Nuoria ihmisiä retkellä vuoristossa.

Nuorten mielestä savuttomuus on muodikasta

Anu Vaihekoski lähikuvassa.
Anu Vaihekoski

Turun AMK:n ANKKURI-hankkeen kyselyssä kysyttiin, mitä mieltä nuoret ovat väitteestä ”savuttomuus on muodikasta”. Suurin osa toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskelevista nuorista oli väittämän kanssa samaa mieltä. Mielipiteeseen ei vaikuttanut nuorten oma nikotiinituotteiden käyttö tai sukupuoli.

ANKKURI-hankkeen yhtenä tavoitteena oli edistää toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa olevien nuorten (15–29 v.) hyvinvointia. Hankkeen yhteistyökumppanina toimi Turun ammatti-instituutti, jonka opiskelijoilta kysyttiin syksyllä 2020 nikotiinituotteiden käytöstä ja niihin liittyvistä asenteista.

Kaksi kolmasosaa vastanneista oli ”savuttomuus on muodikasta” -väittämän kanssa samaa mieltä. Nuorten oma nikotiinituotteiden käyttö tai käyttämättömyys eivät vaikuttaneet vastaukseen. Yllättäen sukupuolten välilläkään ei havaittu olevan merkittävää eroavaisuutta, vaikka yleisesti tyttöjen elintapoja pidetään terveellisempinä kuin poikien. Elintapojen eroavaisuus näkyy esimerkiksi siinä, että pojat käyttävät alkoholia ja erityisesti nuuskaa tyttöjä enemmän.

”Nuorten nikotiinituotteiden käyttö muuttuu ajan saatossa. Onkin hienoa huomata, että nuorten tupakointi on vähentynyt. Huolestuttavaa kuitenkin on markkinoille tulleiden uutuuksien, kuten eri makuisten sähkösavukkeiden, viehätys.”

Kouluterveyskyselyn mukaan nuorten tupakointi on vähentynyt viimeisten 20 vuoden aikana. Ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien nikotiinituotteiden käyttö on runsaampaa kuin lukiolaisten. Heidän elintavoissaan on kuitenkin havaittu parannusta: esimerkiksi päivittäin nuuskaa käyttävien poikien määrä ei ole lisääntynyt vuoden 2019 jälkeen. Sen sijaan huolestuttavaa on sähkösavukkeiden päivittäisen käytön lisääntyminen kaikkien nuorten keskuudessa. Käyttö oli yleistynyt eniten ammatillisessa koulutuksessa olevien tyttöjen keskuudessa.

”Nuorten päihteettömyyden tukeminen on merkittävää niin yksilön terveyden kuin kansanterveydenkin näkökulmasta ja siihen on syytä panostaa.”

Nikotiinituotteiden käyttö aiheuttaa yhteiskunnalle kustannuksia, sillä käytöstä voi seurata sairauspoissaoloja, työkyvyttömyyttä ja tupakointikuolemia. Kun nuorten päihteettömyyttä tuetaan ja nuoret ovat entistä terveempiä, voidaan säästää yhteiskunnan varoja. Tämän takia erityisesti toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa olevien nuorten terveyteen on perusteltua panostaa.

Anu Vaihekoski
Kirjoittaja on väitöskirjatutkijana Turun yliopiston kansanterveystieteen oppiaineessa. Väitöskirjan aiheena on päihteettömyys ja nikotiinituotteiden käytön vähentäminen toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien nuorten kokemusmaailmassa. Väitöskirjatutkija on erityisesti kiinnostunut nuorten näkemyksistä aiheeseen liittyen.

Lähteet

ANKKURI-hanke. (n.d). https://ankkuri.turkuamk.fi/tietoa-hankkeesta/.

Granholm, P. & Salakari, M. (2023). Ammattikoululaisten terveys, elintavat, nikotiinituotteiden käyttö ja käyttöön liittyvät asenteet. Teoksessa J. Holmberg & M. Salakari (toim.), Ankkuripaikalla – näköaloja ammattikoulun opiskelijoiden terveyden edistämiseen (s. 28–42). Turun ammattikorkeakoulun raportteja 290. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-216-803-0.

Helenius, J. & Kivimäki, H. (2023). Lasten ja nuorten hyvinvointi – Kouluterveyskysely 2023. THL, tilastoraportti 48/2023.  https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20230913124224.

Ollila, H. & Ruokolainen, O. (2023). Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö ja hankintatavat nuorilla oppilaitostyypeittäin 2017–2023. THL, tilastoraportti 49/2023. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-159-7.

Vähänen, M. & Korhonen, T. (2016). Tupakoinnin aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle, johdanto. Duodecim. https://www.terveysportti.fi/dtk/pit/koti?p_artikkeli=inf04699&p_selaus=112330.

Vaihekoski, A. Julkaisematon väitöskirjatutkimus.