Poimintoja jakson 7 demotilaisuudesta
Oppiminen
Monivaiheinen kirjautuminen on tulossa opiskelijoiden käyttöön viimeistään syksyllä (se kannattaa ottaa jo nyt käyttöön!). Jakson aikana on laadittu ohjeistuksia monivaiheisen kirjautumisen käyttöönottoon ja kampanjoitu mm. vappuhumun keskellä Jack Sparrow -hengessä.
Sähköisten tutkintotodistusten käyttöönotto on valmistumassa. Todistuskokonaisuus on valmis, organisaatiokortit ja kortinlukijat saapuneet ja ne jaetaan kesän jälkeen allekirjoittajille. Koulutukset todistusten valmistelijoille on pidetty ja ohjelmistojen Windows-versiot ovat asennettavissa Software Centeristä. Ensimmäiset sähköiset todistukset myönnetään seuraavassa jaksossa.
Fokus-opintoanalytiikkapalvelun käyttöönotto tapahtuu tulevan lukuvuoden aikana ja sitä on valmisteltu. Dataa tarvitsee vielä validoida ja käyttäjien kanssa mietitään yhdessä käyttötarkoituksia ja raporttien soveltamista sekä tarvittavaa ohjeistusta.
Sähköisiin valintakokeisiin – yhteensä 15 kpl tänä vuonna – on järjestetty verkkototeutukset, varakoneet, tekninen tukihenkilöstö, ohjeistukset ja koulutukset. Tämän vuoden erityispiirteenä oli hakijoiden omien laitteiden digiturvatuotteet, jotka aiheuttivat ongelmia koetilanteessa.
Opas.utu.fi-palvelua on siirretty uudelle alustalle ja tavoite on ennen kesälomia saada korvattua vanha sovellus ja alusta. Opintopolkuhakemusten käsittelysovelluksen kehittämistä on jatkettu mm. liitehaun parantamisella. Peppiin on tehty ristiinopiskelupalvelun tarpeista lähteneitä otemuutoksia. EC2U-hankkeeseen liittyen opintotietojen vientiä on parannettu tavoitteena koulutus- ja tutkinto-ohjelmatietojen saaminen näkyville hankkeen korkeakouluista. Myös lokien käsittelyä ja metriikkatietojen keräämistä on kehitetty.
Moodle-Peppi-integraatioon on lisätty opiskelijakohtainen ja yleinen suorituspäivämäärä ja sallittu 0-opintopistemäärä. Testiympäristöön on siirtynyt oppimisanalytiikka kurssilla ja kohortit -ominaisuus eli opetusta suunnittelevat voivat jatkossa tehdä itse ryhmän, jonka etenemistä seuraavat. Tietovaraston opintopisteraporttien kehittämistä on jatkettu.
Ruuhkahuippujen tasaamiseksi on muunnettu IT-luokka EXAM-tenttiakvaariokäyttöön. Microsoft Copilot on tullut opiskelijoiden käyttöön, mutta edelleen jatketaan selvittelyjä, miten pääsyt sinne kannattaa konfiguroida. Etätunnistusratkaisun sopimust jatkettaneen suorahankintapäätöksellä ja seurataan mahdollisten kansallisten ratkaisujen muodostumista.
Digivisio-hankkeen opin.fi-palvelun käyttöönotto etenee. Olemme mukana pilotti 3.0:ssa, eli meillä on ollut mahdollisuus jo kokeilla testiympäristöön oman koulutustarjontamme viemistä. Demossa esiteltiin testiympäristössä, miten tarjonnan lisääminen onnistuu.
Tutkimus
UTUCrisin julkaisutieto- ja organisaatiouudistus on siirretty tuotantoon toukokuun lopussa. ChemInventory-järjestelmässä on järjestetty palautekysely ja koulutettu käyttäjiä inventaarin tekemiseen.
Yliopistopalvelut
Uusi vierailijasopimusten hallinta-sivu🔒 on julkaistu hallintopäälliköiltä saadun palautteen mukaan muokattuna. Vierailijasopimuksiin liittyen tuotantoon on myös tulossa ominaisuus, jolla tunnuksia puoltanut henkilö saa työsopimuksensa muuttuessa muistutusviestin, jossa kehotetaan olemaan helpdeskiin yhteydessä puollettuihin tunnuksiin liittyen.
Kirjasto ja digipalvelut ovat alkaneet pilotoida ChatGPT-wrapperia eli yliopiston käyttöoikeuksilla toimivaa käyttöliittymää kielimallien käyttöön. Pilottijoukkoa laajennetaan vähitellen.
CATS-työaikakirjausjärjestelmä on otettu käyttöön. Valmiiksi on saatu myös Mediapankki-kehityskokonaisuus, eli nyt yliopiston mediapankki on siirretty toimimaan pilviympäristössä. Tehtävienhallintajärjestelmä Kanbanin korvaaminen Todolla on edennyt ja pilottiryhmä siirtynyt tuotantokäyttöön – vielä kuitenkin tarvitaan ohjeistusta ennen varsinaista tuotantoonsiirtymistä. Järjestelmän kirjautuminen on nyt kuitenkin saatu tuotantokelpoiseen kuntoon ja versio on päivitetty ajan tasalle. SAP-käyttöoikeusrooleista on laadittu tietovarastoraportteja
Laitepooli lanseerattiin ja siihen liittyen tehtiin päätös henkilökohtaisten päätelaitteiden lunastamisesta: alle neljävuotiasta tietokonetta tai alle kaksivuotiasta mobiililaitetta ei enää voi lunastaa itselleen. Snipe-IT-järjestelmässä omaisuutta voi nyt merkitä eri yksiköille. ThinClient-kilpailutus keskeytettiin, koska tarjoukset eivät vastanneet tarpeita – syksyllä luvassa on uusi yritys markkinakartoituksen ja keskusteluiden jälkeen. Chromebook-kilpailutuksen tarjouspyyntö lähti maailmalle 17.5. ja hankintapäätös on tarkoitus tehdä kesäkuussa.
Yliopiston strategian päivitykseen on osallistuttu ja sen myötä strategiassa on nyt uusi osio ”Mahdollistava ja yhdistävä kampus”, jossa digitaalinen toimintaympäristö on huomioitu omana alakohtanaan. Tiedonhallinnan asiantuntija on perehtynyt mm. yliopiston Arkki-järjestelmään ja tiedonhallinnan viitearkkitehtuureihin.
Yliopiston rajapintojen hallintatyökalun testiympäristö on asennettu ja toiminnassa. Vanha järjestelmä poistuu käytöstä kesäkuun lopussa. Uusi järjestelmä mahdollistaa mm. rajapintojen julkaisemisen yliopistolaisille dokumentaatioineen ja yhteystietoineen. Prosessien automaatiojärjestelmän hankintaan liittyen on koekäytetty yhtä järjestelmää ja tarkennettu testien perusteella vaatimusmäärittelyä.