Opiskelijan talous – miten rahat saa riittämään?

Tällä kertaa blogin aiheena on opiskelijan taloudellinen toimeentulo. Moni opiskelujaan aloittava stressaa siitä, riittävätkö rahat ja onko opiskelijana pakko syödä nuudelia päivästä toiseen. No, onneksi rahat kyllä riittävät ja pelkkään nuudeliin ei tarvitse turvautua – vaikka pakko myöntää, että tulee sitä nuudeliakin joskus syötyä.

Olen itse muuttanut ensimmäistä kertaa omaan asuntoon viime syksynä, kun opintoni kauppiksessa alkoivat. Olen aina ollut aika tarkka raha-asioista, joten stressasin toimeentuloani todella paljon – vähän liikaakin. En osannut arvioida, miten kallista eläminen on & kuinka paljon säästöistä voin käyttää, jotta rahat riittävät. Minulla ei ollut lähipiirissäni hirveästi ihmisiä, jotka olisivat osanneet rauhoitella ja neuvoa, miten talous kannattaa opiskelijana hoitaa – mutta loppujen lopuksi sitä stressasi koko asiasta ihan turhaan, koska tulot ja menot kyllä kompensoituivat muuton alussa tapahtuneen himoshoppailun jälkeen. Sanonkin heti tähän alkuun, että raha-asioista ei kannata stressata. Kaikki hoituu kyllä.

Mistäs opiskelija saa rahaa?

Ensimmäisenä – mistä sitä rahaa sitten saa opintotuen (ja useimmilla myös asumistuen) lisäksi? Opiskeluiden rahoitukseen on paljon vaihtoehtoja, joista ehkä seuraavat ovat tyypillisimpiä:

  1. Osa-aikatyö opiskeluiden ohella

Jotkut opiskelijat rahoittavat opiskelunsa tekemällä esimerkiksi viikonloppu- ja iltavuoroja osa-aikatöissä. Itse olen päätynyt tähän ratkaisuun – teen toki vain 5 tuntia töitä viikkoon, joten palkkakaan ei mikään jättisuuri ole, mutta ainakin saa vähän ylimääräistä. Tein aiemmin töitä eräässä markkinointifirmassa, jossa tein esim. asiakastapaamisten sopimista ja raportointia sekä osallistuin erilaisiin valmennuksiin ja ohjausryhmiin. Tuo työ vei minulta kaksi kokonaista työpäivää viikoittain, yhteensä siis 16 tuntia.

Tuo 16 tuntia viikkoon tuntui aluksi ihan sopivalta, mutta huomasin, että välillä kävin ihan ylikierroksilla ja laiminlöin opintojani. Luentoja piti myös skippailla, josta en oikein pitänyt. Siksi päädyin vaihtamaan työpaikkaa, ja nyt teenkin töitä sitten ihan vaan vaateliikkeen myyjänä n. 5-10 tuntia viikossa. Tuo määrä tuntuu sopivalta, ja aikaa jää todella hyvin opiskelulle ja muulle tärkeälle. Työt vievät myös ajatukset pois opiskelusta, kun pääsee vaan puuhaamaan jotain ihan muuta.

Osa-aikatyön ei kannata kuitenkaan välttämättä olla kaikista vaativin tai stressaavin homma, jottei se vie liikaa aikaa ja energiaa siltä päätoimiselta hommalta eli opiskelulta. Kannattaakin sopia työpaikan kesken mahdollisuuksien mukaan, että olisiko työvuoroissa mahdollista joustaa kiireisinä viikkoina – näin esim. tenttiviikot eivät kärsi työvuorojen takia.

  1. Säästöjen käyttäminen opiskeluaikana

Moni opiskelija rahoittaa opintonsa säästöillään. Ihmisille kertyy säästöjä monista lähteistä, ja olivatpa ne sitten vanhemmilta tai kesätöistä kertyneitä, niin ne tuovat ehdottomasti mielenrauhaa opiskeluaikaan ja mahdollistavat rennon opiskelijaelämän ilman pelkkää ”kädestä suuhun” elämistä. Toki se on ihan vaan faktaa, että kaikilla ei ole mahdollisuutta säästää tai vanhemmat eivät ole pystyneet pistämään rahaa sivuun lapsensa opintoja varten. Tämä ei kuitenkaan ole mikään ongelma, muitakin rahoituskeinoja löytyy. Pointti lähinnä on, että on todellakin ok käyttää säästöjä opiskeluaikana – vaikka se voi hirvittää sillä hetkellä kun säästötili tyhjenee tyhjenemistään, on monelle paljon parempi ratkaisu keskittyä täysin opiskeluun ja aloittaa säästöjen kartuttaminen vasta työelämässä.

  1. Opintolaina

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että opintolainaa kannattaa ottaa. Opintolainan matala korko, valtion takaus ja pitkät takaisinmaksuajat tuovat mielenrauhaa ja poistavat stressiä siitä, ettei lainaa saisikaan maksettua takaisin. Suosittelen siis opintolainan ottamista lämpimästi – et tule hyvin todennäköisesti koskaan saamaan niin halpaa lainaa elämäsi aikana. Opintolainaa on kätevin ottaa ihan omasta pankista.

Opintolainasta (ja esim. opintolainahyvityksestä) löytyy lisätietoa Kelan sivuilta Opintolaina-osiosta, ja myös oman pankin nettisivuilla on todennäköisesti myös infopaketti aiheesta – esim. OP:n sivuilta sellainen löytyy.

  1. Kesätöissä käyminen ja rahojen käyttäminen pitkin lukuvuotta

Kesällä on hyvin aikaa käydä kesätöissä, ja näin suuri osa opiskelijoista tekeekin. Niin saa kerrytettyä myös mukavasti säästöjä lukuvuodelle, mikäli ei halua silloin rehkiä töissä vaan keskittyä pelkästään opiskeluun ja opiskelijaelämän rientoihin.

Vaihtoehtoja on toki muitakin, mutta nuo ovat ehkä tyypillisimmät. Raha-asioista ei siis kannata ottaa paineita, sillä kuten huomaa, lukuisia vaihtoehtoja toimeentuloa varten kyllä löytyy.

Säästövinkit käyttöön

Vaikka noita tulolähteitä löytyykin, on kuitenkin vain faktaa, että suurimmalla osalla opiskelija-aikana tulot ovat pienimmät koko elämän aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että moni opiskelija joutuu vähän seuraamaan, mihin sitä rahaa pistää – ei olekaan mahdollisuutta shoppailla jatkuvasti uusia vaatteita tai tilata Woltista ruokaa joka ilta. Heitän tähän alle muutaman keinon arkielämän asioihin liittyen, jolla rahat saa riittämään & muutaman esimerkin menoista, jotka saattavat muodostua yllättävän isoiksi säännöllisesti toteutuessaan.

Mitä tänään syötäisiin? 

Pitkän päivän jälkeen on kivaa tilata safkaa Woltista tai ostaa pikaruokaa heseltä. Tämä käy kuitenkin kukkarolle kalliiksi eikä ole ihan terveellisinkään vaihtoehto, joten kannattaa rajata pikaruoan ostamista, vaikka maksimissaan kertaan viikossa, jos mahdollista. Puolestaan kotiruokaa tehdessä kannattaa tehdä mieluummin kerralla iso annos, josta riittää syötävää useammaksi päiväksi. Kaupassa käydessä on ehdottomasti järkevää kantaa mukana kauppalistaa heräteostoksien välttämiseksi. Ja kaupaksi kannattaa valikoida mieluummin isompi kauppa kuin se lähimarketti, koska niissä hinnat ovat monesti kalliimpia. Suosittelen myös lämpimästi Unican opiskelijaravintoloita – pieni hinta ravintorikkaasta ruuasta!

Liikkuminen 

Turku on kaupunkina ihanan kokoinen, koska välimatkat eivät ole järkyttävän pitkiä ja pyörällä tai ihan kävellenkin pääsee yleensä aika nopeasti paikasta toiseen.

Sähköpotkulaudat ovat kiva vaihtoehto ja niillä on hauskaa ajaa, mutta ne voivat käydä aika kalliiksi pitkällä tähtäimellä. Kuukausipassi on siis järkevä ostos, jos tuntuu että sähköpotkulaudat ovat vakiinnuttaneet asemansa kulkupelinä. Sama homma busseissa – Turussa busseja kulkee hyvin, mutta opiskelijoille kertaliput eivät ole sen halvempia kuin muillekaan. Fölin kuukausilipuista sen sijaan opiskelija-alennusta saa!

Itselleni paha tapa ja iso reikä kukkarossa on ollut takseilla kulkeminen – opiskelijatapahtumista tekee monesti mieli lähteä kotiin autokyydillä, ja se saattaakin käydä kalliiksi säännöllisesti tehtynä. Taksimatkat voivat monesti maksaa sen 20e kerralta, joten kuukaudessa menee helposti yli satanen. Fiksua rahankäyttöä? Ei todellakaan, etenkin jos kotiin selviäisi kävellenkin.

Monet tykkäävät matkustaa junalla, ja esimerkiksi itselläni on tapana käydä useamman kerran vuodessa kotiseudullani Kuopiossa junalla. Lipuista saa toki opiskelija-alennusta, mutta viime hetkellä ostettuna liput voivat kuitenkin olla aika kalliita. Junalla kulkijoiden kannattaakin varata liput ajoissa, sillä näin liput voi saada huomattavasti halvemmalla. VR myy myös sarjalippuja, jotka ovat säännöllisesti matkustaville edullinen vaihtoehto!

Oma auto on joillekin välttämätön, mutta suurelle osalle ei. Autosta kertyy paljon kustannuksia ja Turussa parkkipaikkojen löytäminen voi olla aika haastavaa (ja kallista), joten autolla liikkuminen ei ole aina lompakolle ystävällisin ratkaisu. Kannattaakin miettiä, selviäisikö etenkin keskustan tienoilla eläessä ihan vain julkisilla liikkumalla & onko auto ihan välttämätön. Autoja saa myös vuokrattua, jos tarvetta auton käytölle on epäsäännöllisesti!

Vaatteet ja kirppikset

Jokainen varmasti on törmännyt kirpparihehkutukseen joskus – ja hehkutus ei kyllä turhaa ole, sillä kirpparit ovat ihan loistavia! Itse vannon etenkin nettikirppisten nimeen, sillä en rehellisesti sanottuna tykkää kierrellä kirppareilla, jotka ovat tupaten täynnä ihmisiä ja kaikki parhaat vaatteet revitään käsistä. Nettikirppikset, kuten Zadaa ja erilaiset fb-kirppikset, ovat osoittautuneet erittäin toimiviksi, ja olenkin niistä löytänyt vaikka mitä aina talvitakeista kodin tavaroihin halpaan hintaan. Suosittelen tsekkaamaan!

Opiskelijatapahtumissa on monesti erilaisia pukukoodeja tai teemoja, ja uutta tekisi mieli ostaa jokaista tapahtumaa varten. Tämä kuitenkin käy myös kalliiksi, sillä opiskeluaikana ehtii käymään lukuisissa tapahtumissa, eikä kaikkiin ole mitään järkeä hankkia uusia vaatteita. Esim. naamiaistyylisiin tapahtumiin voi kysellä asuja muiden tiedekuntien opiskelukavereilta tai tutkia kirppiksiä läpi. Vuosijuhlillekin kannattaa katsoa kirppikset läpi – löysin itse oman iltapukuni juurikin tuolta aiemmin mainitsemastani Zadaasta!

Viimeisenä, kannattaa ehdottomasti opetella korjaamaan vaatteitaan. Aivan liian moni ostaa aina uutta hajonneen tilalle, vaikka vanhan olisi voinut vielä korjata. Ompelu on sitä paitsi välillä ihan rentouttavaa, ja samalla voi ommella muutaman haalarimerkinkin haalareihin – kaksi kärpästä yhdellä iskulla siis. 😊

Heräteostokset ja shoppailu

Nykypäivänä shoppailu ja heräteostokset ovat lähes arkipäivää – tarve uuden ostamiselle on vahva, kun ympärillä on jatkuvasti alennusmyyntejä ja uusia trendivaatteita. Kannattaa kiinnittää omiin shoppailutottumuksiin joskus huomiota – ovatko ostamasi asiat sellaisia, mitä oikeasti tarvitset? Esimerkiksi vaatetta ostaessa kannattaa käydä läpi päässään, onko vaate vain yhdeksi illaksi vai voiko sitä käyttää uudestaan, ovatko materiaalit kestäviä ja ostaako tuotteen siksi, että oikeasti tarvitsee sitä vai vain siksi että se on halpa.

Opiskelijaedut

Ja viimeisenä ehkä yksi tärkeimmistä vinkeistä – nimittäin opiskelijaedut. Opiskelijaetujen rooli rahankäytössä on merkittävä – tuntuu, että lähes jokaisessa paikassa saa jotain opiskelijaetua. Vaateliikkeissä monesti saa esim. 10% alennusta, ruokakaupoissa, kuten esim. K-kaupoissa 5% bonusta ruokaostoksista ja niin edelleen. Suosittelen tutustumaan opiskelijaetuihin Frank-appissa, joka on sovellus opiskelijaetujen käytölle sekä johon myös digitaalinen opiskelijakortti ladataan.

Ja ylipäätään kannattaa opetella kysymään opiskelija-alennusta oikeastaan jokaisessa liikkeessä, jossa käyt ostoksilla – kun tämän tavan oppii, saa oikeasti säästettyä paljon!

Tsemppiä taloudenpitoon!

Kaiken kaikkiaan, taloudenpito ei tuota liikaa päänvaivaa, kun sen suunnittelee kunnolla ja arjen rutiinit ovat kunnossa. Mikäli haluat lisää tietoa asiasta, kannattaa tsekata eri artikkeleita aiheesta ihan vaan googlaamalla, esim. hakusanoilla ”opiskelijan talous” tai ”miten opiskelija pärjää taloudellisesti?”. Säästövinkkejä ja kokemuksia on internet pullollaan. Lisäksi, mulle voi pistää esimerkiksi sähköpostia, jos blogistani heräsi jotain ajatuksia – vastailen mielelläni! 😊

Ihanaa alkanutta vuotta kaikille & tsemppiä opintoihin!

Kirjoittaja on Turun yliopiston opiskelijalähettiläs 2021-2022, tutustu Juliaan!