Communication is important. As scientists, we so easily forget to communicate outside the box. During the normal working day, we exchange ideas with our nearest colleagues, and in congresses with more distant ones. Our writings are meant for colleagues and published in the pages of scientific journals, which are only read by other scientists.
However, science has much to offer even for people who have not made it their profession. Some scientific findings are important for our daily lives or our very survival, whereas others simply trigger our imagination and curiosity. Scientific findings that at first look like just fun facts can turn into essential knowledge later on.
When electricity was discovered, no one imagined that it would be of any use to anybody. Scientists played around with it and explored its properties out of sheer curiosity. Then the light bulb was invented, and electric lines started to get drawn across the world. Now it is difficult to imagine life without electronic appliances. Even our communication has become electronic, and this has made it possible to expand its scope.
Now we can communicate with many more people than before, and especially with more kinds of people than before. A blog is a prime example of communication that can break traditional walls. Not only available to a small pool of specialists, blogs can be read by anyone who happens to come across the link. This makes writing a scholarly blog especially challenging: the text should be engaging and simple enough to be understood by non-specialists, but it should not be simplistic or too shallow. Writing a blog also requires dedication, as it only remains interesting if new posts appear regularly enough.
It has been great to see the enthusiasm with which doctoral students have started UTUBE. May the blog have a long life with many interesting posts and a varied audience!
Hanna Tuomisto
Director of the Doctoral Programme in Biology, Geography and Geology
University of Turku
___________________________________________________________
Viestintä on tärkeää. Tutkijoina unohdamme helposti viestiä oman lokeromme ulkopuolelle. Tavallisena työpäivänä vaihdamme ajatuksia lähimpien työtovereidemme kanssa ja kongresseissa etäisempien kollegoiden kanssa. Kirjoitamme lähinnä kollegojamme varten, ja tekstimme julkaistaan tieteellisissä aikakauslehdissä, joita lukevat vain muut tutkijat.
Tieteellä on kuitenkin paljon annettavaa myös ihmisille, joille se ei ole ammatti. Joillain tieteellisillä löydöillä on suuri merkitys arjessamme tai ne ovat jopa elintärkeitä, toiset yksinkertaisesti herättävät uteliaisuutemme ja kutkuttavat mielikuvitustamme. Tieteelliset löydöt jotka aluksi vaikuttavat vain hauskoilta erikoisuuksilta voivat myöhemmin osoittautua oleellisiksi keksinnöiksi.
Kun sähkö keksittiin, kukaan ei edes kuvitellut, että siitä olisi kenellekään mitään hyötyä. Tiedemiehet leikkivät sähköllä ja tutkailivat sen ominaisuuksia silkasta uteliaisuudesta. Sitten keksittiin hehkulamppu, ja sähköjohtoja alettiin vetää ympäri maailmaa. Nykyään on vaikea kuvitella elämää ilman elektroniikkaa. Jopa viestintä on sähköistynyt, ja tämä on mahdollistanut sen monipuolistumisen.
Nykyään voimme viestiä useamman ihmisen kanssa kuin ennen, ja erityisesti useammanlaisten ihmisten kanssa kuin ennen. Blogi on hyvä esimerkki perinteisiä rajoja rikkovasta viestinnästä. Blogi ei ole ainoastaan pienen erikoisryhmän saatavilla, vaan sitä voi lukea kuka tahansa, joka sattuu löytämään linkin. Tässä piilee myös tiedeblogin kirjoittamisen haaste: tekstin pitäisi olla kiinnostava ja riittävän yksinkertainen, jotta asiaan vihkiytymätönkin voi ymmärtää sen, mutta se ei kuitenkaan saa olla liian pinnallinen tai yksinkertaistava. Blogin kirjoittaminen vaatii myös omistautumista, sillä se säilyy kiinnostavana vain jos uutta luettavaa ilmestyy riittävän säännöllisesti.
On ollut hienoa nähdä into, jolla tohtoriopiskelijat ovat aloittaneet UTUBE-blogin. Toivotan blogille pitkää ikää, paljon mielenkiintoisia postauksia ja monipuolisen lukijakunnan huomiota!