Kauppakorkeakoulun ominaispiirteet
Millaista kauppakorkeassa opiskelu oikeastaan on? Olen huomannut, että kauppakorkeakoulussa opiskelu eroaa jossain määrin muista aloista opiskelumenetelmiltään, tutkintorakenteeltaan ja painotuksiltaan, mutta myös opiskelijaelämän kannalta. Tähän postaukseen listasin joitakin kauppakorkeakoulun ominaispiirteitä.
Laajat yhteiset opinnot. KTK-tutkintoon kuuluu 50 opintopisteen laajuiset yhteiset opinnot, joissa käydään perusteet jokaisesta oppiaineesta. Tämä takaa sen, että jokaiselta tulevalta ekonomilta löytyy tietty liiketaloudellinen osaaminen, oli pääaineena sitten markkinointi tai tietojärjestelmätiede. Toisaalta tästä syystä tutkinnossa on vähemmän tilaa vapaille sivuaineopinnoille ja hupikursseille.
Tiivis suhde yritysmaailmaan. Kauppakorkeasta valmistuneet sijoittuvat pitkälti yksityiselle sektorille, ja koko tutkinto itsessäänkin valmistaa liiketaloudellisiin tehtäviin. Näin ollen on tuskin yllättävää, että kauppakorkeakoululla on enemmän yhteistyötä yritysmaailman kanssa kuin monella muulla alalla. Ekana vuonna teimme case-työn paikalliselle yritykselle, ja aika monta kertaa kauppiksen aulasta tai opiskelijatapahtumista on tullut lähdettyä taskut täynnä sponsorien tarjoamia herkkuja.
Opiskelu on suhteellisen käytännönläheistä. Vaikka kauppakorkeakoulusta ei valmistutakaan mihinkään tiettyyn ammattiin – toisin kuin esimerkiksi lääkiksestä tai OKL:stä – on opiskelu silti melko käytännönläheistä. Pääaineiden teoreettisuus vaihtelee aika paljon, mutta vähintäänkin yhteisten opintojen ja kieli- ja viestintäopintojen puolella jokainen pääsee kosketuksiin käytännön yrityselämän kanssa. Laskentatoimen yhteisillä kursseilla opetellaan verotilien kirjaamista ja viestintäopinnoissa pääsee esimerkiksi harjoittelemaan yritysneuvotteluja.
Ei kirjatenttejä. Kauppiksessa on hyvin vähän kirjatenttinä suoritettavia kursseja. Luentokursseihin kuuluu monesti joku oppikirja, mutta kysymykset tulevat enemmänkin luentojen perusteella, eikä kirjoja juuri tarvitse lukea (poislukien ehkä yritysjuridiikka). Sen sijaan opetusmenetelmät ovat muuten melko monipuolisia, ja vähän oppiaineesta riippuen kursseilla on esimerkiksi laskuharjoituksia, ryhmätöitä ja verkkotehtäviä.
Painotus kieli- ja viestintäopintoihin. Turun kauppiksessa on painotettu kieli- ja viestintäopintojen merkitystä. Tämän vuoksi vieraita kieliä suoritetaan kaksin kappalein, minkä lisäksi opiskellaan ruotsia ja talouselämän viestintää. Kauppiksessa harjoitellaan myös esiintymistaitoja muita tutkintoja enemmän, mikä on ollut ainakin omalla kohdallani aika hyödyllistä.
Sisäsiittoisuus. Eräs alumni totesi, että aikoinaan Rehtorinpellonkatu oli Turun levein katu, koska se erotti Turun yliopiston ja kauppakorkeakoulun toisistaan. Nykyisin yliopistot ovat yhdistyneet, mutta poikkitieteellisyys kauppiksessa on edelleen aika vähäistä. Harva lukee sivuaineita kauppiksen ulkopuolella, ja tutkinnon voi suorittaa astumatta jalallaankaan yliopistonmäelle. Myös opiskelijaelämän puolella Turun KY:llä on niin laaja kirjo omia jaostoja, toimijaryhmiä ja tapahtumia, että moni kylteri päätyy pyörimään vain kollegoidensa parissa.