Miten valmistautua pääsykokeisiin?
Kevään yhteishaku on takana ja on aika suunnata katse kohti pääsykokeita. Moni pohtii miten kokeisiin kannattaisi valmistautua, jotta itsestään saa parhaan mahdollisen suorituksen irti, joten ajattelin jakaa omat vinkkini urakkaa varten. Kolme hakukevättä opettivat kantapään kautta mihin on syytä kiinnittää huomiota ja eritoten sen, missä kohtaa mokaa helposti. Lukemiseen kannattaa suhtautua niin kuin minkä tahansa lihaksen harjoittamiseen, aivot kaipaavat samalla tavalla treenin vastapainoksi riittävästi energiaa ja lepoa kehittyäkseen.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Okei, ehkä ei aivan, mutta ainakin hyvä suunnitelma helpottaa huomattavasti tavoitteeseen pääsemistä ja lievittää kevään stressiä. Luku-urakan edetessä voit vain seurata tekemääsi suunnitelmaa tuskailematta joka aamu sen suhteen, mitä tänään olisi fiksuinta tehdä.
Luo siis kattava ja tarkka suunnitelma, jossa on hahmoteltuna koko lukukevät (tai minkä ajanjakson luetkaan koetta varten) ja kuitenkin tarpeeksi tilaa muutoksille, sillä niitä tulee aina. Aseta itsellesi välitavoitteita ja kirjaa ylös mikä asia tulisi olla opeteltuna mihinkin mennessä, jotta ehdit varmasti ottaa haltuun koko opiskeltavan alueen. Asioiden pilkkominen pienempiin osiin helpottaa, sillä on paljon motivoivampaa käsitellä materiaaleja pala kerrallaan, kuin kauhistella koko suurta ja ehkä sekavaakin kokonaisuutta.
Ajattele suunnitelmaa tehdessäsi realistisesti, ja selvitä esimerkiksi etukäteen, kuinka nopeasti pystyt oikeasti lukemaan tai kirjoittamaan tietyn määrän tekstiä kiirehtimättä. Huomioi aikataulussa myös lepo ja kaikki muu opiskelun ulkopuolinen elämä. Merkitse itsellesi ylös jopa ruokailut, harrastukset ja uni.
Muuta ja tarkenna suunnitelmaa matkan varrella. On tärkeä ajatella lukusuunnitelmaa ennemmin ohjenuorana kuin ehdottomana aikatauluna, josta poikkeaminen merkitsee välitöntä epäonnistumista. Ennalta laaditun lukujärjestyksen on tarkoitus helpottaa urakkaa ja vapauttaa aikaa sekä ajatustyötä itse opiskeltavien asioiden läpikäymiseen, eikä missään tapauksessa aiheuttaa ahdistusta. Älä siis ota liikaa stressiä suunnitelman tarkasta noudattamisesta, muutokset kuuluvat asiaan.
Mieti millä tavoilla opit parhaiten
Jotkut tykkäävät lukea kirjoja tai artikkeleita alusta loppuun aina vain uudelleen ja uudelleen, mikä on täysin ok, jos se tuntuu itselle parhaalta tavalta. On kuitenkin useiden kohdalla niin, että mitä monipuolisemmin käyttää eri tapoja jäsentää opiskeltavia asioita, sitä paremmin kykenee kaivamaan ne muistista pääsykokeessa.
Keksi siis muistisääntöjä, laadi muistikortteja, hahmottele ajatuskarttoja erivärisillä kynillä ja selitä asioita ääneen ystävälle tai perheenjäsenelle. Voit piirtää kuvioita pääsykoekirjan sivujen marginaaleihin tai tehdä liikesarjoja lukiessasi, kehitellä lauluja ja loruja tai juosta läheiseen puistoon tekemään kärrynpyöriä ja höpöttämään samaan aikaan ääneen juuri opiskelemiasi asioita. Jonkun olen kuullut palkitsevan itseään karkilla kymmenen luetun sivun välein. Kaikki keinot ovat sallittuja, kunhan ne auttavat sinua pääsemään tavoitteeseesi!
Pidä oppimispäiväkirjaa
Opittujen asioiden kirjaaminen ylös auttaa hahmottamaan kokonaiskuvan siitä, missä vaiheessa opiskelua olet ja ylläpitämään kontrollin tunnetta, joka voi toisinaan kadota intensiivisen opiskelun lomassa. Tämä oli omalla kohdallani tärkeää, jotta sain konkreettisen kuvan siitä, kuinka paljon olen jo saavuttanut ja paljonko asioita on vielä opiskeltavana.
Urakan edetessä seuraa omaa osaamistasi, testaa itseäsi ja kirjaa ylös, kuinka hyvin osaat minkäkin asian. Tämän voi tehdä esimerkiksi jääkaapin oveen tai työpöydän yläpuolelle kiinnitetylle ruutupaperille. Epätoivon vallatessa mielen voit katsoa listaa, ja näet yhdellä vilkaisulla, että on jo paljon asioita, joita olet oppinut. Merkkaamisessa voi käyttää apuna tarroja tai mitä tahansa keksitkään, kunhan pystyt muistuttamaan itsellesi, että pieniä onnistumisia tulee jatkuvasti.
Lepää ja syö
Levon ja ravinnon merkitystä ei voi korostaa liikaa. Aivot tarvitsevat unta, jotta päivän aikana opiskellut asiat jäsentyvät ja jäävät muistiin. Kunnolliset yöunet sekä mielekäs puuha lukemisen ohella voivatkin osoittautua suurimmaksi ratkaisevaksi tekijäksi sisään päässeen ja muutaman pisteen päähän jääneen hakijan välillä. Myös säännöllinen syöminen auttaa pitämään energian tarvittavalla tasolla ja säilyttämään vireyden optimaalisena uuden oppimiselle. Terveellinen ruoka vaikuttaa kiistatta oppimiseen ja hyvinvointiin, joten pidä kiinni siitä, että syöt kunnolla.
Viimeisenä hakukeväänäni lenkkeilin päivittäin, näin ystäviäni kerran tai kaksi viikossa ja katsoin silloin tällöin iltaisin lempisarjaani. Uskon että tämä oli suurin tekijä siinä, että jaksoin tehdä pääsykokeen täysillä enkä mennyt koepäivänä paniikkiin väsymyksen takia. Pahin virhe, jonka voi tehdä, on itsensä loppuun ajaminen ja täysin kaiken muun elämän unohtaminen pääsykokeiden vuoksi. Mieli ja keho reagoivat yhtäkkisiin vaihteluihin, jotka aiheutuvat tämänkaltaisista suurista muutoksista normaaliin arkeen ja rutiineihin. Pidä nämä muutokset siis mahdollisimman vähäisinä ja säilytä harrastukset sekä ystävät arjessa siinä määrin kuin se vain onnistuu lukemisen ohella.
Usko itseesi
Muista miksi teet mitä teet, kuinka tärkeää se sinulle on ja kuinka upealta se tuntuukaan, kun vihdoin saavutat haluamasi. Motivaatio voi tuntua katoavan vähän väliä mitä lähemmäs pääsykoetta mennään, mikä on täysin normaalia. Kun kuitenkin muistutat itseäsi tasaisin väliajoin siitä, mikä maaliviivalla häämöttää, lukeminen tuntuu yhtäkkiä taas tärkeimmältä asialta elämässäsi.
Joka vuosi ihmiset pääsevät opiskelemaan unelmiensa alaa, mikä tarkoittaa, että sinäkin voit päästä! Positiiviset ajatukset ja asenne ratkaisevat myös tässä, älä siis missään nimessä menetä uskoasi ja vaivu epätoivoon, sillä siitä ei varmasti ole mitään hyötyä.
Kovasti jokaista hakijaa tsempaten,
Hetta
Kirjoittaja on vuoden 2022-2023 opiskelijalähettiläs, tutustu Hettaan!