Urheilu-uran ja opiskelun yhdistäminen
Olen luistellut lähes koko elämäni ja jatkoin kilpa-urheilua myös yliopiston ensimmäisen vuoden ajan. Miten urheilu-uran ja opiskelujen yhdistäminen sitten sujui?
Urheilijan ja opiskelijan elämä ei ole helppoa, ja kun nämä kaksi yhdistää on lopputuloksena paljon pitkiä päiviä ja kiireistä arkea. Urheilu ja opiskelu tasapainottavat kuitenkin toisiaan ja urheillessa pääsee unohtamaan kaiken opiskelustressin. Urheilumaailmassa oppii myös paljon työ- ja opiskeluelämässä tarvittavia taitoja, kuten paineensietokykyä, kunnianhimoisuutta ja itsereflektointia.
Välillä on tärkeää priorisoida joitakin asioita, eikä kaikkea voi aina tehdä täydellisesti. Toisaalta paineen ja kiireen alla pitää saada opiskelut tehtyä. Yliopisto-opiskeluja saa suorittaa omaan tahtiin, jolloin pystyy paremmin priorisoimaan urheilua ja suorittamaan myös opinnot laadukkaasti. Yliopistossa kaikki suorittavat opintoja omassa tahdissa, ja alasta riippuen kursseja voi suorittaa melko vapaassa järjestyksessä. Omalla alallani biolääketieteessä kurssien suoritusjärjestys on melko lukittu, mutta silti henkilökohtaisia järjestelyjä saa aina tarpeen vaatiessa sovittua opinto-ohjaajan kanssa.
Oman kokemukseni mukaan, kun on vähemmän aikaa käytettävissä, niin myös opiskelu on automaattisesti tehokkaampaa. Yliopistossa on enemmän itsenäistä opiskelua kuin lukiossa, joten tietyissä tilanteissa yliopisto-opinnot ovat olleet jopa helpompi yhdistää urheiluun kuin lukio. Urheilu-poissaolot sai aina sovittua opettajien kanssa, kun asian otti puheeksi hyvissä ajoin. Sain esimerkiksi vaihtaa toiseen ryhmään pienryhmäopetuksessa tai korvata poissaolon tehtävillä. Turussa urheilijoiden kaksoisuraa tukee myös Turun seudun urheiluakatemia.
Urheilun ja opiskelun yhdistäminen vaati välillä mm.
- lentokentällä opiskelua
- pitkiä iltoja koneen ääressä
- välillä keskittymistä enemmän urheiluun, toisaalla enemmän opiskeluun
- hyvää aikataulutusta ja itsekuria
- priorisointia: vuorokaudessa on vain 24h ja myös urheilija tarvitsee lepoa.
Oli myös palkitsevaa:
- saa tehdä asioita, joista todella pitää
- urheillessa opiskelustressi unohtuu, opiskellessa urheilustressi unohtuu
- oppii työelämässäkin tärkeitä taitoja
- saa tavoitella unelmiaan urheilussa sekä akateemisella uralla.
Täysipäiväinen opiskelu ja tavoitteellinen urheilu-ura eivät siis missään tapauksessa poissulje toisiaan. Kannattaa urheilla vielä kun voi, myöhemmin urheilu-uraan palaaminen voi olla vaikeaa, jos ei mahdotonta. Kannustan kaikkia urheilijoita tavoittelemaan omaa unelmien opiskelupaikkaansa ilman huolta siitä, että ura täytyisi lopettaa ennen opintoja! Käytännön asiat saa aina järjestymään!
Tavoitelkaa rohkeasti unelmianne urheilussa ja opiskeluissa!
Kirjoittaja on vuoden 2023-2024 opiskelijalähettiläs. Tutustu Hennaan.
Kuva: Ville Vairinen.