Ihmisiä kokoontuneena ulos rakennuksen eteen, kuvan edustalla kaksi henkilä pitelee Palestiinan lippua ja taustalla näkyy myös Palestiinan lippuja.

Yhdysvaltalaiset yliopistokampukset Gazan sodan näyttämönä

Jaakko Dickman lähikuvassa.
Jaakko Dickman

Vuoden 2024 Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikana seurasin yhdysvaltalaisten vasemmistolaisten ryhmittymien sosiaalisen median päivityksiä. Niissä yksi teema nousi ylitse muiden: Gazan sota. Erityisesti yliopistokampuksilla opiskelijat pyrkivät kritisoimaan Yhdysvaltojen ja sen yliopistojen osallisuutta sotaan järjestämällä ulosmarsseja, valtaamalla tiloja ja taloja sekä tuottamalla visuaalisia materiaaleja kuten julisteita ja julistekankaita. Yliopistojen hallitukset suhtautuivat protesteihin torjuvasti ja ajoittain jopa aggressiivisesti, minkä johdosta kampusalueet muuttuivat julkisesta tilasta poliittiseksi kamppailuareenaksi

Olin syys-lokakuussa kenttätyömatkalla Texasissa, jossa suurimmat opiskelijoiden protestiliikkeet ja yliopistohallinnon vastareaktiot tapahtuivat Texasin yliopiston Dallasin ja Austinin kampuksilla. Dallasin yliopistossa opiskelija-aktivistien ja hallinnon välinen konflikti sai alkunsa, kun opiskelijat maalasivat kampuksella sijainneet kivenlohkareet Palestiinan värein. Kivistä muodostui kiistakapula, minkä johdosta hallinto poisti kivet. Toukokuussa yliopistojohto kutsui poliisit purkamaan kampukselle perustetun ”Gazan vapautuksen aukioksi” -nimetyn opiskelijoiden leirin. Samalla 17 aktivistia pidätettiin.  Austinissa Texasin kuvernööri lähetti kampukselle yli 100 mellakka- ja hevospoliisia hajottamaan opiskelijoiden järjestämän rauhanomaisen ulosmarssin. Austinin opiskelijoiden ja poliisin yhteenotoissa pidätettiin kevään aikana 136 opiskelijaa. Voimakeinoista huolimatta sotaa vastustava liikehdintä on jatkunut molemmilla kampuksilla.

Gazan sotaa vastustavien opiskelijaliikkeiden aktivismi on ollut korostetun visuaalista. Opiskelijat ovat tuottaneet sotaa kritisoivia tarroja, julisteita ja julistekankaita ja ripustaneet niitä julkisiin tiloihin, kuten kampusrakennuksiin ja maantiesiltoihin. He ovat tehneet sosiaalisen median päivityksiä, joissa on esitetty sekä opiskelijoiden tekemiä graafisia materiaaleja että kuvia ja videoita sota-alueelta. Opiskelijat ovat myös järjestäneet performansseja, joissa uhreja näyttelevät aktivistit ovat pyrkineet tuomaan sodan raakuuden yliopiston käytäville.

Nykyisin protestit on usein suunniteltu taltioitavaksi ja uudelleen toisinnettavaksi sosiaalisessa mediassa. Strategia luo uudenlaisia mahdollisuuksia aktivisteille, jotka muuten kärsivät yliopistohallinnon kontrollista. Protestikankaan esittäminen kampuksella saattaa olla hetkessä ohi, mutta sosiaalisessa mediassa sen elinkaari on pidempi. Vallitsevassa mediaympäristössä tunteisiin vetoavat graafiset tuotokset ja esitykset synnyttävät lisää visuaalisuutta kierrätyksen seurauksena.

Visuaalisilla materiaaleilla on kyky vangita katsojan huomio lyhyen, mutta intensiivisen hetken ajaksi. Ne pystyvät herättämään tunteita, provosoimaan ja parhaimmillaan motivoimaan katsojansa toimintaa. Gazan sota vaikutti monen potentiaalisen äänestäjän käyttäytymiseen vaalien aikana. Opiskelija-aktivistien visuaalisella politiikalla oli olennainen rooli sodan todellisuuden pitämisessä yhdysvaltalaisten mielissä.

Jaakko Dickman
Kirjoittaja tekee valtio-opin ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen yhteisväitöskirjaa Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksella. Hän tutkii nykyisten yhdysvaltalaisten laitavasemmistolaisten liikkeiden visuaalipolitiikkaa. Tutkimus on Suomen Kulttuurirahaston rahoittama.

Pääkuva: Dickman, Jaakko. ”Walk Out for Palestine.” 8.10.2024. Austin, Texas.

Lähteet:

Benson, Thomas W. Posters for Peace: Visual Rhetoric and Civic Action. University Park, PA: The Pennsylvania State University Press, 2015.