Auriga Business Center, Juhana Herttuan puistokatu 21, Turku

Kohti hiilineutraalia merenkulkua! Luentopäivillä käsitellään IMO:n tulevia päästövaatimuksia sekä ratkaisuja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Aiheina ovat mm. vaihtoehtoiset polttoaineet ja voimanlähteet, kuten sähkön hyödyntäminen. Lisäksi esille tulevat esim. energiatehokkuus, operatiiviset toimenpiteet sekä käytännön ratkaisut.

Laiva-alan luentopäivät ovat osa koulutussarjaa, jolla käsitellään laivatekniikan keskeisiä ja ajankohtaisia aihepiirejä. Aihepiirien valintaa ja luentopäivien sisältöä ohjaa Meriteollisuus ry:n täydennyskoulutustoimikunta, jossa ovat edustettuina maamme telakka- ja meriteknologiateollisuus, varustamot, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Merivoimat, VTT sekä Aalto-yliopisto. Tilaisuudet järjestää Turun yliopiston Brahea-keskuksen Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus.

Ilmoittautumiset tämän linkin kautta viimeistään 19.8.2020.
Osallistumismaksu on 770 €.
Osallistumismaksu sisältää jaettavan aineiston sekä ohjelmaan merkityt lounaat ja kahvit. Koulutuksiimme lisätään arvonlisävero 24%.

Lisätietoja Marja Luomanen, marja.luomanen@utu.fi, p. 040 7799 485.

Tulosta pdf-ohjelma tästä.

Keskiviikko 2.9.

9.30 Ilmoittautuminen ja kahvi

Puheenjohtajana: Erikoistutkija Saara Hänninen, VTT Oy

10.00 TAVOITTEET JA KEINOT MERILIIKENTEEN PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISEKSI – IMO, EU JA SUOMI
Erityisasiantuntija Eero Hokkanen, Liikenne- ja viestintäministeriö, Ilmasto- ja ympäristöyksikkö

10.30 KEHITTEILLÄ OLEVAT IMO:N MÄÄRÄYKSET MERENKULUN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISEKSI
Erityisasiantuntija, TkT Satu Hänninen, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

11.00 LAIVAPOLTTOAINEET TÄNÄÄN JA TULEVAISUUDESSA
Merja Kouva, R&D Manager, Fuel Products, Neste Oyj

11.30 Tauko

11.45 METANOLI LAIVAPOLTTOAINEENA
Päivi Aakko-Saksa, Research Team Leader (Emission control), VTT Oy

12.15 AMMONIAKKI LAIVAPOLTTOAINEENA?
Professori Martti Larmi, Aalto-yliopisto

12.45 lounas

13.45  BIOKAASU, LNG-TARINAN JATKO-OSA
Jacob Granqvist, Sales Director, Gasum

14.15 VETY JA POLTTOKENNOT
Sami Kanerva, Senior Principal Engineer, ABB Oy, Marine & Ports

14.45  YDINREAKTORI LAIVAN VOIMANLÄHTEENÄ
Professori Juhani Hyvärinen, LUT-yliopisto, ydinvoimatekniikka

15.15  Kahvi

15.45 KOKEMUKSIA IMO 2020 POLTTOAINEISTA JA NÄKEMYKSIÄ UUSIEN POLTTOAINEIDEN SYÖTÖSTÄ
Ilkka Rytkölä, Chief Technology Officer, Auramarine Ltd

16.15 KOHTI YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ TULEVAISUUTTA JOUSTAVIEN LAIVAMOOTTORIEN AVULLA
Kaj Portin, General Manager, Fuel and Operational Flexibility, Wärtsilä Finland Oy

16.45 KOKEMUKSIA JA NÄKEMYKSIÄ BIOPOLTTOAINEEN KÄYTÖSTÄ MERENKULUSSA

Tutkija Ville Viitanen, VTT Oy

14.30 Kahvi

15.00 LAIVAN RUNKORAKENTEIDEN KEVENTÄMINEN
TkT Pauli Lehto, Aalto-yliopisto ja lujuusanalyytikko Matti Rautiainen, Meyer Turku Oy

15.30 VISIOISTA KÄYTÄNTÖÖN
Jyrki Ristimäki, Senior Superintendent Machinery and Technical, Royal Caribbean Cruises Ltd

16.00 Päätös

Muutokset ohjelmassa mahdollisia.

Ilmoittautumisen peruutuksen voi tehdä kuluitta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti. Peruuttamatta poisjääneiltä veloitetaan koko osallistumismaksu, ja viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvista peruutuksista veloitetaan 200 € peruutusmaksu. Mikäli peruutus tapahtuu kolme arkipäivää ennen tilaisuuden alkua tai sen jälkeen, veloitetaan koko osallistumismaksu. Peruutuksen sijaan on mahdollista lähettää toinen osallistuja tilalle. Vahvistus tilaisuuden toteutumisesta ja tietoa käytännön järjestelyistä lähetetään viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen. Osallistumismaksu laskutetaan viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen.