Mediaseuranta Turun yliopiston someista

Seurasin 1.2.–22.2.välisenä aikana Turun yliopiston sosiaalisen median tilejä Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa. Valitsin nämä somealustat, koska ne ovat yliopiston aktiivisessa käytössä. Seurannasta on poissuljettu mahdolliset Instagram tai Facebook stoorit, sillä niitä ei voi 24 tunnin jälkeen enää nähdä.

Ensin tarkastelunkohteena on visuaalinen ilme, jonka jälkeen tutkin mistä kaikesta Turun yliopiston brändi rakentuu sosiaalisessa mediassa. Brändin ohella pohdin myös Turun yliopiston someviestinnän suunnitelmallisuutta.

Turun yliopiston visuaalinen ilme somessa

Ensimmäinen yhtäläisyys löytyy tilien profiilikuvista. Jokaisen tilin profiilikuvassa käytetään siipisoihtua, joka on ollut yliopiston symbolina yli sata vuotta. Profiilikuvan tausta on musta ja siipisoihtu on valkoinen. Ainoastaan Facebookissa profiilikuvaan on lisätty Get inspired by science #uniturku2030 -teksti, jota on korostettu violetilla taustalla.

Turun yliopiston Instagram (Kuvankaappaus otettu 26.2.2022)

Somealustana Instagram tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia visuaaliseen viestintään. Instagramin omassa värimaailmassa on paljon punaista, joten on mahdollista, että @uniturku-tilin värimaailmaksi on valikoitunut punainen, jotta se sopisi visuaalisesti hyvin ympäristöönsä. Myös tallennettujen stoorien kuvakkeissa on hyödynnetty valkoista grafiikkaa punaisella taustalla. Värimaailma sekä fontit mukailevat Turun yliopiston graafisen ilmeen ohjeistuksia.

Turun yliopiston Instagram feed aikavälillä 2.–6.2.2022

Yliopiston Instagram feed on jokseenkin rikkonainen, sillä se sisältää yliopiston opiskelijalähettiläiden eli utulähettiläiden kuvia, muuta grafiikkaa ja videoita. Toisaalta julkaisuissa on riittävästi vaihtelua, mutta myös tuttua ja turvallista jatkumoa. Tämä luo yhteneväisen yleisilmeen koko tilille.

Turun yliopiston Twitter (Kuvankaappaus otettu 26.2.2022)

Twitterissä visuaalisen ilmeeseen ei pysty vaikuttamaan yhtä paljoa kuin Instagramissa. @UniTurku-tilin otsakekuvassa on kuva kahdesta henkilöstä todennäköisesti yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa ja teksti #getinspiredbyscience. Kuvan värimaailma on melko maanläheinen ja graafista ohjeistusta on noudatettu niin tekstin fontissa kuin logossa.

Turun yliopiston Facebook (Kuvankaappaus otettu 26.2.2022)

Facebookissa molemmat @turunyliopisto- sekä @uniturku-tilit muistuttavat enemmän Twitterissä käytettyä ulkoasua kuin Instagramissa. Otsakekuva on sama kuva kuin Twitter-tilillä ja logossa sekä kuvan tekstissä on jälleen noudatettu graafisen ilmeen ohjeistuksia. Muuten sivun visuaaliseen ilmeeseen ei kaiketi voi vaikuttaa.

Turun yliopiston brändi somessa

Jotta viestintä onnistuu tehokkaasti, täytyy olla siellä missä kohderyhmät ovat. Sometileillään yliopisto pyrkii tavoittamaan niin opiskelijoita kuin tutkijoita ja mainostamaan yliopiston tarjoamia mahdollisuuksia. Viestintää on myös tehostettu suomen- ja englanninkielisillä julkaisuilla sosiaalisessa mediassa.

Turun yliopiston kohderyhmä onkin pitkälti nuoret aikuiset, jotka joko ovat hakemassa tai jo päässeet opiskelemaan yliopistoon. Instagram toimii hyvänä alustana juuri edeltävään ryhmään, sillä visuaalisuuden ansiosta katsoja voi jo yhdellä vilkaisulla saada riittävästi tietoa.

Twitter puolestaan toimii eräänlaisena keskustelualustana monenlaisille ihmisille. Tämän vuoksi onkin luontevaa, että @UniTurku-tililtä löytyy suurissa määrin linkkejä yliopiston tutkimuksiin, mainontaa blogeista sekä podcasteista ja ajantasaisia tiedotteita.

Facebookissa yliopiston läsnäolo on jälleen samankaltainen Twitterin kanssa. Sisältö kuitenkin rajautuu pelkästään yliopiston omiin julkaisuihin, kun taas Twitterissä on myös uudeellentviitattu muiden käyttäjien tviittejä.

Turun yliopisto luo brändiään kaikilla tarkastelluilla sometileillä muun muassa ”get inspired by” lausahduksella, joka usein näkyy julkaisuissa hashtagina. Katukuvassa näkyy usein ainoastaan #getinspiredbyscience, mutta sosiaalisessa mediassa löytyy myös #getinsipiredbythefuture (@UniTurku 22.2.2022) ja #getinsipiredbycollaboration (@UniTurku 21.2.2022).

Siinä missä Twitter ja Facebook vaikuttavat olevan yliopiston virallisempia somekanavia, Instagramissa luodaan helposti lähestyttävämpää kuvaa yliopisto-opiskelusta utulähettiläiden julkaisujen avulla. Julkaisujen tarkoituksena on innostaa tulevia ja myös nykyisiä opiskelijoita valitsemaan Turun yliopisto tarjoamalla eräänlainen ”sneak peek” yliopisto-opiskelijan arkeen.

Lopuksi

Visuaalisesti vahvimmin pärjää Instagram, mikä johtunee kuvapainotteisuudesta ja mahdollisuudesta vaikuttaa oman tilin ilmeeseen. Twitter ja Facebook taas muistuttavat ulkoasultaan sekä sisällöltään toisiaan. Kaikilla tileillä on noudatettu graafista ohjeistusta joko värimaailman tai fontin suhteen.

Brändiään Turun yliopisto luo getinspired-hashtagilla ja utulähettiläiden avulla. Yliopiston mainonnan tarkoituksena on houkutella niin uusia opiskelijoita kuin tutkijoita liittymään osaksi Turun yliopistoyhteisöä.

Lähteet:

Turun yliopisto. Graafinen ohjeisto.

Kalpio, Anna. Yhteisöviestinnän harjoituskurssin luentodiat 2022.

@uniturku. Instagram. https://www.instagram.com/uniturku/

@UniTurku. Twitter. https://twitter.com/UniTurku

@turunyliopisto. Facebook. https://www.facebook.com/turunyliopisto

@uniturku. Facebook. https://www.facebook.com/uniturku/

Tämän harjoituksen jälkeen
• tiedän Turun yliopiston someviestinnästä ja tunnistan yhtäläisyyksiä sekä eroja alustoista
• ymmärrän, miten tärkeää visuaalinen ilme on brändin luomisessa ja päinvastoin
• voin soveltaa oppimiani asioita, jos teen uudestaan mediaseurantaa
• pohdin, että olenko mennyt hiukan tehtävänannon ohi/tarkastellut riittävästi aihetta

Minä viestijänä

Tässä tehtävässä laadin posterin, jossa pohdin omaa viestijäkuvaani.

Lähteet:

Kalpio, Anna. 2022. Yhteisöviestinnän harjoituskurssin luentodiat.

Tämän harjoituksen jälkeen
• tiedän nyt enemmän viestinnän kannalta hyödyllisia taitoja ja tunnistaa niitä itsessäni
• ymmärrän omaa viestijäkuvaa ja mitä minun kannattaisi tulevaisuudessa kehittää
• voin soveltaa tehtävän myötä heränneitä ajatuksia kehittäessäni tietotaitoani
• pohdin miten kurssi on tarjonnut hyvän pohjan viestinnän ammattilaiseksi kehittymisessä

Kriisiviestinnän rakennuspilarit

Tässä harjoituksessa teimme Tarun kanssa lyhyen videon kriisiviestinnästä. Jos video ei toimi blogissa, klikkaa sen alla olevaa linkkiä. Kiireestä huolimatta video on mielestäni onnistunut! 🙂

https://seafile.utu.fi/f/265dea7892f348518d2f/

Tämän harjoituksen jälkeen
• tiedän miten iMovie toimii ja tulin siihen lopputulokseen, että käytän mieluummin jotain muita videoeditointiohjelmia 😀
• ymmärrän kriisiviestintää ja miellyttävän videon tärkeyden paremmin
• voin soveltaa oppimaani tehdessäni videoita ja suunnitellessani mahdollista kriisiviestintää
• jäin pohtimaan, miten videota olisi voinut kehittää, jos aikaa olisi ollut enemmän

Visuaalisen viestinnän merkitys yhteisöviestinnässä

Tämänviikkoisena tehtävänäni oli laatia infograafi. Valitsin aiheeksi visuaalinen viestintä yhteisöviestinnässä, joka osoittautui hiukan monimutkaisemmaksi aiheeksi kuin olin aluksi ajatellut. Poistuin mukavuusalueeltani ja pääsin kokeilemaan luovuuttani.

Tämän harjoituksen jälkeen
• tiedän paremmin Canvan käytöstä
• ymmärrän visuaalisuuden merkitystä viestinnässä
• voin soveltaa oppimaani tulevaisuudessa, jos työskentelen visuaalisen viestinnän parissa
• pohdin, etten osaa tehdä kovin hyvää infograafia