Ihmisiä julkisessa tilassa katsomassa puhelinta.

Kohti somevapaampaa arkea

Pinja Akkanen lähikuvassa.
Pinja Akkanen

Runsaalla tai riippuvuuspiirteisellä sosiaalisen median käytöllä on negatiivisia vaikutuksia käyttäjän hyvinvointiin. Somen liiallinen käyttö saattaa aiheuttaa esimerkiksi masennusoireita, itsetunnon heikkenemistä ja haasteita ihmissuhteissa. Keskiverto suomalainen 18–29-vuotias nuori aikuinen käyttää somea 15–20 tuntia viikossa, ja lähes 10 prosenttia 18–22-vuotiaista suomalaisista viihtyy somen parissa jopa huimat 6–7 tuntia päivässä. Toisin kuin esimerkiksi digipeliriippuvuus, someriippuvuus ei kuitenkaan kuulu Maailman terveysjärjestön WHO:n viralliseen ICD-11-tautiluokitukseen, joten yhteiskunnalla ei ole velvollisuutta hoitaa sitä.

Väitöskirjatutkimuksessani tarkastelen 18–30-vuotiaiden nuorten aikuisten asenteita ja valmiuksia somen käytön vähentämiseen sekä somen hallitsematonta käyttöä. Osana väitöskirjatutkimustani toteutan kaksi viikkoa kestävän lyhytintervention, jonka aikana tarjoan tutkittaville erilaisia somen hallinnan tukimenetelmiä. Tutkimukseni tavoite on siis auttaa nuoria aikuisia hallitsemaan sosiaalisen median käyttöään.

Kuinka paljon sinä käytät päivän aikana sosiaalista mediaa? Entä mitä tekisit tällä somen käytöstä vapautuvalla ajalla? Yksi somevapaamman arjen hyödyistä on, että aikaa vapautuu muuhun itselle mielekkääseen tekemiseen. Samalla myös somen käytön mahdolliset haittavaikutukset vähenevät. Jos lopetamme somen käytön, joudumme kuitenkin luopumaan myös somen positiivista vaikutuksista: somessa luodaan sosiaalisia suhteita ja ylläpidetään niitä, saadaan ja annetaan vertaistukea sekä rentoudutaan. Siksi en kannustakaan sinua lopettamaan sosiaalisen median käyttöä kokonaan. Keskeistä on, miten itse koet hallitsevasi somen käyttösi.

Lisäksi somepaasto voi aiheuttaa vieroitusoireita, kuten tylsistymistä ja voimakasta tarvetta käyttää sosiaalista mediaa. Kannustankin sinua vähentämään sosiaalisen median käyttöä vähitellen, jolloin muutos ei ole liian suuri kertaheitolla. Päätä esimerkiksi, että tarkistat sosiaalisen median ilmoitukset vasta aamurutiiniesi jälkeen tai suljet puhelimesi hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Entä jos silti sorrut käyttämään sosiaalista mediaa? Ole itsellesi armollinen, sillä vastassasi on maailman suurimmat somejätit, jotka ovat suunnitelleet yhteisöpalvelut koukuttaviksi.

Pelkän ruutuajan puhumisen sijaan on tärkeää pysähtyä miettimään myös sosiaalisessa mediassa viettämäämme aikaa. Miten käytät sosiaalista mediaa ja millaisia vaikutuksia käytöllä on esimerkiksi mielialaasi? Tuoko sosiaalinen media sinulle iloa päiviin vai aiheuttaako some enemmänkin ahdistusta? Kun rajoitamme omaa sosiaalisen median käyttöämme ja kiinnitämme tarkempaa huomiota siihen, millaista sisältöä kulutamme, voimme valjastaa sosiaalisen median käytön tukemaan omaa hyvinvointiamme. Psyykkistä hyvinvointia sosiaalisessa mediassa edistävät esimerkiksi oman sisällön tuottaminen ja vuorovaikutus.

Sosiaalinen media on hieno asia, kunhan osaamme käyttää sitä tietoisesti ja hallitusti.

Pinja Akkanen
Kirjoittaja on digitaalisen kulttuurin väitöskirjatutkija.