Ihminen menossa PET-laitteeseen.

Uusille ohutsuolen tutkimusmenetelmille on todellinen tarve

Juho Mattila lähikuvassa lumisessa maisemassa.
Juho Mattila

Crohnin tauti on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus (IBD, Inflammatory Bowel Disease). Tauti voi puhjeta kaikenikäisille. Crohnin tauti yleistyy nopeasti Suomessa ja muissa länsimaissa tuntemattomasta syystä. Jo lähes prosentti suomalaisista sairastaa tulehduksellista suolistosairautta.

Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus. Crohnin tauti vaatii useimmiten pitkäaikaista lääkehoitoa; hoitamattomana tauti voi johtaa vakaviin komplikaatioihin. Crohnin taudin tulehdusta voi olla koko ruoansulatuskanavan alueella.

Crohnin toteaminen voi olla vaikeaa varsinkin ohutsuolen alueella. Ohutsuolesta nähdään tavanomaisilla tähystysmenetelmillä vain pieni alue alku- ja loppupäästä. Varsinkaan pinnallinen tulehdus ei myöskään välttämättä näy tietokonetomografia- tai magneettikuvauksissa. Millään yksittäisellä laboratoriokokeella Crohnin tautia ei voida diagnosoida.

Pinnallisen ohutsuolen Crohnin taudin toteamiseen tarvitaan usein ohutsuolen kapselikamerakuvaus. Potilaalle ja lääkärille tutkimus valmisteluineen on työläs ja aikaavievä. Tutkimukseen liittyy myös riski, että kapselikamera jää kiinni suolistoon.

Uusille ohutsuolen tutkimusmenetelmille on siis todellinen tarve. Väitöskirjatutkimuksessani selvitämme uudenlaisen fuusiokuvantamisen käyttöä Crohnin taudin diagnostiikassa. Etsimme tutkimukseen vapaaehtoisia potilaita, joilla epäillään ohutsuolen Crohnin tautia. Vapaaehtoiset potilaat kuvaamme PET-MRI- (positroniemissiotomografia-magneetti) laitteella TYKS:n PET-keskuksessa. Kuvauksessa käytetään suoneen annettavaa varjoainetta (FDG, 18-fluorodeoksiglukoosi), joka hakeutuu elimistössä tulehtuneisiin kudoksiin. Magneettikuvaa apuna käyttäen näemme kuvauksella tarkasti tulehduksen sijainnin ja voimakkuuden. Selvitämme myös, voisiko kuvausmenetelmällä arvioida aiempaa paremmin lääkehoidon tehoa.

PET-MRI-fuusiokuvantamista ei ole aiemmin tutkittu ohutsuolen Crohnin taudin diagnostiikassa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, löytääkö tämä uusi kuvantamisemenetelmä lievänkin Crohnin taudin? Koitamme myös selvittää, näyttääkö kuvaus tulehduksen vähenevän lääkehoidon aloittamisen jälkeen. Tulevaisuudessa PET-MRI-fuusiokuvantaminen voi helpottaa Crohnin taudin diagnostiikkaa ja hoitovasteen seurantaa.

Juho Mattila
Kirjoittaja on sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri sekä Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan väitöskirjatutkija. Kirjoittaja työskentelee TYKS:ssa gastroenterologian poliklinikalla.