Iäkkäiden unilääkevieroitus kannattaa
Ikääntyessä unettomuus yleistyy ja unen laatu huononee. Varsinkin syvän unen määrä vähenee selvästi ja vilkeunenkin määrä jonkun verran. Syvän unen aikana aivojen energiavarastot täyttyvät ja haitalliset kuona-aineet huuhtoutuvat pois. Ihanteellisen unilääkkeen pitäisi lisätä tai vähintään säilyttää ennallaan näitä tärkeitä unen rakenteita.
Bentsodiatsepiinien kaltaiset unilääkkeet ovat olleet käytössä puoli vuosisataa, koska ne vähentävät ahdistusta ja helpottavat nukahtamista lyhytaikaisesti käytettynä. Niiden on todettu kuitenkin aiheuttavan riippuvuutta ja vähentävän syvän unen määrää. Pitkäaikaisesti unilääkkeitä käyttäneillä iäkkäillä haittoja on enemmän kuin hyötyä. Lääkkeettömät uneen keskittyvät kognitiiviset käyttäytymisterapiat on osoitettu tehokkaiksi ilman sivuvaikutuksia.
Satauni-tutkimuksessa vieroitettiin vähitellen säännöllisesti tsopiklonia, tsolpideemia tai tematsepaamia unilääkkeenään käyttäviä osallistujia melatoniinin tai lumelääkkeen avulla kuukauden aikana¹. Tutkittavia neuvottiin sekä suullisesti että kirjallisesti unettomuuden lääkkeettömään hoitoon. Tutkittavat vastasivat unettomuutta ja vireyttä koskeviin kysymyksiin neljä kertaa. Seurattiin unta, vieroitusoireita, kognitiota ja lihasvoimaa.
Vieroituskuukauden lopussa unilääkepitoisuudet olivat hävinneet kolmella neljäsosalla, mutta puolen vuoden kuluttua kolmasosa oli selvinnyt täysin ilman unilääkettään. Tosin kaikki olivat vähentäneet unilääkkeen määrää. Melatoniinilla ei ollut vaikutusta vieroittautumisen onnistumiseen. Vakavia sivuvaikutuksia ei todettu. Yleisin sivuvaikutus oli muutaman yön unettomuus.
Onnistuneesti vieroittautuneiden osallistujien uniongelmat helpottivat, ja he olivat virkeämpiä seuraavana päivänä. Stressi ja unettomuuden pelko vähenivät. ² Naisten käsien puristusvoima parani vieroituksen kolmannella viikolla. Tietokoneohjelmalla testattu kognitio ei korjaantunut puolen vuoden seurannassa, vaikka vieroitus onnistui. Tutkittavien kognitio oli heikompi kuin ilman unilääkkeitä nukkuvilla naisilla³.
Ritva Lähteenmäki
Kirjoittaja on lääkäri ja yleislääketieteen väitöskirjatutkija, joka on kiinnostunut iäkkäiden unesta ja säännöllisesti käytettyjen unilääkkeiden vieroituksesta.
Lähteet:
- Lähteenmäki R, Puustinen J, Vahlberg T, Lyles A, Neuvonen PJ, Partinen M, Räihä I, Kivelä SL. Melatonin for sedative withdrawal in older patients with primary insomnia: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Br J Clin Pharmacol. 2014 Jun;77(6):975-85.
- Lähteenmäki R, Neuvonen PJ, Puustinen J, Vahlberg T, Partinen M, Räihä I, Kivelä SL. Withdrawal from long-term use of zopiclone, zolpidem and temazepam may improve perceived sleep and quality of life in older adults with primary insomnia. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2019 Mar;124(3):330-340.
- Puustinen J, Lähteenmäki R, Polo-Kantola P, Salo P, Vahlberg T, Lyles A, Neuvonen PJ, Partinen M, Räihä I, Kivelä SL. Effect of withdrawal from long-term use of temazepam, zopiclone or zolpidem as hypnotic agents on cognition in older adults. Eur J Clin Pharmacol. 2014 Mar;70(3):319-29.