Vieroitushoito lisää hyvinvointia
Päihteet aiheuttavat erilaisia riippuvuuksia ja ongelmia. Päihteiden ongelmakäyttö vaikuttaa paitsi käyttäjäänsä myös hänen läheisiinsä ja koko yhteiskuntaan monin eri tavoin. Useiden tutkimusten mukaan päihteiden ongelmakäyttö lisää ennenaikaista kuolemaa.
Parantuakseen päihteiden ongelmakäyttäjä tarvitsee ammattiapua, sekä tyypillisesti useita ja pitkiäkin hoitojaksoja. Vieroitushoito on riippuvuushäiriön hoitoa. Vieroitushoito on aina vapaaehtoista. Vieroitushoidon tärkeänä tavoitteena on päihteiden ongelmakäytön katkaiseminen ja vieroitusoireiden turvallinen hoito sekä jatkohoidon järjestäminen.
Väitöstutkimukseni tavoitteena on tunnistaa ja vertailla tekijöitä, jotka saavat ihmisen menemään vieroitushoitoon ja pysymään hoidossa. Tutkimukseni tuottaa tietoa sekä asiakkaiden kokemuksista että kliinisistä mittareista. Kehitettäessä terveydenhuollon näyttöön perustuvia palveluja on erityisen tärkeää tuoda päätöksentekoon mukaan asiakkaan kokemus. Aihetta on erityisen tärkeä tutkia juuri nyt, kun päihdepalvelujen järjestäminen siirtyi kunnilta hyvinvointialueille.
Psykososiaalinen toimintakyky mahdollistaa ihmiselle selviytymisen erilaisista elämän toiminnoista, kuten opiskelusta, työstä ja itsensä huolehtimisesta. On todettu, että vieroitushoidossa hoidon loppuun saattaminen voi olla monelle haastavaa, esimerkiksi juuri psykososiaalisen toimintakyvyn vaikeuksien vuoksi. Kun vieroitushoito keskeytyy, myös jatkohoito muuttuu epävarmaksi tai ei toteudu lainkaan, mikä lisää riskejä, kuten ennenaikaista kuolemaa. On siis tärkeää tunnistaa tekijät, jotka ennustavat hoitojakson keskeytymistä.
Vaikka aiemman tutkimuksen mukaan Suomessa ongelmakäytetään päihteitä ja myös kuollaan niihin ennenaikaisesti suhteettoman paljon suhteessa väestöömme, päihdepalvelujen eri hoitomuotojen toteutumista on tutkittu vähän. Lisäksi esimerkiksi tieto psykososiaalisten vaikeuksien yhteydestä vieroitushoidon loppuun käymiseen on vähäistä, vaikka niiden on todettu aiheuttavan haittaa päihteiden ongelmakäyttäjän elämäntilanteeseen.
Laura Autere
Kirjoittaja on hoitotyön esimies ja väitöskirjatutkija, joka on kiinnostunut vieroitushoitoa käyvän potilaan psykososiaalisesta toimintakyvystä ja vieroitushoidon toteutumisesta.
Pääkuva: Pixabay