Vuosijuhlien kattaus Turun Linnassa

Parhaat vinkit opiskelijatapahtumiin!

Turku on todella aktiivinen opiskelijakaupunki: tapahtumia järjestetään paljon. Oon ollut kolme vuotta meidän ainejärjestön hallituksessa järjestämässä tapahtumia, ja neljännen vuoden opiskelijana oon myös kiertänyt aika paljon kaikenlaisia tapahtumia Turussa ja muualla. Nyt kerronkin mun parhaat vinkit pariin perinteiseen opiskelijatapahtumaan!

Appro:

= Baarikierros, jossa opiskelijat kiertävät suorituspaikkoja (baareja, kahviloita, ravintoloita tms.) ja ansaitsevat jokaisesta ostoksesta leiman. Leimoja keräämällä saa itselleen haalarimerkin!

  • Jos haluat kerätä paljon leimoja, aloita ajoissa! Approilla on yleensä aika paljon ihmisiä, joten varaudu myös jonottamaan.
  • Pukeudu talvikuukausina järjestettäville approille lämpimästi, jotta et vilustu jonottamisen / ulkona oleskelemisen aikana! Muista muutenkin pukeutua sään mukaan.
  • Muista syödä approjen aikana! Appropaikoista osa on yleensä myös ruokapaikkoja, joten ruokailun saa kätevästi sisällytettyä approjen kiertämiseen.
  • Muista, että approille voi osallistua myös täysin tai osittain alkoholittomana! Yleensä jokaisessa baarissa on myös approhintainen alkoholiton vaihtoehto.

Approkarttoja ja haalarimerkkejä

 

 

 

 

 

Sitsit:

= Akateeminen pöytäjuhla, jossa lauletaan, syödään ja juodaan. Sitsikulttuurit eroavat paljon alasta ja järjestöstä riippuen.

  • Syö kunnon ruoka ennen sitsejä! Vaikka sitseillä tarjotaan yleisesti ruokaa, tarjottu ruoka ei välttämättä ole kunnon ateria. Siksi on tärkeää syödä ruokaa myös ennen sitsejä.
  • Jos juot alkoholia, älä aloittele ennen sitsejä! Sitseillä juomistahti on yleensä aika nopea, joten ennen sitsejä ei kannata juoda mitään alkoholipitoista.
  • Maksa sitsit ajoissa ja saavu paikalle ajoissa. Jos järjestösi sitsikulttuuriin kuuluvat sitsirangaistukset, myöhässä maksaminen ja/tai saapuminen voi johtaa rangaistukseen.
  • Muista ottaa laulukirja mukaan! Jos et omista laulukirjaa, kannustan ehdottomasti ostamaan sellaisen. Useimmat aine-/tiedekuntajärjestöt myyvät omia laulukirjojaan.

Katetut pöydät sitsisalissa

 

 

 

 

 

Vuosijuhlat:

= Järjestön arvokkaat syntymäpäiväjuhlat, joissa syödään, juodaan, kuunnellaan puheita ja lauletaan. Jotkut järjestöt järjestävät joka vuosi, toiset esimerkiksi viiden vuoden välein.

  • Asu vuosijuhlille voi olla kallis uutena. Sen takia kannustankin etsimään asua käytettynä / vuokraamaan asun! Erilaiset vujukirppikset ovat opiskelijan lompakolle ystävällisiä.
  • Vujujen etikettiin kuuluu yleensä se, että pitkät hiukset ovat kiinni. Kampaajan tekemä kampaus voi kuitenkin olla aika kallis. Kampauksen tekoon voi värvätä jonkun ystävän, ja esimerkiksi Youtubesta tai TikTokista löytyy hyvin ohjeita aloittelijoillekin!
  • Saavu paikalle hyvissä ajoin, jotta ehdit nauttia arvokkaasta tunnelmasta ilman kiirettä.
Vuosijuhlien kattaus Turun Linnassa
Kuva: Johannes Mensalo

 

 

 

 

 

 

Vappu:

= Vappua edeltävällä viikolla Turku on täynnä tapahtumia! Monet järjestöt järjestävät tapahtumia jopa päivittäin. Viikko huipentuu Vappuaaton lippukulkueeseen ja lakitukseen, sekä Vappupäivän piknikkiin.

  • Koita mahdollisuuksien mukaan saada kurssitehtävät tehtyä ennen Vappuviikkoa, niin saat nauttia Vapun tunnelmasta rauhassa.
  • Vappuaattoa edeltävinä viikkoina on yleensä tapahtumia päivittäin. Tärkeää on kuunnella omaa jaksamista. Kaikkeen ei tarvitse osallistua!
  • Vappuaattona kannustan tulemaan kampusalueelle, koska tiedekunta-, aine- ja harrastejärjestöt pitävät siellä ilmaisia boolipisteitä. Kampusalueella on siis hauska tunnelma, ja on kivaa kierrellä erilaisten järjestöjen pisteillä maistelemassa boolia.
  • Vappuviikkojen jälkeen, ota pari päivää palautumiseen. Jos pystyt järjestämään kesätyöt niin, että ne eivät ala heti Vapun jälkeen, tee se. On mukavaa levähtää hetki ennen kesätyörupeaman aloittamista!

Vapun juhlijoita Turun Taidemuseonmäellä

 

 

 

 

 

Kaikkiin tapahtumiin voi osallistua myös juomatta alkoholia! Täysin alkoholittomia tapahtumia löytyy myös paljon. Ylipäätään tärkeää on muistaa, että ei tarvitse tehdä mitään, mitä ei itse koe mukavaksi.

Jos haluaa järjestää tapahtumia tai jos löytyy ideoita uusille tapahtumakonsepteille, kannattaa hakea oman ainejärjestön hallitukseen! Uusia ideoita tarvitaan aina opiskelijaelämän kehittämiseksi, ja aktiiviset järjestötoimijat ovat tärkeitä opiskelijakulttuurin ylläpitäjiä. Sen lisäksi hallitustoiminta on tosi kivaa ja hyvää kokemusta!

Haluan kannustaa lähtemään opiskelijaelämään rohkeasti mukaan! Ole mukana omalla tavallasi: olet sitten järjestäjänä tai osallistujana, molempia tarvitaan onnistuneeseen tapahtumaan. Kokeile rohkeasti, koska ikinä ei tiedä, mistä tapahtumasta tuleekin oma lempitapahtuma, tai missä tapaa loppuelämän ystäviä.

 

Kirjoittaja on kauden 2024-2025 opiskelijalähettiläs. Tutustu Lottaan.