Ehkäise tautien tarttuminen!
Hoitoon liittyvä infektio tarkoittaa tulehdustautia, joka ilmenee terveydenhuollossa annetun hoidon aikana tai sen jälkeen. Hoitoon liittyvä infektio on hoidon tulosta huonontava lisäsairaus. Käsite on vanha ja Suomessa se on määritelty tartuntatautilaissa.
Hoitoon liittyvät infektiot aiheuttavat ihmiselle lisäsairautta ja kärsimystä. Sairastamisen pitkittyessä voi tulla ansionmenetystä ja muita ongelmia. Myös yhteiskunnalle hoitoon liittyvät infektiot aiheuttavat lisäkustannuksia pidentyneinä hoitoaikoina ja mahdollisina uusintatoimenpiteinä ja lisälääkityksinä.
Yleisesti voidaan ajatella, että huonontaessaan terveydenhuollossa annetun hoidon lopputulosta, hoitoon liittyvän infektion aiheuttaa jonkinlainen virhe tai laiminlyönti hoidon yhteydessä. Sairas ihminen voi kuitenkin olla erityisen altis saamaan erilaisia tulehdustauteja. Myös hoito sinällään saattaa lisätä sairaan ihmisen alttiutta saada infektio.
Oma tutkimusalueeni käsittelee hoitoon liittyvien infektioiden torjuntaa teho-osastolla. Teho-osastolla lähes kaikilla potilailla käytetyt lisälaitteet ohittavat ihmisen luontaiset suojamekanismit. Tällaisia lisälaitteita ovat muun muassa yleisesti hoidoissa tarvittavat verisuoniin laitetut katetrit, jotka muodostavat suoran yhteyden verisuonistoon. Tämän reitin kautta taudinaiheuttajien on mahdollista päästä verenkiertoon ja aiheuttaa lisäsairaus.
Nykyisellään hoitoon liittyvällä infektiolla voidaan tarkoittaa terveydenhuollon lisäksi myös sosiaalihuollon erilaisissa hoitolaitoksissa oleville ihmisille tulevia infektioita. Erilaiset laitoshoidot altistavat ihmistä infektiotaudeille kuten nuhakuumeille tai mahataudeille. Laitoksessa saatetaan asua varsin tiiviisti yhdessä ja siellä voi olla henkilökuntaa avustamassa eri tavoin laitoksen asukkeja ja siten taudit voivat levitä.
Hoitoon liittyvän infektion saamiseen liittyvät siis moninaiset seikat. Ja vaikka hoito olisi täysin oikeanlaista eikä siinä tapahtuisi vahinkoa tai virhettä, voiilti saada infektion. Erilaiset puhdistusa desinfektiomenetelmät tähtäävät siihen, että taudinaiheuttajat eivät leviä. Välineitä huolletaan ja terveydenhuollon työntekijät desinfioivat käsiään.
Myös terveydenhuollossa vierailevat henkilöt voivat tahattomasti levittää taudinaiheuttajia. Jokaisen toimijan ja vierailijan tulisi katkaista taudinaiheuttajien siirtyminen pesemällä tai desinfioimalla kätensä.
Kotona jokaisen meistä tulee huolehtia käsien pesusta esimerkiksi ennen ruokailua, WC:ssä käynnin jälkeen. Nämä tavat olemme toivottavasti jokainen oppineet jo lapsena kotikasvatuksen yhteydessä ja ne ovat edelleen tärkeä osa mikrobien leviämisen ehkäisyä.
Koskettaessamme ympäristöämme ja toisiamme saamme käsiimme erilaisia taudinaiheuttajia ja siirrämme niitä eteenpäin. Terveydenhuollossa tai jonkinlaisessa laitoksessa vieraillessamme meidän tulee huolehtia käsien puhtaudesta joko käsien huolellisella pesuilla tai mieluiten mahdollisesti tarjolla olevilla käsihuuhteilla. Näillä toimilla voimme jokainen vaikuttaa hoitoon liittyvien infektioiden leviämiseen.
Kirsi Terho
Kirjoittaja on hoitotieteen tohtorinkoulutettava.