Epäröitkö alavalintaasi?
Tämä teksti on suunnattu etenkin sinulle, joka olet hakemassa opiskelemaan. Samoja ajatuksia on tärkeä pitää mielessä kuitenkin läpi elämän, joten vaikka takana olisikin jo pidempikin työura, kannustan ajattelemaan tekstin sanomaa tarkasti. Nyt sanon jo kaikkein tärkeimmän: tavoittele aina ja joka tilassa elämää ja arkea, jossa olet onnellisin.
Moni on varmasti kuullut elämää verrattavan tyhjään tauluun. Jokainen saa taiteilla mieleisensä kuvan valiten sellaiset värit, jotka pysyvät, jälkeä kun ei voi enää pyyhkiä. Vertauskuva on hyvä, mutta mielestäni siitä uupuu oleellinen huomio.
Ennen vahvoja siveltimen jälkiä taiteilija hahmottelee teostaan varovaisin sipaisuin. On totta, että nämä hahmotelmatkin saattavat olla pysyviä, mutta ennen kaikkea ne ovat yhä muokattavissa ja muutettavissa joksikin aivan muuksi. Kaiken lisäksi oikein taitava taitelija onnistuu muokkaamaan pieleen menneen kuvankin täysin toiseksi. Jo tehtyä suunnitelmaa voi ja pitää kyseenalaistaa, muovata se uudenlaiseksi, kokonaiskuvaan aiempia ideoita kauniimmin istuvaksi.
Siis, kun haet nyt keväällä opiskelemaan tai tunnut junnaavan paikallasi työelämässä, muistathan, että et ole sidottu hahmotelmaasi. Vaikka olisit vuositolkulla suunnannut jonnekin, ota pieni hetki itsellesi, ja mieti vielä kerran asia läpi. Saako tämä suunta sinut todella onnelliseksi, mikä arjessasi on tärkeää?
Mielen muuttaminen ei poissulje määrätietoisuutta
Voit olla määrätietoinen, ja silti vaihtaa suuntaa. Saatat myös olla jo oikealla tiellä, jolloin ei ole syytä siirtyä mihinkään. Mutta mitä ja missä ikinä sitten oletkin, älä luota sokeasti siihen, että pitkään tavoittelemasi maali olisi alkuunkaan ainoa oikea.
Mieti kahdesti, oletko valitsemassa jotakin vain esimerkiksi korkean sosiaalisen statuksen, muiden odotusten tai vanhan päähänpinttymän tähden. Älä tukeudu vain yhteen ajatukseen, vaan katso kuvaa kauempaa. Mikä sinut tekee onnelliseksi? Elämäsi on sinun ja tunnet itsesi paremmin kuin kukaan muu.
Omalla kohdallani parhaat päätökseni ovat tulleet mieltä muuttamalla. Päätin ryhtyä opettajaksi, vaikka olin pitkään meinannut tähdätä tutkijan uralle. Rupesin heti ensimmäisenä vuonna lukemaan fysiikasta kolmatta opetettavaa ainetta, vaikka alkuperäisesti tarkoitukseni oli ollut pysyä vain kemian ja matikan parissa. Enkä voisi rehellisesti sanottuna olla tyytyväisempi valintoihini, sillä tuleva urani tuntuu enemmän omalta kuin mikään muu ja fysiikan opiskelu on opettanut minulle ainakin yhtä paljon kuin muut yliopiston kurssit yhteensä. Ja silti yksi ensimmäisistä adjektiiveista, joilla itseäni kuvailisin, on määrätietoinen.
Tiedän myös sen, että omasta suunnastaan saattaa tuntea olevansa aivan varma, eikä silloin tee mieli kuunnella ainuttakaan kehotusta harkita uudelleen. Olenhan itsekin aina kokenut olevani varma alastani, vaikka se kuinka olisi muuttunut. Älä siis sulje silmiäsi kokonaan uusilta visioilta taikka sydäntäsi uusilta oivalluksilta – ne saattavat johdattaa sinut yllättäen uuteen, oikeaan suuntaan.
Vinkit oman suunnan löytämiseen
Kun pohdit sopivaa alaa:
- Mieti mikä saa sinut onnelliseksi, oletko uraihminen vai onko jokin muu työn ulkopuolella kaikkein tärkeintä
- Juttele lähimmäisillesi, he osaavat usein ohjata sinua oikeaan suuntaan
- Tutki vaihtoehtoja avoimin mielin, uusi idea, joka pulpahtaa päähäsi ja tuntuu aluksi lähinnä vitsiltä saattaakin olla todellinen aarre
- Älä hylkää mitään vaihtoehtoa sen takia, ettei opiskeluala ole yhtä arvostettu kuin jokin muu, jos se muuten tuntuu yhtään sopivalta
- Muista, ettei mikään alavalinta sido sinua lopullisesti mihinkään
Kun pidät nämä mielessä ja muuten mielesi avoinna, löydät varmasti itsesi sinulle sopivan työn ääreltä. Anna aikaa ajatusten hautumiselle, se on lopulta täysin sen arvoista. Lisäksi kannustan lukemaan myös muita Opiskelijaelämää -blogin postauksia, vinkkejä ja rohkaisua on jaettu ennenkin!
Kirjoittaja on vuoden 2022-2023 opiskelijalähettiläs, tutustu Reettaan