Opiskelijoita Turun yliopiston oppitunnilla.

Kaikki irti yliopisto-opinnoista

Yliopistoon tullessaan useimmilla opiskelijoilla ei vielä ole kovin tarkkaa kuvaa omista tavoitteista opintojen ja tulevaisuuden uran suhteen. Moni ei toisaalta myöskään tiedä, millaisia erilaisia mahdollisuuksia yliopisto-opiskelu tarjoaa.

Työelämässä arvostetaan kuitenkin nykyään yhä enemmän erilaisia kokemuksia ja kompetensseja. Yliopistosta voi saada irti paljon muutakin kuin pakolliset opinnot. Alla on listattuna hyviä tapoja omien kompetenssien ja osaamisen täydentämiseen – tai miksei vain ikimuistoisten opiskelukokemuksien saamiseen.

Erottaudu sivuainevalinnoilla

Sivuaineet voi nähdä pakollisena pahana tai mahdollisuutena täydentää asiantuntemustaan omien mielenkiintojensa ja tavoitteidensa pohjalta. Sivuaineet voivat olla myös hyvä tapa erottautua muista saman pääaineen opiskelijoista töitä hakiessa. Erikoisemmatkin valinnat ovat hyvä idea, jos ne vastaavat omia urahaaveita. Sivuaineiden valinnassa kannattaakin ottaa huomioon omat mielenkiinnon kohteet, mutta myös tulevaisuuden tavoitteet.
Sivuaineita kannattaa alkaa miettiä jo yliopistoon hakiessa tai viimeistään ensimmäisinä opiskeluvuosina, jotta kokonaisuuksien suorittamiseen jää riittävästi aikaa.
Lue lisää sivuainemahdollisuuksista Turun yliopistossa.

Hanki kokemusta työharjoitteluilla

Moni kaipaisi yliopisto-opintoihin myös konkreettisuutta ja selkeämpää siltaa työelämään. Näihin kumpaankin tarpeeseen auttaa hyvin valittu työharjoittelupaikka.
Joskus työharjoittelupaikka voi myös johtaa työpaikkaan. Jos näin ei kuitenkaan käykään, on työharjoittelukokemus silti mittaamattoman arvokas lisä ansioluetteloon ja auttaa rakentamaan omaa ammatti-identiteettiä ja itseluottamusta.

Täydennä opintoja ja hanki kielitaitoa kansainvälisillä kokemuksilla

Kansainvälisyyteen liittyviä taitoja arvostetaan nykymaailmassa alasta riippumatta. Kansainvälisten kokemuksien kerryttämiseen on eri tapoja, joista osa on mahdollisia myös pysymällä Suomessa.
Opiskelu tai työharjoittelu ulkomailla on hyödyllistä myös tutkinnon täydentämisen kannalta: ulkomailla voi esimerkiksi suorittaa kursseja, joita ei kotimaassa tarjota.

Riko tiedekuntien välisiä rajoja

Kuten yllä jo kerrottiinkin, erikoiset ja tiedekuntien välisiä rajoja rikkovat sivuainevalinnat ovat hyvä tapa erottautua muiden hakijoiden joukosta sekä myös täydentää omaa osaamista. Tämän lisäksi voi kuitenkin tehdä myös pienemmän kynnyksen tekoja: käydä eri alojen kaikille avoimissa seminaareissa tai luennoilla, ottaa osaa monitieteisiin innovaatioleireihin tai vaikka osallistua muiden oppiaineiden järjestämiin tapahtumiin.

Vaikuta järjestöissä

Opiskeluaika ei tietenkään koostu pelkästä pänttäämisestä ja suorittamisesta. Yliopistossa on paljon mahdollisuuksia harrastamiseen ja vaikuttamiseen: ainejärjestöissä pääsee vaikuttamaan opintoihin ja tapahtumiin ja ylioppilaskunnan alajärjestöissä vaikkapa poliittiseen päätöksentekoon. Järjestötoiminta auttaa löytämään samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä, hankkimaan tärkeää yhteistyökokemusta ja rakentamaan omaa identiteettiä.

 

Lotta Junnila
Kirjoittaja on englannin kääntämisen opiskelija.