Amerikansuomalaisuus kiinnostaa sukupolvesta toiseen. Itse olen viime aikoina vastaillut huutoon kahdessa eri medialähteessä.

SAM Magazine on Suomi-Amerikka -seuran perinteinen julkaisu. Manifetsi taasen on punk-legenda Kimmo Miettisen uusi sekakulttuurilehti.

Manifetsi on uusi suomalainen sekakulttuurilehti. Sitä toimittaa punk-legenda Kimmo Miettinen (Hilse, Rumba, Räkärodeo jne.)

Miettinen kielsi jutusta kaiken akateemisen puheen kategorisesti, joten niillä ohjeilla mentiin. Metodikuvaukset, keskiöt ja kehystämiset menivät kerralla romukoppaan! Vähän pääsin kuitenkin mussuttamaan amerikanisaatiosta ja polkkabändien (etno)kulttuurisen dominanssin loppumisesta mikä jätti jälkensä amerikansuomalaistenkin kulttuuriin. Alkoi yleisamerikkalainen rock’n’roll-aika. Ei kerrota kenellekään.

Joskus olisi hyvä kartoittaa kaikki Finn Am -rokkarit edes levytyskriteerillä. Siltikin tulisi pitkä lista läpikäytäväksi. Puhumattakaan muista tyyleistä. Tiesitkö, että esimerkiksi Frank Sinatra on levyttänyt amerikansuomalaisen Einar Swanin jazzstandardiksikin määritellyn kappaleen?

Frank Sinatrankin levyttämän jazzklassikon takaa löytyy Massachusettsin Fitchburgissa suomalaisperheeseen syntynyt Einar Swan (1903-1940). Swanilla oli toisen säveltäjän osuus myös Tommy Dorseyn vuoden 1939 hitissä “In The Middle of a Dream”.

SAM Magazinen juttu on tulevan väitöksen teemojen väljää hahmottelua. Ideana on mm. esittää, että 1900-luvun jälkipuoliskon historian käyttö amerikansuomalaisilla on yhteisen kokemushistorian rakentelua tilanteessa, jossa assimilaatio on jo edennyt pitkälle. Vastaavasti 1900-luvun alun historian käyttö linkittyy vahvasti historiapolitiikkaan, amerikkalaistamispaineeseen ja jopa rotukysymykseen.

SAM Magazinen juttu julkaistaan lehden numerossa 1/2022. Kolumni on luettavissa lehden digiversiossa jo nyt.