Pelaavat ja leikkivät opiskelijat
Kirjoittaja: Lilli Sihvonen
Pelikaupunki Turku -hankkeessa tutkitaan pelaamisen ja leikkimisen mahdollisuuksia sekä niissä tapahtuneita muutoksia Turun kaupunkitiloissa. Yksi iso ja hyvin näkyvä leikkivien aikuisten ryhmä kaupungissa tällä hetkellä ovat opiskelijat.
Uusien opiskelijoiden tutustuttaminen opiskelijakulttuuriin, toisiinsa ja vanhempiin opiskelijoihin on parhaillaan käynnissä ja tapahtuu usein erilaisten pelien ja leikkien varjolla. Monelle tuttuja ovat rastikierrokset, joilla joukkueen on suoriuduttava tehtävästä mahdollisimman nopeasti, näyttävästi ja taidokkaasti. Usein rastikierroksiin kuuluu myös rastinpitäjien lahjontaa ja esityksiä lisäpisteiden toivossa.
Pelaaminen ja leikkiminen kasvattavat yhteishenkeä, virkistävät ja edistävät luovuutta sekä kannustavat myös liikkumaan. Kaupunkitilat toimivat näiden aktiviteettien mahdollistajina. Vaikka opiskelijatapahtumiin liittyy usein alkoholi sekä juomapelit ja -leikit, on iso osa leikeistä suunniteltu pelattavaksi ilman alkoholiakin. Tässä muutama havainnoitsijan tekemä tärppi peleistä ja leikeistä sekä missä niitä voi tehdä:
Tartu mikkiin
Tämä leikki noudattaa pitkälti samaa ohjeistusta kuin alkuperäinen televisio-ohjelman konsepti: yksi pelaaja saa Bluetooth-kuulokkeet korviinsa ja rastinpitäjät soittavat kännykällä jotakin kappaletta. Pelaaja alkaa laulaa kappaleen mukana, jolloin muun joukkueen pitää arvata, mistä kappaleesta on kyse. Tämä leikki onnistuu sekä ulkona että sisällä, puistossa tai olohuoneessa.
Beer pong -heittokisa
Alkuperäinen beer pong on juomapeli, jossa pyritään osumaan pöytätennispalloilla vastapuolen juomakuppeihin. Jos vastustaja onnistuu ja pallo osuu kuppiin, joukkue joutuu juomaan kupin tyhjäksi. Peliä voi kuitenkin pelata ilman alkoholiakin, jossa näyttävimmät heitot tuovat pisteitä. Heittokisan voi järjestää ulkona puistossa, mutta vaatii yleensä pöydän.
Tietovisa tai arvoitus
”Mitä eroa on humanistilla ja kauppatieteilijällä?” Tämän arvoituksen vastaus ei kantautunut havainnoitsijan korviin. Ehkä vastaus on tiedekunta? Joka tapauksessa lyhyt tietovisa tai arvoituksen ratkaiseminen joukkueena voi olla mukava aivopähkinä ja rauhallinen hetki liikunnallisten viestien ja heittokisojen välissä. Visailu onnistuu vaikkapa penkillä tai nurmikolla istuen.
Lasten pihaleikkien eri variaatiot
”Ne, joilla on keltaista, vaihtavat paikkaa / liikkuvat.” Peili, väri, puuhippa ja muut lasten pihaleikkien variaatiot ovat monelle varmasti tuttuja koulun välitunneilta. Pelaajat asettuvat merkityille paikoille rinkiin, mutta yksi jää ilman paikkaa ringin keskelle. Keskellä oleva huutaa jotakin, jonka perusteella osa pelaajista joutuu vaihtamaan paikkaa, jolloin keskellä oleva yrittää varastaa itselleen ringistä paikan. Jos hän onnistuu, joutuu seuraava ilman paikkaa jäänyt huutajaksi ringin keskelle. Tämä peli vaatii tilaa ja onnistuu parhaiten puistossa tai pienellä kentällä.
****
Pelikaupunki Turku -hanke kerää tietoja turkulaisten opiskelijajärjestöjen peleistä ja leikeistä verkkokyselyllä. Kyselyyn toivotaan vastauksia etenkin nykyisiltä opiskelijajärjestöjen hallituslaisilta, mutta myös entisten aktiivien vastaukset ovat lämpimästi tervetulleita. Kysely lisätietoineen löytyy täältä: https://link.webropolsurveys.com/S/80FEF4CE753F4021
Leave a Reply