Mikä ihmeen teekkari?
”Eikös opiskelijat käytä tuota lakkia vaan vappuna?”
Tämän lausahduksen voi kuulla useastikin, kun kävelee teekkarilakki päässä pitkin Turkua. Kyllä niitä myös vappuna pidetään, mutta käyttö on ylioppilaslakkia laajempi, mikä voi herättää kysymyksiä, ellei asiaan ole hieman perehtynyt.
Kun saavuin ensimmäisen kerran fuksina orientaatioviikolle, oli minua vastassa kasa ylempien vuosikurssien opiskelijoita lakki ja haalarit päällä. Lakissa roikkui oikealla puolella musta tupsu, jollaisen olin joskus nähnyt ohimennen. Siinä vaiheessa kuitenkin enemmän ihmettelin, miksi kaikilla oli lakit päässä. Nykyään ymmärrän käyttötarkoitusta hieman enemmän ja käytän tupsulakkia itsekin, kun ajankohta sen sallii. Opin myös pian orientaatioviikolla sen, ettei tupsu ole mikään liimattava asia, vaan tulee sitten uuden lakin mukana.
Keitä ovat teekkarit?
Teekkareita on ympäri Suomea ja heidät yleensä tunnistetaan ylhäällä olevista haalareista sekä teekkarilakeista, joiden ulkonäkö vaihtelee yliopistoittain. Nykyään tosin haalareita saattavat pitää muutkin opiskelijat yllä, joten tähän ei kannata sokeasti luottaa. Teekkarilakin tunnistaa mustasta tupsusta, joka alkaa joko lakin vierestä tai lakin päältä. Muuten lakit vaihtelevat lähinnä muodon ja kokardin perusteella.
Kiinnostuiko teekkareiden historiasta? Käy kurkkaamassa lisää tietoa: Teekkarikulttuurin historiaa | TEK.
Opiskelijoista teekkareita ovat teknillisen alojen opiskelijat, jotka opiskelevat maisterivaiheessa diplomi-insinööreiksi. Myös yliopistossa arkkitehtuuria sekä tuotantotaloutta opiskelevat ovat teekkareita. Esimerkiksi Turussa fuksit saavat lakinkäyttöoikeuden suorittaessaan killan antaman fuksipassin sekä vappuna järjestettävän Eldprowet-rastikierroksen. Fuksipassin avulla pääsee tutustumaan killan toimintaan sekä oppii teekkarikulttuuria. Vappupäivänä suoritetaan myös monessa teekkaripaikkakunnassa kaste, jonka avulla fuksit nimitetään virallisesti teekkareiksi.
Milloin lakkia käytetään?
Teekkarilakin käyttöä on kuitenkin hieman rajattu. Nyrkkisääntönä lakin käyttämiseen on ajankohta vapusta syyskuun loppuun saakka. Tämän ajan ulkopuolella lakkia ei siis tule käyttää. Paikallisilta teekkarikattojärjestöiltä voi kysyä lupaa lakin käytölle käyttöajankohdan ulkopuolella. Lakkia saavat myös luonnollisesti käyttää ainoastaan ne, jotka ovat saaneet oikeuden käyttää lakkia.
Miksi minä käytän lakkia?
Vaikka opiskelisi teknillisellä alalla diplomi-insinööriksi, ei lakin hankkiminen ole välttämätöntä. Itse kuitenkin pidin fuksipassin tuomista haasteista ja siitä, kuinka se ohjasi tutustumaan teekkareiden perinteikkääseen kulttuuriin. Aluksi en oikein pitänyt lakkia minään, koska en tiennyt, mitä se edusti.
Lakin käyttäminen luo yhteisöllisyyden tunnetta ja ylpeyttä alasta, jota opiskelee. Sen käyttäminen myös toisilla paikkakunnilla luo yhteisön, vaikka ei tuntisi ihmisistä ketään. Lakki itsessään symboloi teekkarihenkisyyttä, ja merkitys on mielestäni syvempi kuin, miltä se ulospäin saattaa näyttää. Teekkareiden kulttuurin ja tapahtumiin on kuitenkin helppo päästä mukaan ja otammekin kaikki teekkarihenkiset mukaan mielellämme!
> Tahdotko oman teekkarilakin? Opiskele diplomi-insinööriksi Turun yliopistossa
Kirjoittaja on vuoden 2023–2024 opiskelijalähettiläs. Tutustu Ainoon