Mitä tapahtuu valmistumisen jälkeen? Uraseurantakysely antaa vastauksia
Mitä tapahtuu yliopistosta valmistumisen jälkeen? Tämä saattaa tuntua kaukaiselta kysymykseltä, erityisesti jos opinnot eivät ole vielä edes alkaneet. On kuitenkin hyvä, että monet hakijoistakin pohtivat jo etukäteen töitä ja työuraa yliopisto-opintojen jälkeen. Miten opintojen aikana kertynyttä osaamista voidaan hyödyntää työelämässä? Mitä etuja koulutus tarjoaa? Onneksi näihin kysymyksiin löytyy vastauksia yliopistojen niin kutsutuista uraseurannoista.
Joka syksy lähetämme uraseurantakyselyn viisi vuotta aiemmin valmistuneille. Kyselyssä tiedustellaan heidän työtehtävistään, urapoluistaan ja osaamisestaan. Saamme kyselystä arvokasta tietoa, jota käytämme koulutuksen kehittämiseen ja opiskelijoiden uraohjaukseen.
Mitä uraseurannat meille kertovat? Tarkasteltaessa vuoden 2023 tuloksia huomaamme monia kiinnostavia seikkoja. Esimerkiksi lähes 90 % Turun yliopiston vastaajista suosittelisi koulutustaan muille. Vastaava määrä on tyytyväisiä tutkintonsa tuomaan hyötyyn työurallaan. Valmistuneemme työllistyvät myös monipuolisesti eri organisaatioihin. Suurimmat työllistäjät ovat suuryritykset ja valtionyhtiöt (25 %), kunnat ja kuntayhtymät (21 %), pienet ja keskisuuret yritykset (14 %), valtio (11 %) sekä hyvinvointialueet (11 %).
On tärkeä muistaa, että pelkkä tutkinto harvoin johtaa automaattisesti työpaikkaan. Vastaajista 86 % pitävätkin kykyä kertoa omasta osaamisestaan vähintään melko tärkeänä työllistymisen kannalta. Tämä onkin tärkeämpää kuin jopa työkokemus (75 %), tutkinnon aineyhdistelmä (63 %) tai verkostot (50 %). Koulutuksen tuoma osaaminen on siis yksi asia, mutta toinen yhtä tärkeä on se, miten hyvin osaat kertoa potentiaalisille työnantajille, mitä osaamista sinulta löytyy.
Entä työelämässä tarvittavat taidot? Työelämässä tarvitaan tietenkin monipuolisesti eri taitoja, ja eri alat vaativat erilaista osaamista. Kuitenkin yleisesti ottaen viisi keskeisintä työelämässä tarvittavaa taitoa alumnimme mukaan ovat: kyky oppia ja omaksua uutta, itseohjautuvuus, ongelmanratkaisutaidot, yhteistyötaidot ja stressinsietokyky. Hienoa on, että nämä taidot korostuvat alumniemme mielestä myös koulutuksessa, mikä tarkoittaa, että keskitymme opetuksessa juuri niihin taitoihin, joita työelämässä todella tarvitaan!
Kaikki tämä voi tuntua haastavalta, mutta ei hätää. Työelämä ja oma urapolku voivat vaikuttaa monimutkaisilta, ja on täysin normaalia myöntää se. Kokemus auttaa usein ymmärtämään kokonaisuutta paremmin. Onneksi et myöskään joudu pohtimaan näitä asioita yksin. Turun yliopiston henkilökunta auttaa mielellään opintojen ja kurssien suunnittelussa, ja yliopistollamme on tarjolla monenlaisia tukipalveluita, kuten me täällä työelämäpalveluissa.
Haluan lopuksi korostaa, että koulutus Turun yliopistosta antaa erinomaiset valmiudet omannäköiseen työuraan. Opintojen aikana saat käyttöösi työkaluja ja tukea oman polkusi löytämiseksi.
Toivotan sinulle tsemppiä tuleviin projekteihin ja toivottavasti tapaamme jossain vaiheessa!
Oscar Nyman
Suunnittelija
Rekry – Turun yliopiston työelämäpalvelut