Maailman bioetiikkapäivänä pohdittiin digitalisoituvan terveydenhuollon tuomia haasteita

Maanantaina 19.10.2020 UNESCO Chair in Bioethics  -kansainvälinen verkosto järjesti Maailman bioetiikkapäivän 228 maayksikössään. UNESCO Chair in Bioethics Suomen yksikkö järjesti päivän kunniaksi seminaarin Turun yliopistolla aiheella ”Kohtaaminen ja profilointi digitalisoituvassa terveydenhuollossa”. Seminaarissa terveydenhuollon ammattilaiset ja tutkijat käsittelivät digitalisoituvan terveyden huollon tuomia muutoksia Turussa, Suomessa ja maailmanlaajuisesti.

Tilaisuuden avasi Susanne Uusitalo, UNESCO Chair in Bioethics Suomen yksikön johtaja. Uusitalo kertoi sekä yksikön toiminnasta ja siitä, miten digitalisaatio on tuonut muutoksia UNESCO kansainvälisen verkoston toimintaan tämän vuoden aikana. Ensimmäisen esityksen piti Joel Holmén, psykiatriaan erikoistuva lääkäri Turun yliopistollisesta keskussairaalasta. Holmén kertoi digitalisaation vaikutuksista vanhushoitoon sekä psykiatriseen hoitoon. Toisessa puheenvuorossa ylilääkäri Suvi Vainiomäki Turun hyvinvointitoimialalta kertoi kansallisesta digitaalipalvelusta Omaolo, joka auttaa käyttäjää arvioimaan hoitotarvettaan ja saamaan ohjausta terveydenhuollon palveluihin. Kolmannessa puheenvuorossa Minna Rantanen, tohtorikoulutettava Turun kauppakorkeakoulusta, pohti sitä, miten terveydenhuollon digitalisaatio sopii yhteen yksityisyyden arvojen kanssa. Tilaisuuden lopuksi kaikki kolme puhujaa osallistuivat vilkkaaseen paneelikeskusteluun, jota vetivät filosofian tohtorikoulutettavat Mireille Isaro ja Laura Puumala.

Digitalisaation teema korostui myös seminaarin toteutuksessa. Osa puhujista oli paikan päällä ja osa osallistui seminaariin etäyhteydellä. Yleisökin oli osittain paikan päällä ja osa etäyhteydellä mukana. Tästä asetelmasta huolimatta seminaari sujui erinomaisesti ja yleisö osallistui keskusteluun aktiivisesti.

Maailman bioetiikkapäivän seminaari 19.10.: kohtaaminen ja profilointi digitalisoituvassa terveydenhuollossa

Unesco Chair in Bioethics järjestää maailman bioetiikkapäivän kunniaksi seminaarin etäyhteysmahdollisuudella. Seminaarissa käsitellään digitalisoituvaan terveydenhuoltoon liittyviä teemoja.

Kaikille avoimeen tilaisuuteen voi osallistua etäyhteyksin tai paikan päällä. Paikan päällä osallistuakseen on ilmoittauduttava osoitteeseen mmdmus@utu.fi
Etäyhteyksin osallistumiseen toimii seuraava zoom-linkki: https://utu.zoom.us/j/64004641163

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Valokuvauskilpailu: Korona, haitta ja hyöty

Hei opiskelija, joka olet innokas valokuvausharrastelija!

UNESCO Chair in Bioethics Suomi järjestää 

Turun yliopiston ja Åbo Akademin opiskelijoille VALOKUVAUSKILPAILUN

Kilpailun teemana on 

korona (COVID-19), haitta ja hyöty

Osallistu yksin tai kavereiden kanssa yhdessä kilpailuun nappaamalla kuva tilanteesta, jossa koronan vaikutukset näyttäytyvät hyvässä ja huonossa, jossa epidemian värittämä arki näyttäytyy yllättävällä tavalla, ja jossa arkeen kuuluu aivan uudenlaisia kokemuksia. 

Osallistumalla kilpailuun voit voittaa kuvallesi näkyvyyttä, mainetta ja kunniaa maailman bioetiikkapäivänä 19.10.2020. Paras kuva lähetetään kansainvälisen UNESCO Chair in Bioethicsin World Bioethics Dayn valokuvakilpailuun. Parhaat kuvat pääsevät esille myös UNESCO Chair in Bioethics Suomen yksikön nettisivuilla.

Kuvan tulee olla mahdollisimman vähän käsitelty ja kooltaan max. 10 MB. Kuva ei saa olla vanha vaan se tulee olla otettu maaliskuun 1. 2020 jälkeen.Lähetä kuvasi (max. 3 kuvaa/osallistuja) viimeistään 15.6.2020 osoitteeseen lamakou@utu.fi.

Lisätietoja valokuvauskilpailusta löydät tältä sivulta.

Peruttu: 18.3. Kohtaaminen ja profilointi digitalisoituvassa terveydenhuollossa

Johtuen vallitsevasta tilanteesta joudumme valitettavasti perumaan tapahtuman “Kohtaaminen ja profilointi digitalisoituvassa terveydenhuollossa”. Olemme toiveikkaita, että seminaari voisi toteutua myöhempänä ajankohtana, esimerkiksi syksyllä.

Ystävällisin terveisin
UNESCO Chair in Bioethics Suomen yksikkö

18.3.: Kohtaaminen ja profilointi digitalisoituvassa terveydenhuollossa

HUOM – tapahtuma on peruttu vallitsevan tilanteen vuoksi. Pahoittelemme tilannetta!

UNESCO Chair in Bioethics Suomen yksikkö järjestää seminaarin terveydenhuollon tulevaisuudesta digitalisoituvassa toimintaympäristössä. Seminaarin teemoina ovat mm. kohtaamisen muutos, profilointi ja yksityisyys digitalisoituvassa terveydenhuollossa.

Kielen ja kulttuurin moninaisuus ja bioetiikka

19.10. 2019 maailman bioetiikkapäivä sattui lauantaille, ja sitä vietettiin aiemmista tapahtumista poiketen Turun kaupunginkirjastossa. Kulttuurisen moninaisuuden kunnioittamista ja kieltä käsittelevään seminaariin kerääntyi yleisöä, jota ei välttämättä akateemisissa tiloissa järjestetyissä tilaisuuksissa ei saavuteta. Tapahtuma avasi UNESCO Chair in Bioethics Suomen yksikön johtaja Susanne Uusitalo ja ensimmäinen esitelmä kuultiin Helsingin yliopistollisessa sairaalassa (HUS) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) toimiva psykiatri Venla Lehdeltä, kun hän avasi psykiatrisen vastaanoton haasteita erilaisten kielten ja kulttuurien kohtaamisissa. Filosofian tutkija Jani Sinokki Turun yliopistosta pohti kielen ja kulttuurin luomia haasteita toistemme ymmärtämisessä ja kohtaamisessa. Tomas Vaarala kertoi, millaisia haasteita hänellä on ollut sähkötekniikan insinöörikoulutuksessaan ja ylipäätään kuulevassa yhteiskunnassa työllistymisestä ja toimimisessa. 

Kaikki esitelmät herättivät vilkasta keskustelua kulttuurisen moninaisuuden kunnioittamisesta terveydenhuollossa ja yhteiskunnassa.

Kiitämme esiintyjiä ja yleisöä bioetiikkapäivän annista!

Opiskelijasymposiumin satoa

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä 2019 Turun yliopiston filosofian oppiaineen alaisuudessa toimiva UNESCO Chair in Bioethics Suomen yksikkö järjesti opiskelijoille ja muille kiinnostuneille koko päivän kestävän kaikille avoimen seminaarin ”Pitäisikö ihmisestä tehdä parempi?” yhdessä Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikön kanssa. Seminaariin oli mahdollisuus varautua ennalta lukemalla Jenni-Juulia Wallinheimo-Heinosen Joulusaarnan vammaisuuteen liittyvistä kysymyksistä ja filosofisen artikkelin, joka käsittelee parantelun etiikkaa kärkevästi.

Tutkijatohtori Anu Laukkanen Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksiköstä avasi monitieteellisen tilaisuuden, jonka aamupäivän osuudessa psykologian oppiaineesta Nils Sandman johdatti yleisön evoluutiobiologian ja parantelun jännitteisiin. Filosofian oppiaineen tohtorikoulutettava ja yksi seminaarin alkuvoimista Mikko Puumala jatkoi evoluutioteemalla ja pohti, onko meillä velvollisuus parannella ihmistä. Mediatutkimuksen tohtorikoulutettava Laura Antola jatkoi esittelemällä meille sarjakuvien supersankareiden ominaisuuksia ja pohtimalla niiden suhdetta paranteluun ja parempaan yhteiskuntaan. Aamupäivän esitykset tiivisti tarkkanäköisesti filosofian tohtorikoulutettava Polaris Koi esittämällä puhujille yhteisiä kysymyksiä heidän esityksissään käsittelemistään aiheista.

Iltapäivän osuus alkoi kulttuurihistoriallisella esitelmällä, kun oppiaineen tohtorikoulutettava Annastiina Mäkilä pohti sitä, miten terveellinen ja normaali voivat normittaa yksilöiden elämää mielenterveyden kysymyksissä. Filosofian tohtorikoulutettava Laura Puumala jatkoi samoilla teemoilla, mutta lähestyi parantelun kysymyksiä erityispedagogiikan lähtökohdista. Iltapäivän esitykset summasi jälleen erinomaisesti Polaris Koi ja kahvitauon jälkeen puhujat Nils Sandmania (ja mediatutkija Kaisu Hynnää, jolle oli joutunut peruuttamaan esitelmänsä) lukuunottamatta kokoontuivat vielä Polaris Koin luotsaamana käsittelemään päivän keskeisiä kysymyksiä.

Tilaisuus keräsi varatun salin lähes täyteen Turun yliopiston kampuksella ja osallistujia riitti koko päivän ohjelman ajan. Oli hienoa huomata, että myös yleisö oli monitieteellinen. Osallistujia löytyi lähes kaikista tiedekunnista, mutta myös yliopiston ulkopuolelta. Yleisön osallistuminen keskusteluihin varmisti monipuolisen käsittelyn esitelmien pitäjien nostamiin kysymyksiin ja aiheisiin. Osa symposiumin osallistujista suorittaa opintosuorituksen seminaariin liittyen ja tämä voi tarkoittaa aiheeseen liittyviä blogikirjoituksia blogissamme myöhemmin keväällä.

Kiitämme kaikkia symposiumiin osallistuneita!

Opiskelijasymposium: pitäisikö ihmisestä tehdä parempi?

UNESCO Chair in Bioethics ja Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikkö järjestävät Turun yliopistossa opiskelijasymposiumin:

PITÄISIKÖ IHMISESTÄ TEHDÄ PAREMPI?

1.3.2019 klo 9.15-16.00
CAL2, Calonia, Turun yliopisto https://www.google.com/maps/place/Calonia/@60.4572465,22.2835421,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x468c76ee11fb0147:0xac9f09f6b04fd232!8m2!3d60.4572465!4d22.2857308
Calonian esteettömyys http://www.turkukaikille.info/php/kartoitus.php?id=220301-019

Geeniteknologia, mindfulness ja superruokavaliot pyrkivät kaikki parantelemaan ihmistä. Millaisia arvovalintoja parantelun mahdollisuus pakottaa meidät tekemään? Tyypillisesti keskustelussa ihmisen parantelusta on keskitytty parantelun moraaliseen sallittavuuteen, eli missä määrin saamme tehdä ihmisestä paremman esimerkiksi muokkaamalla ihmistä geneettisesti. Erilaisten parantelumenetelmien kehittyessä ja tullessa osaksi arkea niistä tulee ehkä helpommin hyväksyttäviä, mutta myös jossain mielessä vaadittuja. Lääkärin on jopa velvollisuus parannella ihmistä. Samankaltainen vastuu on myös opettajalla – molemmat muokkaavat ihmistä muistuttamaan oman aikansa ihanteita.

Antiikin filosofit olivat kiinnostuneita ihmisenä kehittymisestä, itsensä kultivoimisesta hyveellisemmäksi. Miten nykyiset ja tulevaisuuden parantelukeinot muuttavat tätä ihannetta? Onko lupa olla tavallinen, vai tuleeko kaikki käytettävissä olevat keinot hyödyntää parantaakseen itseään moraalisesti, henkisesti, fyysisesti, tai esteettisesti? Ovatko tämän päivän supersankarit tulevaisuuden arki-ihmisiä?  Mihin saa tai pitää tyytyä? Entä millaisia paineita parannella ihmistä esimerkiksi mediassa esitetty kuvasto asettaa? Onko jokin muuttunut? Ihmiskunnalla on nyt uskomaton kyky sekä ylittää itsensä että tuhota itsensä. Onko edelliseen tartuttava, jotta jälkimmäinen voidaan välttää?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin haemme vastausta 1.3.2019 Calonia-rakennuksen CAL2-luentosalissa klo 9.30-15.30. Toivotamme tervetulleeksi erityisesti perustutkinto-opiskelijat, jatko-opiskelijat ja uransa alkuvaiheessa olevat tutkijat.

Tilaisuuden pohjalta on mahdollisuus saada opintosuoritus joko kirjoittamalla lyhyt blogiteksti (1 op) tai essee (2 op). Lisätietoja opintosuorituksista saa tapahtuman lopussa. Tilaisuudesta on mahdollista saada myös luentopassimerkintä. Tiedustelethan opintosuorituksen soveltumisesta opintoihisi omasta oppiaineestasi.

Suosittelemme tutustumaan ennakkoon lyhyeen tiivistelmätekstiin Ingmar Perssonin ja Julian Savulescun kirjasta Unfit for the Future (Persson, Ingmar & Savulescu, Julian 2015, ”Summary of Unfit for the Future”, J Med Ethics, 338–339) SEKÄ Jenni-Juulia Wallinheimo-Heinosen Joulusaarnaan “Vammaisuus ei ole ominaisuus, vaan sarja kokemuksia”
kuuntelemalla (https://areena.yle.fi/1-4280379)  tai lukemalla (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/12/24/vammaisuus-ei-ole-ominaisuus-vaan-sarja-kokemuksia).

Ilmoittautuminen Mikko Puumalalle mimapuu@utu.fi 22.2.2019 mennessä.

OHJELMA 1.3.2019

9.30-9.40 Aloitussanat

9.40-10.05 Nils Sandman: Mikä on luonnollista?
10.05-10.30 Mikko Puumala: Onko ihmiskunnalla toivoa – tällaisenaan?
10.30-10.55 Laura Antola: “Ole aina oma itsesi, paitsi jos voit olla Batman.” Supersankarit ja ihmisen parantelu.

10.55-11.10 Keskustelu

11.10-12.30 Lounas (omakustanteinen)

12.30-12.55 Annastiina Mäkilä: Hallintaa vai ymmärrystä – Ihmismielen kulttuurinen ja tieteellinen normittaminen lähihistoriallisesta näkökulmasta
12.55-13.20 Laura Puumala: Erityispedagogiikka ja ihmisen parantelu
13.20-13.45 Kaisu Hynnä: Kehon kurittamisesta mielen hallintaan – kehopositiivisuus ihmisen paranteluna?

13.45-14.15 Kahvitauko (omakustanteinen)

14.15-15.00 Paneelikeskustelu
15.00-15.30 Ohjeet opintosuorituksiin

Symposiumin keskusteluja vetää Polaris Koi, filosofian tohtorikoulutettava Turun yliopistosta.

Maailman bioetiikkapäivä – Solidaarisuus rokotekeskustelussa

Järjestyksessään kolmas maailman bioetiikkapäivä 19.10.2018 keräsi mukavan joukon ihmisiä kuuntelemaan ja keskustelemaan solidaarisuuden katkoksista, yhteistyöstä ja rokotuksista. Turun yliopistolla järjestetty tilaisuus toi yhteen moninaisen tutkijajoukon, joka on tarkastellut rokotekriittisyyttä useasta perspektiivistä. Keskusteluja läpileikkaavaksi teemaksi nousi se, kuinka rokotekriittisyys yhdistyy yleiseen yhteiskunnalliseen epäluottamukseen. Kuulematta jättäminen ja huolien väheksyminen ainoastaan pahentavat epäluottamusta rokottamista kohtaan. Ilman solidaarista ja moniäänistä vuoropuhelua voimme tuskin merkittävästi parantaa tilannetta.

Seminaarin aloitti Veikko Launiksen rokottamiseen etiikka käsitellyt esitys. Launis tarkasteli rokotevastaisuuden yhteyttä useisiin kognitiivisiin vääristymiin, kuten status quo -harhaan, laiminlyöntiharhaan ja vahvistusharhaan. Vinoumien seurauksena jätämme huomiotta rokotteiden positiiviset terveydelliset vaikutukset, ja keskitymme valikoiden ainoastaan niiden haittoihin. Samuli Rautava puolestaan käsitteli rokotekielteisyyttä käytännönläheisemmästä lastenlääkärin näkökulmasta. Rautava korosti avoimen, dialogisen keskustelun tärkeyttä kohdatessa rokottamista epäröiviä vanhempia. Jokainen vanhempi välittää oman lapsensa hyvinvoinnista, eikä pakottaminen ole ratkaisu. Margaretha Gustafssonin esitys tarkasteli, kuinka ympäristölliset tekijät ovat rokottamisen ohella tärkeä tapa terveyden edistämisessä. Tehokkain tapa suojautua punkkien levittämiltä taudeilta on kauriseläinten kannan vähentäminen. Kannan Suomeen tulon myötä myös punkkien määrä on kasvanut dramaattisesti.

Veikko Launis esitelmöimässä.

Tilaisuuden toisessa osassa Mikael Lindfelt ja Anna Soveri käsittelivät rokotusasenteiden yhteyttä yleiseen luottamukseen yhteiskunnan instituutioita kohtaan. Samaten käsiteltiin myös hoitohenkilökunnan rokoteasenteita kyselytutkimuksen valossa. Tästä jatkoi Tehyn edustaja Anna Kukka, joka puolusti sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden oikeuksia kieltäytyä rokotteista. Lainsäädännön näkökulmasta tilanne on monimutkainen, eikä kaikilta hoitohenkilökuntaan kuuluvilta voida vaatia ajantasaisia rokotteita. Osalla työntekijöillä on myös terveydellisiä syitä, joiden myötä rokottaminen ei ole mahdollista. Täten asioista onkin sovittava solidaarisesti ja paikallisesti itse työpaikoilla. Päivän viimeinen puhuja oli Johanna Nurmi, joka käsitteli rokotekriittisten vanhempien kanssa tekemiään haastatteluja. Nurmen mukaan epäluottamuksen taustalla on hänen tutkimuksessaan useimmiten omakohtainen negatiivinen kokemus rokotuksista, jonka myötä rokotteita on alettu epäilemään ja etsimään vaihtoehtoista tietoa. Kuulematta jäämisen ja huolien sivuuttamisen kokemukset entisestään vahvistavat rokotekriittisiä asenteita. Nämä omakohtaiset kokemukset herättivätkin keskustelua tapahtuman loppukeskustelussa.

Suomen UNESCO Chair in Bioethics -Suomen yksikkö palkitsi tilaisuudessa myös Global Clinic -järjestön kunniakirjalla ansioituneesta työstään bioetiikan alalla. Vapaaehtoisvoimin toimiva järjestö on edistänyt paperittomien terveydenhuoltoa Suomessa vuodesta 2011 lähtien.

Kiitämme kaikkia maailman bioetiikkapäivään osallistuneita!