Maalausväreistä muodostuva kuvio, jossa on violettia, vihreää, keltaista ja punaista.

Tulevaisuuksien tutkiminen rikastuttaa elämää

Essi Silvonen lähikuvassa.
Essi Silvonen

Tulevaisuus tarjoaa lukemattoman määrän mahdollisia kehityskulkuja ja siksi alan tutkimus puhuukin niistä monikossa ”tulevaisuuksina”. Tulevaisuustietoa voi jokainen tutkia myös omasta henkilökohtaisesta näkökulmastaan.

Me ihmiset näemme herkästi oman tulevaisuutemme kuvat kapeana horisonttina, menneisyyden ja siellä tehtyjen valintojen jatkumona. Jokaisella meistä on kuitenkin näkemäämme paljon laajempi valikoima mahdollisia tulevaisuuksia. Emme kuitenkaan välttämättä osaa, uskalla tai halua katsoa niitä. Omien tulevaisuuksien tutkiminen vähentää epävarmuutta, rikastuttaa ajatuksia ja näyttää uusia mahdollisuuksia, joihin voimme oman kiinnostuksemme ja kokemuksemme kautta tarttua.

Voit kokeilla oman tulevaisuuden tutkimusta esimerkiksi seuraavan harjoituksen avulla: Tarkastele viikon ajan ennakkoluulottomasti elämänmenoa ja muutosta maailmalla ja lähiympäristössäsi. Lue tulevaisuuden tutkimuksen uutisia, raportteja ja sivustoja [i]. Katso uutisia, lue artikkeleita valtavirtauutisten ympärillä ja tutki sosiaalista mediaa. Kuuntele ihmisiä, keskustele ja kysy lisää.

Mitkä asiat ovat pinnalla, mikä tuntuu olevan meneillään pinnan alla? Mitkä asiat tuntuvat omituisilta tai ennenkuulumattomilta? Etsi ja tutkiskele erityisesti asioita, joihin et aiemmin ole kiinnittänyt huomiota. Mielipiteen muodostamisen sijaan yritä ymmärtää laajemmin. Mitä on meneillään ja miten asiat voivat liittyä toisiinsa? Kirjoita havaintojasi muistiin. Mieti löytöjesi pohjalta, mitä kaikkea tämä voi sinulle tarkoittaa. Jäsentele tiedosta 5 positiivisesti yllättävää asiaa, 5 sinua kiinnostavaa asiaa ja 5 asiaa, joihin sinulla olisi ratkaisuja tai joista haluaisit päästä osalliseksi.

Anna tämän jälkeen tilaa mielikuvituksellesi ja intuitiollesi. Innostaako jokin näistä tai niiden yhdistelmistä sinua, haluatko selvittää vielä jotakin tarkemmin? Muodostuuko sinulle uusia tulevaisuuskuvia, joiden osana voit nähdä itsesi? Millaisia asioita sinun pitää tehdä, jotta nämä tulevaisuuskuvat toteutuvat? Millaisilla tavoilla tämä harjoitus rikastutti ajatusmaailmaasi? Muuttiko se käsityksiäsi omista tulevaisuuden mahdollisuuksistasi? Laajentuiko näkemäsi mahdollisten tulevaisuuksien horisontti?

Essi Silvonen
Kirjoittaja on henkilökohtaisiin tulevaisuuksiin keskittynyt tulevaisuudentutkimuksen väitöskirjatutkija, hyvinvointivalmentaja ja ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti. Hän uskoo tulevaisuuden monipuolisiin mahdollisuuksiin, yllätykselliseen ja merkitykselliseen elämään sekä yksilön toimijuuden voimaan.

[i] Näistä voi aloittaa:

https://tulevaisuus.fi/perusteet/tulevaisuudentutkimus-tiedonalana/

https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/julkaisut/Documents/tuvj_6+2020.pdf

https://www.sitra.fi/

https://www.shapingtomorrow.com/newsletter

https://www.springwise.com/

https://jfsdigital.org/

Kuvituskuva: https://unsplash.com/photos/multicolored-abstract-painting-qTV6c2pjbBo