Ihminen pitää vastasyntynyttä lasta käsissään sairaalassa.

Vastasyntyneiden aivosairauksien tutkimiseen uusi kuvantamismenetelmä

Tiina Laurikainen lähikuvassa.
Tiina Laurikainen

Syntymä on yksi ihmiselämän vaarallisimpia hetkiä. Sikiöaikana vauvat saavat hapekkaan veren äidin istukan kautta, mutta synnyttyään vauva aloittaa sopeutumisensa kohdunulkoiseen elämään ensimmäisestä hengenvedosta alkaen. Jotta hapekas veri pääsee kiertämään sikiön elimistössä, on sikiöllä sydämessään oikovirtausreittejä. Lisäksi sikiön punasolut eroavat aikuisten punasoluista. Syntymän jälkeen keuhkot tyhjenevät lapsivedestä, sydämen oikovirtausreitit sulkeutuvat ja punasolut muuttuvat aikuistyyppisiksi. Näitä muutoksia kutsutaan adaptaatioksi.

Myös aivojen verenkierto adaptoituu kohdunulkoiseen elämään. Aivoja voidaan tarkastella ultraäänilaitteen avulla päälaella sijaitsevan aukileen kautta, mutta aivokudoksen verenkiertoa ei kuitenkaan voida tutkia tavanomaisella ultraäänitutkimuksella. Tutkimuksessamme vauvoille annetaan perinteisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä suonensisäisesti varjoainetta, jonka avulla voidaan mitata aivojen eri osien verenkierron määrää ja nopeutta aivokudoksessa.

Tutkimusryhmämme tutkii vastasyntyneiden aivoverenkiertoa sekä siinä tapahtuvia muutoksia ensimmäisten elinvuorokausien aikana. Tutkimukseen osallistuu sekä terveitä että vakavasti sairaita vastasyntyneitä. Keskeisin vastasyntyneen aivoja vaurioittava tautitila on synnytyksen aikainen hapenpuute. Tutkimuksen tavoitteena on helpottaa vastasyntyneiden aivosairauksien ja niiden vaikeusasteen tunnistamista. Jos diagnostiikka paranee, voidaan hoitotoimia paremmin ohjata niitä eniten tarvitseville vauvoille.

Ultraäänitutkimus voidaan suorittaa vauvan omassa sairaalasängyssä vanhempien läsnä ollessa. Tämän vuoksi uusi menetelmä on esimerkiksi magneettikuvaukseen verrattuna huomattavasti kevyempi sekä vauvalle että perheelle. Tutkimus voidaan toistaa tarpeen mukaan, jotta saamme tietoa siitä, miten vauva sopeutuu kohdunulkoiseen elämään ja reagoi hoitoon. Kontrollitutkimusten yhteydessä voimme lisäksi arvioida aivojen verenkiertoon vaikuttavien tautitilojen etenemistä.

Tiina Laurikainen
Kirjoittaja on väitöskirjatutkijana Turun kliinisessä tohtoriohjelmassa. Väitöskirjatutkimuksen aiheena on vastasyntyneiden aivojen verenkierto-olosuhteiden tutkiminen varjoainetehosteisella ultraäänitutkimuksella.