Asunnottomuuden poistaminen ajankohtaisena tutkimus- ja kehittämiskohteena Turussa
Asunnottomuuden tutkiminen ja asunnottomuustyön kehittäminen ovat tällä hetkellä Turussa erityisen aktiivisessa vaiheessa. Aktiivisuus onkin tärkeää, sillä Turussa on Suomen kaupungeista eniten asunnottomia asukaslukuun suhteutettuna. Suomi tunnetaan asunnottomuuden vähentämisen mallimaana, ja olimme pitkään Euroopan ainoita maita, jossa asunnottomien määrä väheni läpi korona- ja talouskriisin vuosien. Viimeisimmässä asunnottomuuslaskennassa marraskuussa 2024 määrän kehitys kääntyi kuitenkin Suomessakin nousuun enimmäistä kertaa 12 vuoteen (3806 yksin elävää asunnotonta 15.11.2024 ja 3426 vuotta aiemmin).
Asunnottomuus on aikamme yhteiskunnassa äärimmäinen ihmisoikeuskysymys ja esimerkki aiheesta, jossa monitieteinen tutkimus, moniammatillinen työskentely valtion, kaupunkien, hyvinvointialueiden ja eri sektorien yhteistyössä sekä tutkimustiedon ja käytännön kehittämistyön välinen tiivis yhteys ovat välttämättömiä ratkaisun avaimia. Asunnottomuus on nykyisen laajan tutkimus- ja teoriakirjallisuuden valossa mahdollista poistaa ja myös Turun yliopistossa työskentelemme osaltamme intensiivisesti tämän inhimillisesti, taloudellisesti ja eettisesti välttämättömän ja ajankohtaisen tavoitteen toteutumiseksi.
Sosiaalityön oppiaineesta johdetaan Turun Kaupunkitutkimusohjelmaan vuosina 2024-2025 kuuluvaa Asunnottomuuden polut Turun seudulla – murroksista kohti sosiaalista, terveydellistä, taloudellista ja teknologista kestävyyttä -tutkimushanketta (ASKE, rahoittaja Länsi-Suomen Yleishyödyllinen Asuntosäätiö). Hankkeen konsortioon kuuluvat Turun kauppakorkeakoulun johtamisen, laskentatoimen ja rahoituksen oppiaineet ja Satakunnan ammattikorkeakoulun RoboAI Health -yksikkö. Hankkeessa analysoidaan asunnottomien asumis-, palvelu- ja etuuspolkuja takautuvasti pitkällä aikavälillä laajan asunnottomuustutkimuksessa uudenlaisen, myös paikallisia sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja yhdistävän rekisteriaineiston avulla. Rekisterianalyysin tuloksia täydennetään erillisen taloustieteellisen kuntatalousanalyysin, terveys- ja digitalisaationäkökulmiin liittyvien kansainvälisten kirjallisuuskatsausten ja käytännön asiantuntijoiden haastattelututkimuksen keinoin.
ASKE-hankkeeseen kuuluva rekisterianalyysi on osa myös toista tutkimushanketta, Rekisteritietoanalyysi asunnottomuuden ymmärtämiseksi ja vähentämiseksi (RADAR, 2024-2026, yhteistyössä Y-Säätiön kanssa, rahoittaja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus). RADAR-hankkeessa tutkimuskontekstina ovat Turun lisäksi Helsinki ja Espoo, ja rekisterianalyysin kohteena edellä mainittujen aiheiden lisäksi Asunto Ensin -mallin kustannusvaikuttavuus. RADAR-hankkeessa työskennellään yhteistyössä valtakunnallisen Asunto ensin -verkostokehittäjät -työntekijäverkoston kanssa, tehden muun muassa yhteistyötä tulosten luotettavamman tulkinnan mahdollistamiseksi.
Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen hyvinvointialue ovat mukana valtakunnallisessa Ohjelmassa pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi vuoteen 2027 mennessä. Ympäristöministeriö on myöntänyt ohjelman puitteissa paikallisten toimijoiden yhteiselle TurVa-hankkeelle lähes miljoonan euron rahoituksen vuosille 2025-2026. Hanke mahdollistaa kokoavat puitteet ja resurssit alueen asunnottomuustyön verkostoille. TurVa-hankkeessa mm. kehitetään paikallisen asunnottomuustilanteen jatkuvaa tiedonkeruuta ja tilannekuvajohtamista, vahvistetaan asunnottomuusnäkökulman merkitystä Turun asuntopolitiikassa ja etsitään uusia keinoja kohtuuhintaisten asumisvaihtoehtojen lisäämiseksi. Samalla kehitetään matalan kynnyksen ja etsivien palvelujen saavutettavuutta ja kohdentuvuutta sekä selkeytetään kaupungin ja hyvinvointialueen rooleja ja vastuita asunnottomuustyössä. ASKE-tutkimushanke toimii TurVa-hankkeen yhteistyökumppanina osallistuen erityisesti jatkuvan tiedonkeruun ja tilannekuvajohtamisen käytäntöjen kehittämiseen ja tukien muissa osa-alueissa kansallisen ja kansainvälisen tutkimustiedon soveltamista kehitystyössä.
Jatkossa TurVa-hankkeen puitteissa toteutuu myös jo aiemmin joulukuussa 2024 työtään aloittanut Turun pormestari Minna Arven ja apulaispormestari Mirka Muukkosen käynnistämä asunnottomuuden poistoon 2027 tähtäävä paikallinen johtotason verkostotyö. Myös tässä verkostossa ASKE edustaa Turun yliopistoa, joten tieteen ja käytännön välinen vuorovaikutus on paikallisesti tiivistä. Verkoston tehtävänä on muun muassa jäsentää asunnottomuuden näkökulmasta konkreettisia ehdotuksia Turussa valmisteilla olevalle asuntopoliittiselle ohjelmalle, jonka työstäminen on myös itsessään uudenlainen askel alueellisessa asunnottomuuteen ja asumisen yhdenvertaisuuteen liittyvässä paikallisessa työssä. Jo aiemmin Turussa on toiminut vuosien ajan asunnottomuuden käytännön asiakastyössä työskentelevien verkosto Asumisen toimijat.
Kytkettynä TurVa-hankkeeseen, Turku osallistuu vuonna 2025 Suomen kaupunkien edustajana EU-rahoitteiseen rahoitteiseen Homeless Counts -projektiin. Kyse on FEANTSAn (European Federation of National Organisations Working with the Homeless), kymmenen eurooppalaisen tutkimusorganisaation ja useiden järjestöjen yhteisestä projektista, jossa 35 eurooppalaista kaupunkia vaihtaa kokemuksia asunnottomien määrän laskennan keinoista ja pilotoi laskentakäytäntöjen kehittämistä. ASKE:n tutkija Veera Niemi toimii yhdessä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen asiantuntija Vilja Kamppilan kanssa projektissa Turun tutkijaedustajana. Suomi ja sen mukana Turun kaupunki ovat monella tavalla Euroopan edelläkävijöitä asunnottomuutta vähentävässä ja ehkäisevässä työssä sekä asunnottomuuden laskennan käytännöissä. Mahdollisuus sekä levittää hyviä käytäntöjä että oppia muilta on Turulle arvokas mahdollisuus.
Viimeisimpänä, sosiaalityön oppiaine on mukana myös viiden pohjoismaisen yliopiston yhteisessä tutkimushankkeessa Exploring homelessness among young care leavers: Addressing challenges and finding potentials in a Nordic welfare context (HACL 2023-2026, yhteistyössä Tanskasta The Danish Center for Social Science Researchin ja University of Aalborgin, Norjasta Norweigian University of Science and Technologyn, Ruotsista University of Gävlen ja Islannista The National Agency for Children and Familiesin ja University of Icelandin kanssa, rahoittaja Nordforsk). Hankkeessa tarkastellaan lastensuojelun sijaishuollosta aikuistumisen ja asunnottomuuden välistä yhteyttä ja näihin liittyviä eroja, yhtäläisyyksiä ja kehityskulkuja.
Kaikki mainitut tutkimushankkeet viestivät hankkeiden uusista julkaisuista ja muista ajankohtaisista asioista aktiivisesti verkkosivuillaan (ASKE, RADAR ja HACL) ja monet hankkeiden tutkijoista myös sosiaalisessa mediassa. Seuraa siis esim. Linkedinissä Turun sosiaalityön oppiaineesta Veera Niemi ja Jarkko Rasinkangas, Turun kauppakorkeakoulusta Päivikki Kuoppakangas ja Anu Ikonen-Kullberg sekä hanketiimien tutkijoita muualta Jenni Huhtasalo, Mervi Vähätalo, Elisabetta Leni, Aleksi Karhula, Anne-Kristine Mølholt, Eva Dögg Sigurðardóttir, Mattias Bengtsson, Veronika Paulsen ja Alberte Alsø Dokkedal.
Kirjoittajina projektitutkija Veera Niemi ja yliopistonlehtori Jarkko Rasinkangas, sosiaalityö, Turun yliopisto
Kuva: Nick Fewings / Unsplash