Kolumni: Jokainen on oman tarinansa uhri

// Päätin, että aion nyt sisällyttää tänne blogiini myös jonkin sortin kolumneja tai mielipidekirjoituksia. Kuitenkin myös seuraava aihe liittyy monella tavalla blogini teemaan niin ei ainakaan kauheasti tule mentyä aihepiiristä ulos. Seuraava teksti siis pohjautuu täysin minun omaan kantaani asioista!

Mitä enemmän olen lukenut psykologiaa ja erilaisia aivoja sekä ihmisen biologiaa käsitteleviä artikkeleita, sitä helpompi minun on luonnollisesti ymmärtää ihmisten tunteita ja motiiveja. Suuri osa ihmisen persoonasta ja käyttäytymisestä määräytyy jo hänen geeniperimässään ja lapsuuden kasvatuksessaan sekä vallitsevissa kulttuurillisissa ja sosiaalisissa konteksteissa.

Ja mitä enemmän opin, sitä onnekkaampi tiedän olevani. Olen elämässäni kokenut paljon alas polkemista ja vähättelyä, mutta periaatteessa minulla on kaikki hyvin. Lapsuuteni oli suurimmilta osin onnellista aikaa ja sain paljon virikkeitä ja apua aina, kun niitä tarvitsin. Opin lukemaan ja laskemaan jo eskarissa. Myös koulu sujui hyvin heti ala-asteelta alkaen. Olen keskivertoälykäs ja tasapainoinen ihminen, vaikka välillä onkin ollut hetkiä jolloin on tehnyt mieli vain vajota jonnekin maan keskipisteeseen ja sen ohi.

Jos minulla, joka on kuitenkin kohtuullisen terve sekä fyysisesti, psyykkisesti, että sosiaalisesti on ollut vaikeaa elämässäni ja olen luullut, että kaikki paha mikä maailmassa on kohdistuu juuri minuun niin millaista on oikeasti fyysisesti tai psyykkisesti sairaan ihmisen elämä? Voin vaan kuvitella itseni muiden asemaan, mutta en tule ikinä kokemaan maailmaa toisen ihmisen näkökulmasta.

Koska en näe toisen ihmisen mielen sisään, en myöskään voi tuomita ketään. Voi kuulostaa radikaalilta, mutta pystyn ymmärtämään esimerkiksi kouluampujia tai vaikkapa (tällain huonona ja epäajankohtaisena esimerkkinä) Hitleriä. En tarkoita, että hyväksyisin heidän tekonsa. En todellakaan. Koen, että minulla on erittäin vahva moraali ja omat aivoni ja sympaattinen fight-or-flight -reaktioni käskee puolustamaan läheisiäni viimeiseen asti kaikelta pahalta ja epäoikeudenmukaiselta.

Kuitenkin myös omassa mielessään kouluampujakin on uhri. Hänen lapsuudessaan saattaa olla kaltoinkohtelua tai viimeistään koulussa häntä on ehkä nöyryytetty viimeiseen asti, jota hänen henkinen kapasiteettinsa ei enää yksinkertaisesti kestä. Lopulta kaikki tämä patouma purkautuu pahimmalla mahdollisella tavalla. Tämä kaikki olisi luultavasti voitu estää sillä, että kiusaamisen sivustakatsojat olisivat puuttuneet asiaan ja osoittaneet kiusatulle tukensa. Näin ei kuitenkaan yleensä tapahdu, koska se uhkaa näiden ihmisten omaa sosiaalista asemaa. On luonnollista, että kukaan ei ehdoin tahdoin halua hierarkian alimmaiseksi.

Minun mielestäni ihmisiä pitäisi opettaa yhä voimakkaammin omaan ajatteluun ryhmäkäyttäytymisen sijaan. Toki ihminen on sosiaalinen olento, joka pyrkii miellyttämään vallassa olevia. Kuitenkin vallassa ja idealisoinnin kohteena olevat ihmiset ovat monesti pahimpia kiusaajia, mikä tekee puuttumisesta vaikeaa. Kuitenkin oletan, että suurin osa ihmisistä haluaa muille hyvää eli siten tuomitsee kiusaamisen. Voikin olla, että jos hiukan paremmassa sosiaalisessa asemassa oleva ihminen puuttuu näkemäänsä epäoikeudenmukaisuuteen, häntä pidetään rohkeana ja teko palkitaan. Tämän jälkeen muidenkin on helpompi puuttua asiaan.

Mitä yritän tässä sanoa on vain se, ettei tuomittaisi ketään liian nopeasti oli kyseessä sitten kiusattu tai kiusaaja, homo, persu tai edes narsisti. Emme tiedä mitään tuntemattoman ihmisen taustoista ja mitä hän on joutunut elämässään kokemaan. Kukaan ei ole omassa elämässään “pahis”. Jokainen toimii oman perimänsä, kokemuksiensa ja opitun moraalinsa pohjalta. Kenenkään ei omassa elämässään tule sietää huonoa tai epäoikeudenmukaista kohtelua. Kuitenkin jokainen voi tehdä parhaansa yrittämällä edes ymmärtää muiden tapaa nähdä maailma. Minä en ainakaan halua olla kenellekään toiselle se “viimeinen pisara”, joka suistaa elämän raiteiltaan. Toivottavasti et sinäkään.