Yliopistonmäki illalla.

Miten huolehtia omasta mielenterveydestä opintojen ohella?

Vuoden pimein aika on täällä. Vuorokaudessa päivänvalon määrä lyhenee ja illat pimenevät nopeammin. Kampuksella opiskelijoiden määrä vähenee, ja monet jäljellä olevat opiskelijat vaikuttavat väsyneiltä. Ehkä sinäkin tunnet olosi uupuneeksi, eikä aamulla tekisi mieli nousta ylös lämpimän peiton alta. Tämä on se aika vuodesta, jolloin mielenterveyden haasteet korostuvat monilla opiskelijoilla. Vaikka kaikki eivät koe oireilua, osalle talviloman odotus voi tuntua erityisen raskaalta. Siksi mielenterveyden tukeminen on tärkeää juuri nyt, riippumatta siitä, onko sinulla diagnosoitu mielenterveyden häiriö vai ei.

Minulla on itselläni raskas traumatausta, ja siitä syystä olen elänyt vuosia mielenterveysdiagnoosien kanssa. Lääkitys ja terapia auttavat, mutta en pärjäisi ilman huolehtimista itsestäni muilla tavoilla. Päätin kirjoittaa tämän tekstin omaksi tuekseni, ja toivottavasti se auttaa myös sinua. Kun mieli on kuormittunut, perusasiat unohtuvat helposti tai tulevat laiminlyödyksi. Näiden ”Iso Kuusi” -itsehoidon peruspilarien avulla voit aloittaa.

Iso Kuusi – itsestä huolehtimisen peruspilarit / The Big Six of Self Care:

  1. Uni
    Hyvä uni on kaiken perusta, vaikka se kuulostaakin kliseeltä. Riittämätön uni heikentää keskittymiskykyä, mielialaa ja oppimista. Pidä kiinni säännöllisestä unirytmistä. Jotkut hyötyvät päiväunista, mutta toisille ne voivat häiritä yöunen rytmiä. Unen tarve on hyvin yksilöllistä.
  2. Ravinto
    Monipuolinen ravinto antaa energiaa ja tukee sekä fyysistä että henkistä jaksamista. Aivosi ja kehosi tarvitsevat ravintoa. Hyödynnä ruokakauppojen hävikkitarjouksia ja muista syödä riittävästi hedelmiä ja vihanneksia.
  3. Liikunta
    Säännöllinen liikunta tukee mielenterveyttä. Löydä itsellesi mieluisa tapa liikkua, olipa se sitten lenkkeilyä, tanssia tai kuntosaliharjoittelua. Myös lyhyet ulkoiluhetket voivat tehdä ihmeitä. Jos mahdollista, pyri liikkumaan luonnossa.
  4. Mielenterveys ja stressin lievittäminen
    Jos tarvitset lääkitystä tai keskusteluapua, älä epäröi hakea sitä. Turussa opiskelijoille on paljon matalan kynnyksen tukipalveluita, kuten Nyyti ry, Tsemppari ja Vamos, sekä oppilaitospappeja, joihin voi ottaa yhteyttä ilman vakaumussidonnaisuutta. Vakavampiin tilanteisiin apua saa YTHSä, omalta terveysasemalta tai sairaalasta. Lisäksi meditointi, luonnossa oleskelu ja päiväkirjan pitäminen voivat auttaa.
  5. Sosiaaliset yhteydet
    Pidä yhteyttä ystäviin ja perheeseen. Hyvä seura auttaa jaksamaan. Ole yhteydessä ihmisiin, jotka tukevat hyvinvointiasi, ja aseta rajat niille, jotka eivät ole sinulle hyväksi. Jos tapaaminen kasvotusten ei onnistu, myös viesti tai puhelu voi ilmaista välittämistäsi.
  6. Tarkoitus ja merkityksellisyys
    Merkityksellisyyden tunne vahvistaa hyvinvointia. Vaikka opiskeluala olisi sinulle tärkeä, etsi merkitystä myös muualta elämässäsi. Vapaaehtoistyö, harrastukset, pienet arkiset hyvät teot ja ihmissuhteet voivat tuoda elämääsi lisää sisältöä ja iloa. Mikä tuottaa sinulle mielihyvää tai rentoutusta?

Muista, ettei itsestä huolehtiminen ole kilpailu tai suoritus. Sen lisäksi aina voi aloittaa uudestaan. Lisää pieniä muutoksia elämääsi vähitellen, kuunnellen ja kunnioittaen itseäsi. Kukaan ei ole täydellinen, eikä opinnoissa etenemisen tarvitse olla ihannesuunnitelman mukaista. Monet opiskelukaverisi käyvät enemmän tai vähemmän läpi samankaltaisia haasteita, etkä ole yksin <3

Huomautus: Tämä artikkeli ei ole terveydenhuollon ammattilaisen kirjoittama. Muistathan, että aina tarvittaessa voit hakea tukea ja neuvoja terveydenhuollon ammattilaisilta. Älä jää yksin sinun huolien kanssa, vaan hae apua, kun tarvitset sitä. Tämä artikkeli perustuu yhden opiskelijan henkilökohtaiseen kokemukseen.

Kirjoittaja on kauden 2024-2025 opiskelijalähettiläs. Tutustu Anyaan

Categories: hyvinvointi, opiskeluelämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *