Kotimaista superfoodia

Polyfenoleita, antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita, omega 3-rasvahappoja- Marjukka Kolehmainen, ravitsemustieteen professori Itä-Suomen yliopistosta kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa kuudesta suomalaisesta ”superruuasta” jotka sisältävät näitä terveydelle hyödyllisiä ravintotekijöitä.

Suomessa on syöty näitä ruokia, eli ruisleipää, kauraa, mustikkaa, kalaa, rypsiöljyä ja hapanmaitotuotteita jo pitkään ja ne kuuluvatkin meidän tuttuun ruokavalioon. Aamupalalla kaurapuuron beetaglukaanilla on veren kolesterolia alentava vaikutus ja puuron ohessa syöty ruisleivän ruis pitää yllä hyvää verensokeritasapainoa. Lounaalla kalasta saa hyviä omega-3 rasvahappoja ja tuoreet mustikat ovat terveellinen mm. polyfenoleita ja vitamiineja sisältävä jälkiruoka. Rypsiöljyssä on monipuolinen rasvahappokoostumus ja se sisältää elimistölle välttämättömiä rasvahappoja. Maito on tärkeä proteiinin lähde ja hapanmaitotuotteiden osalta on jonkin verran viitteitä että sillä voisi olla hyödyllistä vaikutusta suolistomikrobiston koostumukseen.

Lue lisää näistä kotimaisista superruuista HS:n jutusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *