Ravinto ja mikrobisto vaikuttavat suolen läpäisevyyteen
Suolistolla ja sen toiminnalla on tärkeä tehtävä terveyden ylläpidossa. Suoliston seinämä päästää läpi tarvitsemamme ravintoaineet, mutta pitää suolessa olevat elimistölle haitalliset komponentit, kuten mikrobit, suoliston sisällä. Jotta tämä tasapaino säilyy, on suoliston seinämän läpäisevyyttä säädeltävä tarkasti. Mikäli suoliston läpäisevyys kasvaa ja suolistosta pääsee ”vuotamaan” pieniä suoliston mikrobien osasia elimistön puolelle, voi elimistö reagoida näihin ylimääräisiin osasiin muodostamalla tulehdusreaktion. Vaikka tulehdus olisi lievä, voi se pitkittyessään johtaa aineenvaihdunnallisiin häiriöihin. Tästä syystä suoliston kunto ja sen ylläpito on tärkeää. Suoliston läpäisevyydessä on terveillä ihmisillä vaihtelua, joka kuitenkin on aivan normaalia.
Olemme tutkineet, onko raskaana olevien ylipainoisten naisten ravinnolla ja suoliston mikrobiston koostumuksella vaikutusta suolen läpäisevyyteen. Läpäisevyyttä voidaan mitata eri keinoin, tässä tutkimuksessa määritimme verinäytteistä suoliston läpäisevyyttä kuvastavan tekijän, zonuliinin, pitoisuutta. Tutkimuksessa havaittiin, että tietyillä ravintoaineilla, kuten kuidulla voisi olla hyödyllistä vaikutusta suoliston kunnon ylläpitämisessä. Ruokavalion suurempi kuitumäärä voi tällöin vahvistaa suoliston seinämää ja siten vaikuttaa myös vähäisempään läpäisevyyteen. Lisäksi havaittiin, että suoliston mikrobiston koostumus vaihteli suoliston läpäisevyyden mukaan. Laajakirjoinen suoliston mikrobisto, eli runsaasti erilaisia mikrobeja, näytti liittyvän matalampaan läpäisevyyteen. Nämä erilliset havainnot ruokavalion ja mikrobiston osuudesta suoliston läpäisevyydessä voi liittyä toisiinsa: ruokavalio voi vaikuttaa mikrobiston koostumukseen ja siten kumpikin toimia yhdessä tärkeinä läpäisevyyden säätelijänä. Tutkimustyö jatkuu tämän osalta, toistaiseksi voimme todeta, että ravinto vaikuttaa monella tavalla ihmisen terveyteen ja tämä tutkimus valotti uutta mekanismia.
Tulokset tästä tutkimuksesta on esitetty diabetestutkijoiden kokouksessa Munchenissä (EASD: European Association for the Study of Diabetes) sekä Beneficial microbes- konferenssissa Amsterdamissa. Tulokset on julkaistu Journal of Nutrition syyskuun painoksessa.
Tämä tutkimus on osa Raskausdiabetes- ja ravintotutkimusta, jossa selvitetään voidaanko probiooteilla ja kalaöljyllä vaikuttaa raskaana olevan äidin ja hänen lapsensa terveyteen. Raskausdiabeteksen esiintyvyys on kasvamassa, tällä hetkellä esiintyvyyden arvioidaan olevan noin 15%. Tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa uusia keinoja, joilla voidaan vaikuttaa raskausdiabeteksen riskiin. Suoliston läpäisevyyden osuus raskausdiabeteksen yhtenä riskitekijänä on tutkimuksen alla ja siten myös yksi mahdollinen tutkimuksen vaikutuskohde.
Kati Mokkala
Kirjoittaja on lääketieteellisen mikrobiologian ja immunologian tohtorikoulutettava.