Estetiikka oikomishoidon aikana

Erika Uusitalo

Etenkin nuorille tytöille, ja miksei pojillekin, hammasrautojen saaminen saattaa kolauttaa itsetuntoa. Perinteiset hammasraudat ovat melko näkyvät, sillä metallin kalskea väri ei useimmiten soinnu hampaan luonnollisen sävyn kanssa. Tosin nykyajan metallisetkin kiinnikkeet, eli braketit, ovat huomattavasti esteettisempiä kuin brakettien esi-isät.

Onneksi tuotevalikoimaa on laajennettu vastaamaan myös esteetikkojen kutsuhuutoon, sillä braketteja on saatavilla metallinsävyn lisäksi myös niin hampaan värisinä kuin läpinäkyvinäkin. Esteettiset braketit ovat useimmiten keraamisia tai muovisia. Nämä braketit kiinnitetään samalla periaatteella kuin metallisetkin, eli valokovetteisella muovisementillä. Ongelmana metallisten brakettien kanssa on muovisementin epätäydellinen kovettuminen braketin alta, mutta vielä kesken olevan tutkimuksen perusteella vaikuttaisi siltä, että valokovetus muovisten tai keraamisten brakettien läpi saisi aikaan tyydyttävän kovettumisasteen muovisementissä.

Kaikki vaikuttaa siis enemmän kuin hyvältä esteettisten brakettien kannalta. Miksi edelleen kuitenkin katukuvassa näkyy metallisiakin kojeita? Isoimpana tekijänä on hinta – keramia on huomattavasti metallia arvokkaampaa. Lisäksi esteettiset kiinnikkeet tarttuvat lujasti hampaan pintaan kiinni, jolloin hampaan kiille altistuu vaurioille brakettia irroitettaessa. Keramia on myös hammasta kovempaa materiaalia, jolloin on vaarana hampaiden purupintojen kuluminen, mikäli braketti korottaa purennassa.

Materiaaliopillisesta näkökulmasta tarkasteltuna metallibraketit olisivat parhaita etuhammasalueelle, sillä muovisementin voisi kovettaa ohuen etuhampaan läpi, eikä metallisen braketin korottaminen purennassa haittaisi juurikaan. Sen sijaan sivuhammasalueille keraaminen braketti olisi oiva vaihtoehto: muovisementin kovettamisen voisi hoitaa kätevästi suoraan braketin läpi, ja kiinnitys hampaaseen olisi luja, sillä sivualeille kohdistuu usein melko suuria voimia.

Yleensä kuitenkin esteettisiä braketteja on juurikin vain etuhammasalueella ja metallisia sivualueilla. Syyt tähän ovat pääsääntöisesti esteettiset. Yksi ylivertainen puoli tässä kuitenkin on: hoitomyöntyvyyden ollessa hyvä, saadaan usein hyvä oikomistulos ja lopputulemana toimivia sekä kauniita hymyjä.

Erika Uusitalo
Kirjoittaja on hammaslääketieteen tohtorikoulutettava.