Tieto muistisairaan eletystä elämästä ja historiantuntemus parantavat muistisairaan hoidon laatua
Muistisairaus asettaa haasteita hoitotyön laadun mittaamiselle asiakasnäkökulmasta. Muistisairauden edenneessä vaiheessa saattaa olla vaikea saada vastausta kysymykseen ”mikä on sinulle tärkeää?”. Tästä huolimatta muistisairas kykenee nauttimaan itselleen merkityksellisestä, sisältörikkaasta elämästä.
Kielitoimiston sanakirjan mukaan laatu on jotakin, mikä on jollekulle ominaista. Laadun voi täten ajatella tässä olevan jotakin muistisairaalle ominaista, hänen luonteeseensa ja olemukseensa sopivaa.
Jotta hoitoa voidaan toteuttaa muistisairaan näkökulmasta laadukkaasti, tarvitaan tietoa hänen elämänhistoriastaan. Hoidon kannalta oleellinen tieto voi tällöin olla, että henkilölle on ollut tärkeää kolata lumi kotitieltä ja asetella taviaikaan havut ulko-oven eteen.
Siis kolata ja asettaa havut? Ei ollut lumilinkoa ennen, ja lumiset huopikkaat pyyhittiin havuihin ennen sisälle tuloa. Muistisairaan kokemusmaailma voi olla toinen kuin häntä kymmeniä vuosia nuoremman hoitoalan ammattilaisen. Ilman historian tuntemusta ammattilaisen on vaikea ymmärtää muistisairaan kokemusmaailmassa läsnäolevaa menneiden aikojen toisenlaista elämäntapaa, elinympäristöä ja yhteiskuntaa.
Henkilöhistoriaa vai ”käytöshäiriö”
Erään tehostetun palveluasumisen yksikön linnunlauluisessa aistihuoneessa alkoi tuoksua virtsa. Ongelman selvittely paljasti, että viereisen asuinhuoneen herra oli ottanut aistihuoneen koivutapetin juurakon yölliseksi vedenheittopaikakseen. Henkilökunnan puheessa nousi toistuvasti esiin sana käytöshäiriö. Kun asiaa pohdittiin tarkemmin, todettiin että kyse oli asukkaan näkökulmasta katsoen laadukkaasta hoidosta – hänelle oli mahdollistettu elämänhistoriaansa ja aiempaan elinympäristöönsä kuuluva toiminta, puskapissi. Maaseudun asukkaalle toiminta oli asianmukaista, tehostetussa palveluasumisessa se tulkittiin herkästi häiritseväksi käytökseksi.
Yksilölliset mittarit
Laadun kokemus on yksilöllinen. Siten myös hoidon laatumittareiden tulee olla yksilöllisiä ja perustua muistisairaan elämänhistorian tuntemiseen. Yhdelle laatua tuottaa lumitöiden tekeminen, toiselle jokin muu. Oven pielessä kallellaan oleva lumikola ja havut oven edessä kertovat tutkijalle omaa kieltään asumisyksikön hoitotyön laadusta.
Annikka Immonen
Kirjoittaja tekee Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineessa väitöstutkimusta muistisairaan ajasta ja toimijuudesta. Muistisairaana hänelle olisi tärkeää saada järjestellä tavaroita ja laulaa Juicea.