Dialogiblogi

Dialogiblogi

Sote-akatemian monialainen blogi

Tervetuloa Sote-akatemian monialaiseen dialogiblogiin!

Dialogiblogin kautta viestitään sosiaali-, terveys- ja sivistysaloihin liittyvästä tutkimuksesta, koulutuksesta ja yhteistyöstä sekä tuodaan keskusteluun uusia tieteellisiä ja taiteellisia näkökulmia. Blogista löydät monenlaista sisältöä aina podcasteista tieteellisiin teksteihin ja kantaaottaviin kirjoituksiin. 

Dialogiblogin lähtökohtana on monialaisuus.

Blogin tarkoitus on edistää tieteiden ja toimijoiden välistä yhteistyötä koulutuksessa, tutkimuksessa ja yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa. Läpileikkaavana teemana korostuu yhteistyöpintojen luominen ja vahvistaminen.

Sisältö luo läpinäkyvyyttä toimintaamme esimerkiksi nostamalla esille verkostojamme ja popularisoimalla Sote-akatemiassa ja verkostoissamme tehtyä työtä, tutkimusta ja koulutusta. Edistämme blogissa keskustelevuutta ja eri näkökulmien kohtaamisia. Kommenttikentät ovat aina avoinna – liity monialaiseen keskusteluun täällä ja sosiaalisessa mediassa!

Kaikenlainen palaute on tervetullutta. Palautteen, yhteistyöehdotukset ja kysymykset voi osoittaa sähköpostilla osoitteeseen sumaput(at)utu.fi.

Kiitos ja antoisia hetkiä blogin parissa!

Sote-akatemian tiimi

Yhteinen ääni: Ympäristövastuu sosiaali- ja terveysaloilla

Luontokato ja ilmastonmuutos herättävät vastuullisuuskysymyksiä myös sotesektorilla. Miten päästä tulipalojen sammuttamisesta kohti ennaltaehkäisevää ja ympäristövastuullista sotea? Aiheesta keskustelemassa post doc -tutkija Hanna Kallio Turun yliopiston hoitotieteen laitokselta ja väitöskirjatutkija Larissa Niemi Turun yliopiston johtamisen ja organisoinnin laitokselta. Podcastissa mainittu opas: Ympäristövastuun edistäminen sotessa: https://sites.utu.fi/sote/wp-content/uploads/sites/53/2024/02/Ymp.vastuun-edistaminen-perustason-sotessa-opas-Larissa-Niemi-1.pdf https://soundcloud.com/turun-yliopisto/ymparistovastuu-sosiaali-ja-terveysaloilla?in=turun-yliopisto/sets/sote-akatemia&si=4238ec35286446f3a0e69c7c64b9c794&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing Tekstivastine -Yhteinen ääni- SUVITervetuloa Turun yliopistoon Sote-akatemian monialaisen podcastin pariin. Kiva kun kuuntelet. Tänään aiheena on ympäristöllisesti kestävä kehitys sosiaali- ja terveysaloilla. Olen Suvi Puttonen ja mun kanssani on...
Lue lisää "Yhteinen ääni: Ympäristövastuu sosiaali- ja terveysaloilla"

Eläinavusteinen toiminta hyvinvoinnin tukena

Millaista pientilan eläinavusteinen toiminta on? Miten eläinavusteinen toiminta voi lisätä ihmisen hyvinvointia? Entä eläimen? Marjaana Raukola-Lindblom haastattelee aiheesta Tyynelän tilan Maria Siutlaa.
Lue lisää "Eläinavusteinen toiminta hyvinvoinnin tukena"

Hyvä hengitys on terveyden kulmakivi

Hengitys on perusluonteeltaan luonnollista. Hengitykseen on hyvä kiinnittää huomiota, ennen kuin siihen tulee ongelmia. Mahdolliset ongelmat hengityksessä ovat yhä enenevässä määrin seurausta nyky-yhteiskunnan hektisyydestä, jatkuvasta kiireestä ja lisääntyneestä istumatyöstä...
Lue lisää "Hyvä hengitys on terveyden kulmakivi"

Hyvinvointialueuudistus toi haasteita moniammatilliseen yhteistyöhön perusopetuksen opiskeluhuollossa – Kuka näkee lapsen muutoksen keskellä? 

Moniammatillisuus on ammattilaisten toinen toistensa osaamista täydentävää yhteistyötä. Moniammatillisen yhteistyön lisääntymisestä on iloittu koulumaailmassa, kun opettajien osaamisen lisäksi kouluihin on vuosien varrella saatu täydennystä muun muassa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten osaamisesta. Opiskeluhuollon historian katsotaan juontavan 1800-luvun lopulle, jolloin sen tarkoitus oli parantaa kaikkein köyhimpien alueiden lasten oloja. Opiskeluhuollon varsinainen alku liitetään koululääkäritoiminnan alkamiseen ja kouluterveydenhoitajien ammattikunnan syntyyn 1900-luvun alkupuolelle. Oppilaiden hyvinvointia alettiin tarkastella myös entistä laajemmin sekä fyysisestä, psyykkisestä että sosiaalisesta näkökulmasta. Koulupsykologit ja...
Lue lisää "Hyvinvointialueuudistus toi haasteita moniammatilliseen yhteistyöhön perusopetuksen opiskeluhuollossa – Kuka näkee lapsen muutoksen keskellä? "

Oppaalla tukea perustason soten ympäristöllisen kestävyyden edistämiseen

"Ympäristön laiminlyönti johtaa lopulta noidankehään, jossa toiminta aiheuttaa ympäristöongelmia, jotka heikentävät ihmisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia, joka taas kasvattaa entisestään palveluntarvetta."
Lue lisää "Oppaalla tukea perustason soten ympäristöllisen kestävyyden edistämiseen"

Dialogiblogin toimituskunta

Suvi Puttonen (päätoimittaja)

suvi.m.puttonen@utu.fi

Anniina Eklöf

aemekl@utu.fi

Miia Laasanen

miia.laasanen@utu.fi