Kandidaatintutkielmien sähköinen arviointi ja -julkaisuprosessi UTUKandi 

Vuodesta 2018 lähtien Turun yliopistolla on ollut käytössä ylemmän korkeakoulututkinnon opinnäytteille tarkoitettu sähköinen arviointi- ja julkaisuprosessi UTUGradu. UTUGradun valmistelun yhteydessä päätettiin samalla (rehtorin päätös 202/002/2017) yhtenäistää arvostelu- ja arviointiperusteet sekä lisätä prosessiin opiskelijan kuulemisvaihe. Käyttöönoton hetkellä oli käyttäjillä paljon uutta muistettavaa sen lisäksi, että prosessia yhä kehitettiin.  

UTUGradun käyttöönotosta on kulunut yli viisi vuotta ja se on jo vakiintunut prosessi Turun yliopistossa. Se toimii jo niin hyvin, että useammaltakin taholta on kyselty koska saataisiin alempien korkeakoulututkintojen opinnäytteille vastaava sähköinen prosessi. 

Syksyllä 2022 aloitettiin selvittämään mahdollisuutta luoda oma yhtenäinen prosessi kandidaatintutkielmille. Ensimmäisenä selviteltiin jokaisen tiedekunnan tämänhetkinen kandidaatintutkielmiin liittyvä hyväksymis- ja julkaisuprosessi. Nopeasti huomattiin, että monella tiedekunnalla oli jo käytössään hyvin yhteneväinen prosessi sekä monilla siinä samanlaisia ”kipukohtia”, kuten kandidaatintutkielmien säilytys ja julkisuus. Monet tiedekunnat olivat ilahtuneita siitä, että yhtenäistä prosessia viimein mietittiin ja olivat hyvin yhteistyöhaluisia. Näytti siis siltä, että yhtenäinen kandidaatintutkielmille tarkoitettu prosessi olisi mahdollista toteuttaa.  

Vuoden 2023 alussa perustettiin kehittämistyöryhmä, tässä vaiheessa jo nimetylle UTUKandille. Kehittämistyöryhmään kutsuttiin kandidaatintutkielmien ohjaajia sekä opintotoimistojen henkilökuntaa eri tiedekunnista. Kehittämistyöryhmän jäsenet täydensivät aiemmin kerättyä tietoa tiedekunnan prosesseista sekä teki ehdotuksia prosessin kulusta ja sisällöstä. Alkuselvityksen sekä työryhmän jäseniltä kerätyn tiedon pohjalta tehtiin suunnitelma prosessin kulusta ja digipalvelut aloittivat sen teknisen toteutuksen.  Työryhmän jäsenet pääsivät ensimmäisinä testaamaan ja kommentoimaan UTUKandi-prosessi käytännössä sekä osallistumaan ohjetekstien muotoiluun. Erityinen kiitos kaikille työryhmän jäsenille aktiivisesta osallistumisesta UTUKandin kehittämiseen! 

UTUKandi toimii hyvin samalla periaatteella kuin isoveljensä UTUGradu mutta on huomattavasti karsitumpi prosessi, jossa on vain kolme vaihetta. Aloitusvaiheessa ohjaaja aloittaa prosessin opiskelijalle UTUKandi-lomakkeella, kun tutkielma on valmis. Palautusvaiheessa opiskelija palauttaa tutkielmansa ohjaajansa lomakkeella ilmoittaman Moodle-alueen Turnitin-tehtävään. Toisin kuin UTUGradussa, kandidaatintutkielman tiedostomuodoksi riittää tavallinen PDF, sillä sen säilytysaika on vain 10 vuotta eikä pysyvästi. Tästä syystä tiedostoa ei tarvitse myöskään PDF/A-validoida kuten UTUGradu-prosessissa. Tutkielman palautuksen jälkeen, opiskelija etenee UTUKandi-lomakkeelle, jolle hän linkittää tutkielmatiedoston ja täyttää sen bibliografiset tiedot. Arviointi- ja hyväksymisvaiheeseen siirryttäessä ohjaaja saa tiedon arvioitavaksi jätetystä tutkielmasta ja käy tarkastamassa Turnitin-raportin Moodlessa. Tämän jälkeen ohjaaja hyväksyy tai hylkää lomakkeella plagiaatintunnistuksen sekä arvioi ja hyväksyy tai hylkää tutkielman. Opiskelija ja ohjaaja saavat kuittauksen sähköpostiinsa hyväksytystä tutkielmasta, opintohallinto saa tiedon kirjattavasta tutkielmasta ja kirjasto julkaisuarkistoon vietävästä tutkielmasta. 

UTUKandi-prosessi siirtyi pilotointivaiheeseen marraskuussa 2023. Pilotoinnissa oli mukana useita oppiaineita: tietojärjestelmätiede, fysiikka ja tähtitiede, matematiikka ja tilastotiede, maantiede ja geologia sekä hoitotiede. Marras-joulukuun välisenä aikana UTUKandi-prosessissa hyväksyttiin lähes 20 kandidaatintutkielmaa. Pilotoinnin aikana ei ilmennyt suuria murheita ja palaute oli positiivista. Voimme siis rauhallisin mielin edetä kohti yliopiston laajuista käyttöönottoa (kts. Rehtorin päätös TY/55/2024)! 

UTUKandi-ohjesivustoilta (https://utuguides.fi/UTUKandi) löydät kattavat ohjeet sekä tutkielman kirjoittamisvaiheessa huomioonotettaviin asioihin että UTUKandi-prosessin eri vaiheisiin. Mahdollisissa ongelmatilanteissa autamme sinua osoitteessa utukandi@utu.fi.  Tarvittaessa tiedekunnat ja/tai laitokset voivat myös pyytää allekirjoittaneelta prosessiin liittyvää koulutusta. 

Tässä vaiheessa muistutan vielä, että kaikkia Turun yliopiston opinnäytteitä, myös kandidaatintutkielmia, koskee saavutettavuusvaatimukset! Saavutettavuus on hyvä ottaa huomioon jo tutkielman kirjoitusvaiheessa. Opinnäytteiden saavutettavuuteen liittyvä itseopiskelukurssi on avoinna kaikille Moodlessa (https://moodle.utu.fi/course/view.php?id=22834).  

Mira Valkama 

FT, koulutussuunnittelija 

Koulutuksen tuki, UTUGradu ja UTUKandi