Herpes simplex viruksen ja ihmisen papilloomaviruksen esiintyminen samoissa suun epiteelisoluissa on harvinaista

Johanna Mäki

Suun Herpes Simplex virus 1 (HSV-1) ja Ihmisen papilloomavirus (HPV) -infektiot ovat väestössä yleisiä. Suurin osa infektioista on täysin oireettomia ja HPV:n osalta infektio saattaa parantua ajan kuluessa itsestään. HSV-1 aiheuttaa suun epiteelin ensi-infektion jälkeen latenssin sensorisessa hermosilmussa (l. trigeminusganglio), jossa HSV-1 voi ärsykkeen (l. stressi, UV-valo jne.) vaikutuksesta aktivoitua ja aiheuttaa sekundäärisen infektion hermon hermotusalueen limakalvolle. Infektion aktiivisessa vaiheessa suun limakalvoilta voidaan löytää syljen välityksellä tarttuvaa HSV-1-DNA:ta, vaikka henkilö olisi täysin oireeton.

Persistoivan HPV-infektion yhteys tiettyihin suun ja nielun alueen syöpiin on tunnustettu, ja uusimpien tutkimusten valossa yhtäaikainen suun epiteelisolujen HSV-1-infektio saattaa olla yksi HPV:n persistoinnin riskiä lisäävä tekijä.

Tutkimuksemme mies- (722 näytettä) ja naiskohortissa (1873 näytettä) HSV-1-DNA:n esiintyvyys suun limakalvolla oli harvinaista, vaihdellen 0%:sta 7.2%:iin (keskimäärin 2.8%) ja 1.4%:sta 4%:iin (keskimäärin 2.2%) vastaavasti. Suun HPV-infektio taas oli yleinen löydös, vaihdellen 6 vuoden seurannassa miehillä 16%:sta 30%:iin ja naisilla 15.3%:sta 24.1%:iin. Tupakointi ja suuseksi eivät tilastollisesti merkitsevästi liittyneet HSV-1:n esiintymiseen. HSV-1 ja HPV yhteisinfektio löydettiin 6:lta (5.1%) mieheltä ja 4:lta (1.3%) naiselta, joten tutkimuksemme perusteella voidaan todeta, että HSV-1 ja HPV:n yhteisinfektio samoissa suun epiteelisoluissa on harvinaista.

Johanna Mäki
Kirjoittaja on hammaslääketieteen kandidaatti.

Lähteet: Mäki, H. Paavilainen, K. Kero, V. Hukkanen, S. Syrjänen, Oral HSV and HPV Carriage in Men Followed-up for six-year