Kokemuksia vaihto-opinnoista Maastrichtin yliopistossa, Hollannissa

 

Opiskelen neljättä vuotta Turun yliopiston hoitotieteen laitoksella ja viimeistelen maisteriopintojani suuntautuen gerontologisen hoitotieteen asiantuntijuuteen ja johtamiseen. Vaihto-opinnot kiinnostivat minua kovasti jo opintojen alussa. Mahdollisuus oppia ja kokea uutta, kehittää englannin kielen osaamista, verkostoitua kansainvälisesti sekä tutustua uusiin ihmisiin vetivät puoleensa.

Hain Erasmus + -vaihto-ohjelmaan jo tammikuussa 2020, jolloin tietoa koko maailman mullistavasta pandemiasta ei vielä ollut. Maastrichtin yliopisto tuntui hyvältä vaihtoehdolta, sillä se oli pärjännyt kansainvälisissä arvosteluissa hyvin, mutta lisäksi tutut opiskelijakollegat hoitotieteen laitokselta olivat kehuneet opintoja ja opetuksen laatua.

Vaihtoon lähteminen vallitsevassa tilanteessa ei ollut ihan yksinkertaista ja epäilyttikin vähän. Hollannin terveysministeriön virallinen internet-sivusto tuli tutuksi, kun tavasin lähes viikoittain muuttuvia tiedotuksia tartuntaluvuista ja matkustamiseen liittyvistä rajoituksista.  Päätin kuitenkin lopulta lähteä. Myös läheiseni kannustivat minua siihen, muistuttaen, että lopulta asioilla on tapana järjestyä. Saavuin lopulta Hollantiin tammikuun 2021 alussa, ja perillä Maastrichtissa minua odotti pieni huone jaetussa opiskelija-asunnossa sekä 10. päivän karanteeni, jonka aikana sai onneksi kuitenkin ulkoilla.

Kaikesta huolimatta en ole katunut kertaakaan päätöstäni lähteä vaihtoon. Laadukas opiskelu on ollut mahdollista myös etäyhteyksien kautta, kiitos osaavien ja motivoituneiden opettajien. Koen, että tarjolla olevat opintojaksot tukevat ja täydentävät Turun yliopistossa tarjolla olevia opintoja. Opintojaksoilla olen päässyt syventymään terveydenhuollon etiikkaan liittyviin kysymyksiin, ammatillista toimintaa ohjaavan moraalisen omatunnon tarkasteluun, hoitotyön laadun arviointiin ja kehittämiseen näyttöön perustuvan tiedon pohjalta sekä terveydenhuollon organisaatioiden ja johtamisen perusteisiin. Gerontologisena sairaanhoitajana ja tulevana hoitotyön asiantuntijana olen ollut erityisen ilahtunut siitä, että Maastrichtin yliopiston ikääntyneiden hoitotyön kehittämiseen perustuva Living Lab in Ageing and Long Term-Care -yhteistyö on toiminut pohjana osalle tarjolla olevista opintojaksoista ja täydentänyt upeasti kotiyliopiston tarjoamaa opetusta.

Myös paikallinen, vahvasti opiskelijoita aktivoiva ja osallistava Problem Based Learning -opetusmenetelmä ansaitsee kehuja, sillä se tutkitusti tukee syväoppimista, tiimityöskentelyä ja osaamisen kehittymistä. Ryhmätyöskentelyn tarjoama jatkuva sosiaalinen vuorovaikutus on tukenut erityisesti englannin kielen oppimista. Enpä olisi vielä puoli vuotta sitten uskonut todella voittavani englanninkielisen väittelyn hoitotyön laadun kehittämiseen liittyvistä teemoista!

Maastricht on hyvin kansainvälinen kaupunki, sillä yliopisto vetää puoleensa opiskelijoita, tutkijoita ja muita ammattilaisia ympäri maailmaa. Lähtökohdat verkostoitumiseen ja kielen oppimiseen ovat siis erinomaiset. Myös ystävien saaminen on mahdollista poikkeusaikana, vaikka vaatiikin ehkä vähän enemmän omaa aloitteellisuutta kuin jos voisimme opiskella samassa luokkahuoneessa perinteiseen tapaan. Kämppäkavereista on tullut kuin toinen perhe, joiden kanssa laitamme illallisia ja istumme iltaa pienessä keittiössä öisen ulkonaliikkumiskiellon alkamisen jälkeen. Muista täällä olevista Erasmus -vaihto-opiskelijoista olen saanut myös hyviä ystäviä, joiden kanssa vietämme yleensä aikaa ulkoillen (ja vallitsevia turvallisuusohjeita noudattaen). On upeaa huomata, että erilaisista taustoista huolimatta meillä on kaikilla jotakin yhteistä ja voimme oppia uutta toisiltamme.

Group of exchange students in Maastricht

Kaupunkina Maastricht on hyvin viehättävä, ja paikallinen kulttuuri hyvin avoin, vieraanvarainen ja lämmin. Autoa täällä ei tarvitse, sillä pyörän saa ostettua tai vuokrattua edullisesti, ja sillä pääsee joka puolelle kaupunkia vartissa tai parissa. Ulkoilla saa öistä ulkonaliikkumiskieltoa lukuun ottamatta vapaasti, kun noudattaa turvavälejä ja muistaa käyttää kasvomaskia julkisissa tiloissa, kuten kaupoissa. Elintarvikeliikkeet ja apteekit saavat olla auki ilman rajoituksia, mutta muut liikkeet ovat avoinna vain yhdelle asiakkaalle kerrallaan ja toimivat ajanvarauksella. Ravintolat ja kahvilat tarjoavat vain take away -annoksia, ja paikalliset ruokalähetit ovatkin kiireisiä lounas- ja ilta-aikaan toimittaessaan herkullisia annoksia eri puolille kaupunkia. En oikein malttaisi odottaa, miltä kaupunki näyttää, kun kaikki kahvilat, terassit ja nähtävyydet jälleen aukeavat vierailijoille sekä normaali elämä ja arki palaavat jälleen kaupunkiin.

Kevät tulee tänne aikaisin, ja vain vajaan vartin pyöräilymatkan päässä kaupungin keskustasta maisema muuttuu maaseuduksi, josta alkavat ulkoilureitit tarjoavat mahdollisuuden nauttia nyt jo täydessä kukoistuksessa olevasta vehreästä luonnosta. Tosin sää on hyvin vaihtelevaa: toissa viikolla oli hellettä, kun taas viime viikolla satoi lunta ja eilen saimme saman päivän aikana niin rakeita, vettä kuin aurinkoakin! Paikalliset sanovatkin, että ”April doet wat hij wil”, eli vapaasti suomennettuna ”huhtikuu tekee mitä haluaa”.

Iida-Maria Juutinen

Lopulta (korona-)arki täällä on hyvin samanlaista kuin se olisi kotona Suomessakin. Itsenäistä opiskelua, seminaareja ja ryhmätyöskentelyä etäyhteyksien kautta, gradun kirjoittamista, ulkoilua luonnossa, arvokkaita sosiaalisia suhteita ja sopivasti lepoa. Ja samaan aikaan tämä on kuitenkin ollut hyvin erityinen ja tärkeä jakso elämässäni, jonka arvoa on vaikea kuvata sanoin.

Suosittelen vaihtoon lähtemistä ihan jokaiselle hoitotieteen opiskelijalle, jopa näinä poikkeuksellisina aikoina. Eramus+ -vaihto-ohjelma sekä Maastrichtin yliopisto olivat itselleni paras mahdollinen vaihtoehto, mutta tarjolla on myös muita ohjelmia ja yhteistyöyliopistoja. Muistathan myös, että vaihtoon lähtemisen rahoittamiseksi on mahdollista saada korotettua opintotukea ja opintolainatakaus sekä hakea apurahaa.

Lisähakuaika syksylle 2021 ja keväälle 2022 on edelleen avoinna 15.4.2021 asti, ja toisaalta vaihtoon lukuvuodeksi 2022-2023 voit hakea myös jälleen joulukuussa 2021.

Jaksamista kevään opintoihin ja arkeen sekä lämpimät terveiset täältä Maastrichtista! Toivottavasti nähdään taas pian!

Iida-Maria Juutinen

Iida-Maria Juutinen
TtM-opiskelija
imjuut@utu.fi


Lisätietoa täydennyshausta ja vaihtoon lähtemisestä

Turun yliopiston Intranet: Vaihto-opiskelu > Hakuajat > Täydennyshaku

Katso myös Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen esittely kansainvälisyydestä opinnoista, kuten esimerkiksi vaihto-opinnoista.

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *