Innovaatioverkostoon liittyminen

Kirsi Kari

Yritysmaailmassa on tapahtunut muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana. Yksi selkeä muutos on yhteistyötä tekevien yritysten liiketoimintasuhteiden kehittyminen entistä monipuolisemmaksi. Muutokset vaikuttavat myös laskentatoimen kenttään.

Tutkin parhaillaan yritysten tekemiä investointipäätöksiä. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitä asioita ja näkökulmia yritykset tunnistavat ja mittaavat investointien yhteydessä. Tutkimus tehdään ympäristössä, jossa innovaatiosyklit ovat hyvin pitkiä ja innovointi tapahtuu organisaatioiden välisessä verkostossa. Miten yritykset tekevät investointipäätöksiä tällaisessa ympäristössä? Tutkimus on vasta aluillaan, joten tuloksia pitää malttaa odottaa vielä hetki.

Strateginen päätös liiketoimintaverkostoon liittymisestä ja siinä toimimisesta vaatii usein aineellisia tai aineettomia investointeja. Yritys sitoutuu pitkäksi aikaa jatkuviin menoihin ennen kuin verkoston avulla saadaan tuottoa.

Laskentatoimessa ei ole juurikaan tutkittu investointipäätöksentekoa monimutkaisten verkostojen osalta. Innovaatioverkostossa vähintään kaksi yritystä tutkii ja kehittää yhdessä uutta innovaatiota. Päätöksenteko muuttuu esimerkiksi tuotantoon keskittyvää verkostoa monimutkaisemmaksi, sillä innovointi tuo mukaan suuria epävarmuustekijöitä. Jos verkoston yritykset edustavat hyvin erilaisia toimialoja, on tilanne erityisen hankala.

Siinä, miten paljon päätöksenteossa painotetaan strategisia näkökulmia suhteessa taloudelliseen harkintaan, voi olla merkittäviä eroja. Tyypillisesti strategiakeskeisiä näkökulmia suositaan kun epävarmuus on hyvin suurta. Oikean kumppanin valitseminen on yksi merkittävistä strategisista valinnoista.

Sitoutumalla innovaatioverkostoon yritys tuottaa uutta tietoa, joka voi tarjota osallistuville yrityksille arvokkaan reaalioption. Reaalioptio on avoimeksi jäävä investointipäätös, joka voidaan valita tai olla valitsematta tulevana ajankohtana. Esimerkiksi yksityishenkilöillä opiskelupaikan vastaanottaminen voidaan nähdä reaalioptiona. Tutkinnon suoritettuaan voi päättää opiskeleeko alaa lisää, hakeutuuko alan töihin, vaihtaako opintosuuntaa tai hyödyntääkö oppia vain harrastuksissa.

Esimerkiksi meriteollisuudessa innovaatiot ovat usein hitaita ja raskaita prosesseja, mutta hyvin nopeita ja ketteriä vaikkapa ohjelmistoalalla. Arvojärjestelmällä tarkoitetaan sitä, miten hyvin verkostossa mukana olevat yritykset tuntevat verkoston arvoa luovat toiminnot ja niitä suorittavien toimijoiden kyvykkyydet. Meriteollisuudessa arvojärjestelmät ovat todennäköisesti paljon tarkemmin määriteltyjä kuin ohjelmistoalalla. Kun nämä alat innovoivat yhdessä, voivat erot luoda investointipäätöksenteon prosessiin jännitteitä. Näiden jännitteiden ymmärtäminen voi auttaa arvioimaan ja ohjaamaan innovaatioverkoston päätöksentekoympäristön erilaisia riskejä.

Kirsi Kari
Kirjoittaja on laskentatoimen tohtorikoulutettava