Globaalin ruuankulutuksen on muututtava – eri tulotason maissa tarvitaan eri keinoja
Nykyiset ruokailutottumukset aiheuttavat merkittävää haittaa sekä ihmisten terveydelle että ympäristölle. Epäterveelliset ruokavaliot tunnustetaan nyt johtavaksi maailmanlaajuiseksi terveysriskiksi, ja ne vaikuttavat merkittävästi ei-tarttuvien sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja syövän, yleistymiseen.
Lisäksi ruuan tuotantojärjestelmä on keskeinen tekijä biodiversiteetin vähenemisessä ja ilmastokriisissä. Yli kolmannes ihmisen aiheuttamista kasvihuonepäästöistä liittyy ruokaan. Päästöjä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, kun ruokaa tuotetaan, prosessoidaan tai kuljetetaan ja kun sitä päätyy lopulta hävikkiin. Tällä hetkellä yli kolmasosa maapallon maapinta-alasta on omistettu ruoantuotannolle ja osuus kasvaa entisestään, johtuen erityisesti eläinperäisen ruoan tuotannosta. Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteiden ja Pariisin ilmastosopimuksen saavuttamiseksi tarvitaan radikaaleja ja nopeita muutoksia globaaliin ruoankulutukseen.
Tutkimuksessani tarkastelen kestäviä ravitsemusstrategioita matalan ja korkean tulon maissa. Keskityn matalan tulon maista Ghanaan ja Etiopiaan, ja korkean tulon maista Suomeen. Tavoitteena on kehittää uusia strategioita terveyttä edistävien ja ympäristöystävällisten ruokavalioiden edistämiseksi näissä hyvin erilaisissa ympäristöissä.
Matalan tulon maissa erityisesti ruuan hinta ja saavutettavuus ovat huomattavasti suurempia ongelma kuin korkean tulon ympäristöissä. Korkean tulon maissa kuten Suomessa erityisesti eläinperäisten ruokien suuri kulutus ovat sekä ympäristön että terveyden näkökulmasta kestämättömällä tasolla. Tästä syystä Suomessa toteuttavat osatutkimukset keskittyvätkin lihan kokonaiskulutuksen vähentämiseen.
Tutkimuksen ensimmäisenä tavoitteena oli luoda äärimmäisen ja kohtalaisen köyhyysrajan alapuolella eläville ghanalaisille perheille edullisia ruokavalioita, jotka täyttävät kaikki ghanalaisten ravitsemussuositukset ja auttavat samalla vähentämään ei-tarttuvien sairauksien riskiä mahdollisimman pienin muutoksin nykyisiin ruokavalioihin. Tutkimuksessa onnistuttiin luomaan edulliset ja ravitsemussuositukset täyttävät esimerkkiruokavaliot sekä kaupunki- että maaseutuympäristöissä asuville ghanalaisille perheille. Maaseudulla äärimmäisen köyhyysrajan alapuolella asuvien ruokavalioihin täytyisi tosin ravitsemussuositusten täyttämiseksi lisätä myös itsekerättäviä villiruokia.
Toisessa osatutkimuksessa loimme ravitsemuksellisesti riittäviä ruokavalioesimerkkejä, jotka ovat kohtuuhintaisia etiopialaisille perheille. Tavoitteemme oli luoda tietoa, jota voitaisiin käyttää apuna paikallisten ravitsemussuositusten luomisessa.
Kolmannen osatutkimuksen tavoitteena oli selvittää, voidaanko suomalaisia työikäisiä sekasyöjiä ohjata valitsemaan punaisen lihan sijaan kasvipohjaisia proteiininlähteitä tekemällä erilaisia muutoksia lounasravintolaympäristöön. Tutkimuksessa testattiin kasviperäistä proteiinia sisältävän pääruuan esittämistä päivän annoksena, sekä muuttamalla pääruokien järjestystä linjastolla. Näillä kyseisillä menetelmillä ei ollut vaikutusta liharuoan valintaan.
Juuri nyt tutkimme erilaisten lihansyöntiin liittyvien poliittisten ohjauskeinojen ja rajoitusten hyväksyttävyyttä Suomessa koko Suomen kattavan kyselyaineiston pohjalta. Poliittiset päätöksentekijät voivat hyödyntää työn alla olevan tutkimuksemme tuloksia arvioidessaan rajoituskeinojen kuten lihan haittaveron hyväksyttävyyttä väestön keskuudessa.
Esa-Pekka Nykänen
Kirjoittaja on kliinisessä tohtoriohjelmassa väitöskirjatutkija Turun yliopistossa. Väitöskirjassaan hän tutkii kestäviä ravitsemusstrategioita sekä matalan, että korkean tulon maissa.
Lisätietoa:
Nykänen, E.-P.A.; Dunning, H.E.; Aryeetey, R.N.O.; Robertson, A.; Parlesak, A. Nutritionally Optimized, Culturally Acceptable, Cost-Minimized Diets for Low Income Ghanaian Families Using Linear Programming. Nutrients 2018, 10, 461. https://doi.org/10.3390/nu10040461
Gurmu, A.B.; Nykänen, E.-P.A.; Alemayehu, F.R.; Robertson, A.; Parlesak, A. Cost-Minimized Nutritionally Adequate Food Baskets as Basis for Culturally Adapted Dietary Guidelines for Ethiopians. Nutrients 2019, 11, 2159. https://doi.org/10.3390/nu11092159
Nykänen, E.-P.; Hoppu, U.; Löyttyniemi, E.; Sandell, M. Nudging Finnish Adults into Replacing Red Meat with Plant-Based Protein via Presenting Foods as Dish of the Day and Altering the Dish Sequence. Nutrients 2022, 14, 3973. https://doi.org/10.3390/nu14193973