Mistä löytää ystäviä yliopistossa? Opiskelija vinkkaa parhaat kohtaamismahdollisuudet kampuksella
Opiskelukaverit ovat opiskelijaelämän yksi tärkeimmistä voimavaroista ja ilon lähteistä. Heidän kanssaan voi jakaa ajatuksia opiskelujen kohokohdista ja hankaluuksista sekä viettää aikaa yhdessä erilaisissa tapahtumissa. Entä, jos uusiin ihmisiin tutustuminen tuntuu vaikealta? Mietitkö, miten käytännössä voisit kohdata ihmisiä ja saada ystäviä yliopistossa?
Ei hätää, tähän blogipostaukseen on koottu esimerkkejä keinoista ja tapahtumista, jotka auttavat sinua kohtaamaan muita opiskelijoita kampuksella ja kasvattamaan tuttavapiiriäsi:
- Fuksiviikot
- Luennot ja lounaat
- Ainejärjestön tapahtumat
- Oman ainejärjestön ulkopuoliset tapahtumat
- Harrastustoiminta
- Yliopiston ja oppiaineiden järjestämät tapahtumat
- Vastuutehtävät
- Seminaarit ja työelämäekskursiot
- Sivuaineopinnot
Uudet opiskelijat perehdytetään yliopistoon fuksiviikoilla
Lukuvuoden alkaessa syksyllä uudet opiskelijat otetaan vastaan fuksiviikoilla. Viikkojen aikana on paljon uusille opiskelijoille suunnattuja tapahtumia ja tekemistä, mikä tukee tutustumista ja ryhmäytymistä muiden kanssa. Ohjelmaa on usein päivistä iltaan asti, ja onkin tärkeää, että tutustumisen ohella ottaa aikaa myös levolle ja itselleen, kun oma ”sosiaalinen paristo” sitä vaatii.
Fuksiviikoilta pois jääminen ei automaattisesti tarkoita, ettei ystäviä voisi löytää myöhemmin opintojen aikana. Ensimmäiset viikot ja fuksisyksy ovat kuitenkin aikaa, jolloin tutustumista tuetaan paljon ja se onnistuu helposti matalalla kynnyksellä.
Tapaa opiskelijakavereita luennoilla ja lounailla
Kenties helpoin tapa yhdistää opiskelu ja ystävät, on yksinkertaisesti osallistua oman oppiaineen luennoille. Yliopistossa kaikilla luentokursseilla ei edellytetä läsnäoloa, vaikka sitä vahvasti suositellaankin. Paitsi oppimisen myös sosiaalisuuden vuoksi suosittelisin kuitenkin luennoilla käymistä, sillä niille osallistuminen poikii usein mukavaa jutustelua kurssikavereiden kanssa. Luentojen jälkeen suunnataan usein myös yhdessä syömään, ja kurssikaverien seuraan kannattaakin ehdottomasti liittyä.
Toisinaan kursseilla tehdään myös ryhmätöitä, jolloin pääsee työskentelemään yhdessä kurssitoverien kanssa. Ryhmätyöprosessi jatkuu miltei aina luentojen ulkopuolella, jolloin oman ryhmän kanssa voi työskennellä yliopiston ryhmätyötiloissa tai vaikkapa kahvilassa.
Yliopiston tiloissa opiskellessa törmää myös helposti saman vuosikurssin opiskelijoihin, ja muita voikin matalalla kynnyksellä pyytää esimerkiksi opiskelemaan yhdessä kirjastoon.
Ainejärjestön tapahtumissa tutustut oman oppiaineen opiskelijoihin
Ainejärjestöjen tapahtumissa on helppo tutustua oman oppiaineen muihin opiskelijoihin eri vuosikursseilta. Tutustumista helpottaa samaa ainetta opiskelevien jaettu kokemus opinnoista ja kursseista sekä keskinäinen yhteisöllisyyden tunne. Esimerkiksi fuksien ( ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden) saapumista yliopistolle odotetaan muiden opiskelijoiden keskuudessa innolla, ja heihin tutustuminen kiinnostaa vanhempiakin opiskelijoita.
Tapahtumia järjestetään monenlaisia, ja niihin voi osallistua oman kiinnostuksen mukaan. Itse olen esimerkiksi viihtynyt liikuntatapahtumien, maalausiltojen ja vohvelipäivystysten parissa. Kerran olen myös päässyt laittamaan jalalla koreasti vuosijuhlissa, jotka ovatkin sitten akateemisten perinteiden juhlavammasta päästä.
Turun yliopiston ainejärjestöihin voit tutustua Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) nettisivuilta.
Oman ainejärjestön ulkopuolisissa tapahtumissa voit tutustua poikkitieteellisesti muihin opiskelijoihin
Välillä kannattaa kurkkia myös oman oppiaineen ulkopuolelle, ja osallistua suurempiin tapahtumiin, joita järjestävät esimerkiksi tiedekuntajärjestöt tai Turun yliopiston ylioppilaskunta. Nämä ovatkin loistavia tilaisuuksia tutustua poikkitieteellisesti muihin opiskelijoihin ja järjestöihin.
Vuosittain järjestetään myös tapahtumia, joissa pääsee tapaamaan kaikkia Turun korkeakouluopiskelijoita yli oppilaitosrajojen. Esimerkki vappu kokoaa opiskelijat Taidemuseon edustalle ja jokirantaan, joissa pääsee paitsi ihailemaan loputonta haalarimerta myös tuntemaan olevansa osa itseään suurempaa yhteisöä.
Yliopisto-opiskelijalle on tarjolla monipuolista harrastustoimintaa
Ainejärjestöjen lisäksi yliopisto-opiskelijan vapaa-ajalla tarjolla on myös muuta järjestö- ja harrastustoimintaa. Esimerkiksi monitaiteellinen vuosittain tuotettava improvisaatioteatteriproduktio Speksi kasaa ympärilleen teatterista, tanssista, laulamisesta, soittamisesta, käsikirjoittamisesta ja produktion rakentamisesta kiinnostuneita ihmisiä. Speksejä on tarjolla Turussa useita ja niiden tekijöiden keskinäinen yhteisöllisyys on tunnetusti tiivistä.
Lisäksi harrastuksia on yliopistopiireissä tarjolla laajasti joukkueurheilusta ja kuorolaulusta aina Akateemiseen partiokiltaan saakka. Koko monipuolisten vapaa-ajan järjestöjen kokoonpano löytyy Turun yliopiston ylioppilaskunnan harrastejärjestöjen listalta.
Muita opiskelijoita voi kohdata näppärästi myös vaikkapa opiskelijoille suunnatuilla CampusSportin ryhmäliikuntatunneilla tai saleilla, joihin pääsee verrattain edullisen vuosimaksun lunastamalla.
Yliopiston ja oppiaineiden järjestämät tapahtumat kokoavat yliopistoyhteisöä yhteen
Ei pidä unohtaa, että myös yliopisto tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia kohdata toisiaan ja viettää aikaa yhdessä. Esimerkiksi lukuvuoden alussa järjestetään yliopiston avajaiskarnevaali, jossa juhlitaan uuden lukuvuoden aloittamista messujen merkeissä.
Yksi itselleni mieleenpainuvimmista yliopiston tapahtumista on ollut Turun yliopiston satavuotisjuhla Yliopistonmäellä helmikuussa 2020. Tapahtuma sisälsi esimerkiksi soihtukulkueen, valoshow’n, ja siellä jaettiin kaakaota ja haalarimerkkejä opiskelijoille.
Juhlien ohella yliopisto on opiskelijan arjessa läsnä myös arkisemmissa muodoissa, kuten oman oppiaineen henkilökunnan kautta. Opiskelijoilla ja oppiaineen henkilökunnalla on useissa aineissa tapana viettää yhteisiä oppiainekahveja, joiden aikana opiskelijat pääsevät juttelemaan opettajien ja tutkijoiden kanssa kahvikupposen ääressä.
Järjestötoiminnan vastuutehtävissä tutustut muihin hallituslaisiin
Mikäli järjestötoiminta kiinnostaa enemmänkin ja haluaisit olla mukana rakentamassa omannäköistäsi opiskelijakulttuuria, voin suositella aine- ja harrastejärjestöjen hallituksiin hakeutumista. Hallituksessa toimiminen tarkoittaa käytännössä sitä, että pääsee mukaan suunnittelemaan ja järjestämään tapahtumia ja muuta toimintaa. Järjestötoiminnasta ei välttämättä tarvitse olla minkäänlaista kokemusta ennalta, vaan yhdessä tekemällä oppii parhaiten, ja myös uudet opiskelijat ovat hyvin tervetulleita hallituksen jäseniksi!
Järjestötoiminta vaatii yhteen hiileen puhaltamista, mikä kasvattaa yhteishenkeä ja sitoo hallituslaisia yhteen. Parhaimmillaan järjestössä vaikuttaminen tuottaakin paitsi hienoja kokemuksia myös arvaamattomia kohtaamisia ja uusia ystäviä.
Vastuutehtäviä löytyy ainejärjestöjen lisäksi myös esimerkiksi Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajistosta, yliopiston hallinnon työryhmistä sekä tuutori- tai opiskelijalähettilästoiminnasta.
Seminaarit ja työelämäekskursiot tarjoavat opintoihin liittyviä kohtaamismahdollisuuksia
Jos opinnoissa haluaa keskittyä pääosin opiskeluun tapahtumien sijaan, on tarjolla myös täysin opintoihin liittyviä kohtaamismahdollisuuksia. Esimerkiksi erilaisia teemoja käsitteleviä seminaareja ja erikoisluentosarjoja järjestetään vuosittain vaihtelevasti eri oppiaineissa. Seminaareissa pääsee tempautumaan mukaan alan ajankohtaiseen keskusteluun ja kohtaamaan muita samasta aiheesta kiinnostuneita opiskelijoita.
Useat ainejärjestöt järjestävät myös työelämäekskursioita eli tutustumisretkiä oman alan mahdollisiin työpaikkoihin. Työelämäekskursiot ovat hyvä tapa kohdata samat tulevaisuuden suunnat jakavia opiskelutovereita ja päästä tutustumaan opintojen jälkeisiin uramahdollisuuksiin.
Sivuaineopinnot tutustuttavat uusiin opiskelijakavereihin
Yliopisto-opinnoissa on tyypillistä, että pääaineen lisäksi opiskellaan sivuaineita, jotka saa usein valita melko vapaasti. Tästä voikin seurata se, että päädyt valitsemaan aineita, joita moni muu vuosikurssiltasi ei valitse. Se ei ole ongelma, vaan mahdollisuus, sillä yksin kursseille osallistuminen kannustaa löytämään luennoilta jonkun, jonka kanssa tehdä ryhmätyötä tai vertailla muistiinpanoja.
Yliopistosta löytyy myös muutamia oppiaineita, joissa ei ole lainkaan pääaineopiskelijoita. Esimerkkejä tällaisista sivuaineista ovat luova kirjoittaminen, vuoden mittaiset opettajan pedagogiset opinnot ja sukupuolentutkimus.
Tällaiset sivuaineet ovat hieno mahdollisuus tavata muita samoista aiheista inspiroituneita opiskelijoita. Sivuaineporukka hitsautuukin helposti yhteen opintojen aikana. Esimerkiksi luovassa kirjoittamisessa, jota itse opiskelen sivuaineenani, opiskeluyhteisömme on lämmin, kannustava ja kaikki huomioon ottava.
Tiedekunnista irrallisen kieli- ja viestintäopintojen keskuksen kielikursseilla on myös loistava mahdollisuus kielitaidon harjaannuttamisen ohella tutustua poikkitieteellisesti muihin opiskelijoihin. Itse olen esimerkiksi opiskellut saksaa yhdessä monien kursseilla tutuksi tulleiden kasvojen kanssa jo useamman vuoden ajan.
Muista, että ihmissuhteet vaativat aikaa
Usein painotetaan sitä, miten tärkeä rooli ystävien saamisella opinnoissa on. On tietenkin tärkeää, että ympärillä on itselle läheisiä ihmisiä, enkä voi kieltää, etteikö heillä olisi aivan erityinen merkitys ”elämän parhaaksi ajaksi” tituleerattujen opiskeluvuosien aikana. Haluan kuitenkin myös korostaa, ettei ystävien saamista kannata opintoja aloittaessa stressata liikaa.
Ystäviä voi saada tasapuolisesti koko opiskeluajan mittaan, eikä kaikkiin ole kiire tutustua heti fuksiviikoilla. On toki hyvä pysyä avoimena uusille ihmisille, ja pitää koko ajan ympärillään ainakin muutama henkilö, joihin voi tarvittaessa turvautua tai joiden kanssa voi viettää aikaa.
Kaikki kaverit eivät luonnollisestikaan ole niitä kaikista läheisimpiä. Syvempien suhteiden muodostuminen voi vaatia aikaa, kun taas tuttuja voi saada helpostikin. Suhteiden muodostuminen voi myös tapahtua osin omalla painollaan, kun hakeutuu seuraan ja viettää aikaa yhdessä muiden kanssa.
Yksinäisyyden kanssa ei pidä jäädä yksin
Yksinäisyyden tunteiden kanssa ei kuitenkaan pidä jäädä yksin. Yliopisto ja ulkopuoliset tahot tarjoavat tukea ja apua yksinäisyydestä selviytymiseen. Alun fuksiviikoilla tunteista voi mainita myös esimerkiksi tuutorille tai ainejärjestön yhdenvertaisuusvastaavalle, jotka voivat auttaa tapahtumien saavutettavuuden lisäämisessä tai ohjata sinut kohti tahoja, jotka voivat auttaa.
Apua yksinäisyyteen tarjoavat myös esimerkiksi Nyyti ry, korkeakoulupapit ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS.
Sinä riität – tervetuloa yliopistoyhteisöön
Lopuksi haluaisin vielä rohkaista kaikkia tulevia ja nykyisiä opiskelijoita. Olet arvokas omana itsenäsi ja tervetullut osaksi yliopistoyhteisöämme sen kaikilla tasoilla.
Nähdään syksyllä kampuksella!
Kirjoittaja on Turun yliopiston opiskelija ja opiskelijalähettiläs 2021-2022. Tutustu Sofiaan.