Turun normaalikoulussa vietettiin 28.9 kodin ja koulun tiedepäivää, jossa vieraili työpajoja ja esitelmiä pitämässä tieteen asiantuntijoita monilta eri aloilta. Oppilaat pääsivät syventymään ajankohtaiseen tutkimukseen sekä kokeilemaan fysiikan lakien toimintaa äärimmäisissä olosuhteissa.

Kylmäfysiikan työpajassa oppilaat pääsivät jäähdyttämään ruusuja, palloja ja kumia erittäin kylmiin lämpötiloihin. Tuttujen esineiden ominaisuudet muuttuivat täysin erilaisiksi kylmässä, mikä sai oppilaat hämmästyksen valtaan.

 

Esitelmässä Myanmarin elefanteista oppilaat tutustuivat, mitä tutkijan työ käytännössä oikeastaan on ja miltä tutkija näyttää kentällä. Lisäksi oppilaat saivat aivan liikaa tietoa eläinten suolistossa elävistä madoista, mikä sai heidät kiemurtelemaan ällötyksestä. Pisin eläimestä löytynyt mato oli melkein 40 metriä pitkä!

 

Kemian pajassa tutkittiin loistetikkujen sisältöä. Alussa vallitsi uteliaisuus ja hämmästys. Miksi ne raksahtavat taivutettaessa ja mikä aiheuttaa loisteen? Pajan loputtua tutkijaoppilaat olivat jo löytäneet selityksen näihin ihmeisiin. Pimeässä kemian luokan pöydät alkoivat näyttää tähtitaivaalta, kun loistavaa ainetta oli roiskunut kaikkialle. Onneksi tutkijalla on aina suojalasit, takki ja hanskat päällä!

 Tekstit ja kuvat : Mikko Haavisto