Kaksi ihmistä juoksulenkillä vehreässä maisemassa.

Liikunta voi parantaa syöpäpotilaan immuunijärjestelmää

Tiia Koivula lähikuvassa.
Tiia Koivula

Liikunnan terveyshyödyt tiedetään hyvin: se parantaa fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä sekä ehkäisee ja kuntouttaa monia sairauksia. Tästä huolimatta suomalaisten kunnon on huomattu romahtaneen viimeisten vuosikymmenten aikana, mikä johtaa työkyvyttömyyteen, moniin sairauksiin ja sitä kautta valtion kulujen suurentumiseen. Orpon hallitus yrittääkin korjata asiaa Suomi liikkeelle -ohjelmalla.

Yksi liikunnan positiivisista vaikutuksista on sen kyky ehkäistä syöpää ja parantaa syöpäpotilaiden ennustetta. On selvitetty, että noin 25 % rintasyövistä olisi ehkäistävissä säännöllisellä liikunnalla ja paksusuolensyövässä sekä kohdunrungonsyövässä vastaava luku on jopa 40 %. Taustatekijänä on se, että liikunta vähentää syövän riskitekijöitä, joita ovat muun muassa lihavuus, hormonaaliset tekijät sekä huono immuunipuolustus. Väitöskirjatutkimuksessani keskityn näistä viimeiseen, sillä tutkin, miten yksittäinen liikuntasuoritus vaikuttaa syöpäpotilaiden immuunisoluihin. Tutkimuksen lisääntyessä voimme ohjata syöpäpotilaita liikkumaan heille mahdollisimman tehokkaalla tavalla.

Yksi immuunipuolustuksen tehtävistä on tunnistaa ja tuhota syöpäsoluja. Osa immuunisoluista on hyviä ja ne osallistuvat syövän tuhoamiseen. Osaa puolestaan syöpätauti käyttää hyväkseen: solut alkavat käyttäytyä syövän tahdon mukaan yrittäen estää syöpää tuhoavia immuunisoluja. Elimistön kyky tuhota syöpää onkin kiinni näiden hyvien ja pahojen solujen tasapainosta.

Aiemmin on tutkittu eri immuunisolujen määrän yhteyttä syövän ennusteeseen. Mitä enemmän syöpäpotilaalla on esimerkiksi tappaja-T-soluja ja luonnollisia tappajasoluja verenkierrossa, ja eritoten kasvainalueella, sitä pidempään hän elää. Toisaalta joidenkin immuunisolujen, kuten regulatoristen T-solujen ja luuydinperäiset estäjäsolujen suuri määrä on liitetty aggressiiviseen syöpätautiin ja huonoon ennusteeseen.

Eläintutkimusten perusteella näyttää siltä, että liikunta pystyy tehostamaan hyviä, syöpää tuhoavia immuunisoluja, ja toisaalta vähentämään pahojen immuunisolujen pääsyä kasvaimeen. Tutkimusta liikunnan vaikutuksista syöpäpotilaan immuunisoluihin on kuitenkin vielä hyvin vähän. Väitöskirjatutkimukseni tavoitteena onkin selvittää, vaikuttaako yksittäinen liikuntasuoritus syöpäpotilaan immuunisoluihin ja jos, niin mihin immuunisolutyyppeihin. Tutkimukseen osallistuvat potilaat polkevat kuntopyörää, osa 10 minuutin ja osa 30 minuutin ajan, ja heidän laskimoverinäytteistään erotellaan eri solutyyppejä. Tutkimuksissa selviää myös, vaikuttaako liikunnan intensiteetti tai syöpätaudin tyyppi immuunisoluissa nähtäviin muutoksiin.

Tiia Koivula
Kirjoittaja on filosofian maisteri ja väitöskirjatutkijana Turun kliinisessä tohtoriohjelmassa.