Herpesvirus-1 ensi-infektio saadaan yhä vanhemmalla iällä – riski vauvalle

Johanna Mäki
Johanna Mäki

Herpesvirus -1 (HSV-1) infektioita tavataan ympäri maailman, jopa pienissä Brasilian heimoissa. Voidaankin yleisesti sanoa, että noin 80% maailman väistöstä on viruksen kantajia. HSV-1 infektoi ihmisen limakalvon soluja, pääosin nielun ja suun alueella ja vähemmän myös genitaalialueella. Ensi-infektion jälkeen virus säilyy oireita aiheuttamattomana hermosoluissa.

Aika ajoin virus voi aktivoitua ärsykkeen esimerkiksi stressin, leikkauksen, UV-valon tai viiman vaikutuksesta. Tällöin virus aiheuttaa uuden infektion, esimerkiksi huuliherpeksen. Suurin osa HSV-1-infektioista on kuitenkin oireettomia, jolloin virusta erittyy sylkeen täysin huomaamatta ja virus voi näin levitä muille ihmisille, jotka eivät vielä ole viruksen kantajia.

Länsimaissa Herpesvirus-1 ensi-infektio on tyypillisesti saatu lapsuusiässä ennen 5-vuoden ikää, mutta uusimmat vertailevat tutkimukset osoittavat, että HSV-1-infektio saadaan yhä myöhemmällä iällä, noin 20-30 vuotiaana. Myös oma tutkimustuloksemme suun herpesvirus-1 infektioiden yleisyydestä Suomalaisten nuorten aikuisten suun limakalvolla tukee näitä tuloksia. Muutos on tapahtunut varsin nopeasti, vain muutaman vuosikymmenen kuluessa ja syytä muutokseen ei tiedetä.

Genitaalialueella pääasiallinen herpesinfektion aiheuttaja on Herpesvirus-2. Myöhästyneen ensi-infektion ja lisääntyneiden suuseksikontaktien myötä Herpesvirus-1 on alkanut yleistyä myös genitaalialueen ensi-infektioiden aiheuttajana. Herpesvirus-1 ensi-infektion saanti genitaalialueelle vasta nuorella aikuisiällä voi olla riski sikiölle, jos odottava äiti saa ensi-infektion vasta raskausaikana.

Kun odottava äiti saa HSV-1 tartunnan ensi kertaa raskauden aikana, hänen elimistönsä ei ole vielä ehtinyt tuottaa vasta-aineita virusta vastaan. Sikiö saa vasta-aineensa äidiltä istukan kautta, joten myöskään sikiöllä ei ole vasta-aineita virustartuntaa vastaan. Alatiesynnytyksen aikana vauva tulee alttiiksi HSV-1 tartunnalle äidin genitaalialueen välityksellä. HSV-1 ensi-infektio voi olla vastasyntyneelle vauvalle hengenvaarallinen, jos hänellä ei ole vasta-aineita virusta vastaan.

Johanna Mäki
Kirjoittaja on hammaslääketieteen kandidaatti.