Betonia myöten puhtaaksi

Kasvitieteellisen puutarhan jättilummealtaan puhdistus on suuritöinen operaatio, johon kuuluu kasvien juurakoiden irrottamista ja niiden takaisin siirtämistä, lapiointia ja monnien pelastamista. Ja paljon muuta. Tämä tarina on vuodelta 2019.

Altaanpuhdistusviikko alkaa normaalisti ensin hyvän allasveden siirrolla välimerenhuoneen kastelualtaaseen. Valitettavasti vain  viisi kuutiota mahtuu sinne, ja loppuja käytetään petien kasteluun maanantaina. Liian paljon kuitenkin joudutaan päästämään suoraan viemäriin. Tyhjennyksen aikana saan puljata kurahousuissa altaalla ja nostella lumpeita ja miekkalehtiä vesisaaveihin puhdistuksen ajaksi. Kun vesi on saatu lähes pois, nostetaan jättilumpeen juurakko irti laatikosta, jos tarpeen. Usein sen juurakko kelluu veden päällä irtonaisena ja se sitten ruukutetaan ja siirretään vesialtaaseen. Yhtenä vuotena kokonainen juurakko heitettiin mangrovemetsikköön ja vedettiin muovi tiukasti päälle – selvisi se hengissä pari päivää näinkin ennen uudelleen istuttamista. No, kun jättilumme on saatu pois, ja vesikin jo, alkaa laatikon tyhjennys mullasta. Sen jälkeen aloitetaan painepesu ja vähän voidaan lietettä lapioida jo kottikärryihin. Traktorin kauha on takaovella, ja kottikärryt on kiva tyhjentää suoraan siihen. Hyvä ravinteikas maa on oivaa esimerkiksi yksivuotismaalle. Sergei on tähän mennessä jo pelastanut karpit vesiastioihin ja asentanut ilmastimet niihin. Tällä kertaa tarvittiin Cleweriltä hieman apua kun ilmastin oli mennyt rikki. Niina ja Seija pelastivat muita kaloja altaasta.

 

Jättilumme vaatii omat proseduurinsa.

 

Pesun jälkeen laatikko asennetaan taas paikalleen ja täytetään mullalla. Tässä vaiheessa jo mietitään, tarvitaanko seuraavaksi vuodeksi uusia astioita. Mullat laatikkoon ja lannoitteet sekaisin siihen. Maanantaina päästiin jo pesutöihin ja pesu viimeisteltiin tiistaina, jolloin saatiin mullat paikalleen ja uuttakin vettä jo altaaseen laatikon yläreunasta pari lautaa alaspäin tasolle. Takki tyhjänä pääsi sitten maanantaina kotiin, ja viimeiset monnit pelastetaan joka vuosi kuopan pohjalietteestä. Keskiviikkona alkoi sitten muiden vesikasvien uudelleen istutus Niinan avustuksella. Tämä työ saatiin päätökseen torstaina, jolloin vettä oli altaassa jo niin paljon, että taas pääsin käyttämään kurahousuja kuin lapsena konsanaan.

Keskiviikkoaamuna istutin ensi töikseni jättilumpeen laatikkoon – poistossa otetaan kaikki isot lehdet pois ja yritetään säilyttää pari kasvulehteä ehjänä siirron ajan. Poistan myös kukkanuput irrotuksen yhteydessä. Heti kun jättilumme on paikoillaan, alkaa vedenpinnan nosto niin pitkälle, että jättilumpeen lehdet ovat keskellä lähes kasassa, minkä jälkeen veden pintaa nostetaan taas seuraavana päivänä. Luonnossakin ruoti kasvaa nopeasti äkillisen vedenpinnan nousun johdosta, jos lehdet jäävät veden alle. Seija hoiteli papyruskaislan ja Niina vesikriinumin sekä Typhonodorumin. Sergei laittoi karppiverkon paikoilleen ja päästi karpit taas vapaammille vesille. Luultavasti mitään ei menetetty… Ismo asensi uudet polttimot valaisimiin altaan ympärille, ettei niitä tarvitsisi vaihtaa kun altaassa on vettä. Janne otti hoitaakseen kaikki altaan yläpuolella roikkuvat orkideat.

Piraijat eivät pahemmin nyt kiusanneet eikä anakondia näkynyt, mutta jaguaari kävi hakemassa yhden kabibaran…