Magneettikuvaustekniikoista apua kasvainten hoitomenetelmien arvioinnissa

Teija Sainio

Kasvaimet ovat ominaisuuksiltaan hieman erilaisia samalla tavalla kuin ihmisetkin ovat erilaisia. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jokaista kasvainta tai ihmistä pitää lähestyä hieman eri tavoin. Kasvaimille on nykyään olemassa paljon erilaisia hoitomuotoja, mutta on vaikeaa määrittää etukäteen, mikä niistä olisi optimaalisin vaihtoehto kullekin kasvaimelle.

Kasvainten yksilöllisiä ominaisuuksia on mahdollista mitata magneettikuvauslaitteen avulla. Mittaustulosten perusteella olisi mahdollista arvioida luotettavasti kasvainten vaste kuhunkin hoitoon etukäteen ja siten määrittää parhaiten soveltuva hoito. Lisäksi kasvainten vastetta hoitoon voidaan tarkkailla myös magneettikuvauksen avulla seuraamalla etukäteen mitattujen arvojen mahdollista muuttumista hoidon aikana. Näin vältytään turhilta ja toimimattomilta hoidoilta ja saavutetaan mahdollisimman optimaalinen hoitotulos.

Menetelmän avulla päästäisiin parempaan kustannustehokkuuteen. Lisäksi se mahdollistaisi potilaille optimaalisimman hoidon ja miellyttävämmän hoitokokemuksen, sillä heidän ei tarvitsisi käydä läpi toimimattomia hoitoja mahdollisine sivuvaikutuksineen.

Keskityn tutkimuksessani uraauurtavaan kohdennettuun ultraäänihoitoon eli HIFU-hoitoon. Aion määrittää tähän hoitoon soveltuvien kasvainten yksilölliset ominaisuudet. HIFU-hoito on innovatiivinen hoitomenetelmä, jossa kasvaimia tuhotaan kuumentamalla soluja ultraäänen avulla ilman kirurgiaa ja ionisoivaa säteilyä.

Hoidossa ultraääniaaltoja kohdennetaan kehon sisällä olevaan kasvainkudokseen, jolloin lämpötila nousee paikallisesti. Kun lämpötila nousee tarpeeksi, kudos menee kuolioon. Kohdennuksen ansiosta lämpeneminen tapahtuu ainoastaan tarkasti määrätyllä alueella, jolloin ympäröivä terve kudos säilyy vahingoittumattomana.

HIFU:n toimintaperiaatetta voisikin verrata auringonsäteiden kohdentamiseen suurennuslasin avulla, jolloin auringonsäteet keskittyvät yhteen pieneen pisteeseen ja lämpötila nousee. Magneettikuvaus mahdollistaa hoidon aikana muun muassa erinomaiset anatomiset kuvat hoidon suunnittelulle ja lämpötilan seuraamiseen hoidon aikana.

HIFU:lla voidaan hoitaa sekä hyvänlaatuisia että pahanlaatuisia kasvaimia, kuten eturauhassyöpää, kohdun hyvänlaatuisia pehmytkudoskasvaimia eli myoomia sekä luuetäpesäkkeitä. Lisäksi HIFU:n soveltuvuutta tutkitaan muun muassa haima-, munuais- ja maksasyöpien hoitoon. Tällä hetkellä yleisimmät hoitokohteet ovat myoomat ja luuetäpesäkkeet. Ei-kirurgisissa toimenpiteissä, kuten HIFU-hoidossa, on lyhempi toipumisaika sekä matalampi komplikaatioriski ja kuolleisuus kuin kirurgisissa toimenpiteissä

Magneettikuvaustekniikoiden käyttäminen ennen hoitoa mahdollistaisi sen, että hoitoon päätyisivät juuri ne potilaat, jotka siitä eniten hyötyisivät. Näin potilaat voitaisiin ohjata parhaiten soveltuvaan hoitoon, eikä yhteiskunnan varoja tuhlaantuisi turhiin hoitoihin. Lisäksi voitaisiin saavuttaa mahdollisimman ihanteellinen hoitotulos jokaisen potilaan kohdalla. HIFU-hoidosta saatavien tulosten perusteella tutkimusta voitaisiin jatkaa myös muiden hoitomuotojen soveltuvuuden arvioimiseen etukäteen magneettikuvaustekniikoiden avulla, kuten esimerkiksi sädehoidon soveltuvuuden arvioimiseen.

Teija Sainio
Kirjoittaja on lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan tohtorikoulutettava.