Vappuna lakituksessa Turussa

Yliopiston akateemiset aakkoset

Mitä ovat nopat? Kuka on fuksi? Miksi yhteiskuntatieteilijät puhuvat Turussa niin paljon Pubista? Mikä on akateeminen vartti?

Yliopistoelämään ja opiskeluun liittyy paljon niin tapahtumia, kirjainlyhenteitä, konsepteja kuin muitakin ihmeellisyyksiä, joihin ei välttämättä muualla maailmassa törmää. Yliopisto-opintojen alussa ja hakuvaiheessa monet niistä saattavat olla vielä melko tuntemattomia, joten kokosin listauksen yleisimmin yliopistomaailmassa kuultavista sanoista, jotta ne löytyvät tästä helposti, jos hämmennys iskee. Useat sanoista ovat käytössä opiskelijapiireissä ympäri maan, mutta seassa on myös turkulaiselle opiskelijaelämälle spesifiä sanastoa.

  • Ainejärjestö = Yhdistys, jonka jäseniksi voi liittyä järjestön säännöistä riippuen eri kriteereillä, yleensä kuitenkin kyseisen oppiaineen opiskelijat. Ainejärjestöt esimerkiksi järjestävät jäsenilleen tapahtumia ja vaikuttavat yhteistyössä yliopistohenkilökunnan kanssa koulutuksen sisältöihin. Ainejärjestöt voivat olla yhteydessä toisiinsa paikallisesti ja valtakunnallisesti kanssa, joten ne voivat esimerkiksi järjestää yhdessä poikkitieteellisiä tapahtumia. Esimerkkejä Turun yliopiston opiskelijoiden ainejärjestöistä on vaikkapa Turun Lääketieteenkandidaattiseura, Mañana (espanjan kielen ja kääntämisen opiskelijat) ja Fobia (psykologian opiskelijat).
  • Akateeminen (lisää tähän mikä vain sana) = Akateeminen tarkoittaa jotain yliopistoon tai yliopistoyhteisöön liittyvää. Oman yliopistokokemukseni pohjalta sanoisin, että yliopisto-opiskelijat rakastavat nimetä lähes kaiken mahdollisen akateemiseksi, minkä tulet huomaamaan ihan jo vain, jos jatkat tämän postauksen lukemista pidemmälle.
  • Akateeminen vartti = Luennot alkavat useimmiten vartin yli ilmoitetusta ajasta, ellei aikatauluissa erikseen toisin mainita. Eli jos kurssilla ilmoitetaan luennon kestävän 10–12, on todellinen luentoaika yleensä 10.15–11.45. Mikäli kuitenkin kellonaika ilmoitettaisiin 10.00–12.00 olisi sekä aloitus että lopetus tasalta ja kesto siis kaksi tuntia. Akateeminen vartti on alkuun hieman hämmentävä, mutta siihen tottuu lopulta melko nopeasti. Jos et ole varma luentojen alkamisajankohdasta, kannattaa aiheesta kysäistä kurssin opettajalta.
  • Approt = Tapahtuma, jossa kierretään tapahtumaan osallistuneissa paikoissa, eli esimerkiksi ravintoloissa ja kahviloissa, ja kerätään leimoja yleensä ostamalla paikoista muutaman euron ostos. Kun tietty määrä leimoja on saavutettu, saa leimattua appropassia vastaavan haalarimerkin palkinnoksi.
  • Calsu = Calonia = Oikeustieteellisen rakennus kampusalueella.
  • Cs = CampusSport = Yliopiston henkilökunta ja opiskelijat voivat osallistua CampusSportin palveluihin, joita ovat kuntosali, ryhmäliikunnat ja liikuntakurssit.
  • Edu = Educarium. Kasvatustieteellisen rakennus kampusalueella.
  • Exam = Sähköinen tenttijärjestelmä. Yliopistolla on siis Exam-huoneita, joihin varataan yleensä muutaman tunnin mittainen tenttiaika, ja niihin sisälle pääsee omaan tenttiaikaan kulkulätkällä. Turun yliopiston opiskelija voi tenttiä Turun lisäksi muissakin oppilaitoksissa, joissa Exam-tenttijärjestelmä on käytössä.
  • Fuksi/piltti/fetus = Ensimmäisen vuoden opiskelija. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja niin on meidän uusilla opiskelijoillammekin ❤️ Yleisin nimityksistä lienee fuksi ja joillain järjestöillä voi olla omiakin nimityksiä.
  • Gradu = Pro gradu -tutkielma. Maisterin tutkinnossa suoritettava kirjallinen työ, jossa tehdään yleensä oma tutkimus.
  • HOPS = Henkilökohtainen opintosuunnitelma eli kandi- ja maisterivaiheen alussa Peppi-järjestelmässä tehtävä oma suunnitelma käytävistä kursseista ja niiden ajoituksesta.
  • Haalarit = Opiskelijan tärkein vaatekappale! Jokaisella ainejärjestöllä on omat haalarit, joten haalarien värityksen perusteella on helppoa tunnistaa toisen opiskeluala. Myös haalarimerkkien määrän perusteella voi päätellä toisen opiskelijan vuosikurssia. Tärkeää on muistaa, että perinteiden mukaan haalareita ei saa pestä, ellei ne ole omistajansa päällä.
  • Kampus = Yliopiston rakennusten alue
  • Kilta = Vastaa monilla teknillisillä aloilla ainejärjestöä.
  • Maccis = Macciavelli. Opiskelijaravintola Educariumilla.
  • Nopat = Opintopisteet = Op. Opintopisteiden määrä kertoo kurssien laajuudesta eli niiden avulla voi etukäteen arvioida, kuinka työläs kurssi on. Yhden opintopisteen katsotaan vastaavan 27 työtuntia. Alasta riippuen kurssien tavallisin noppamäärä voi vaihdella, mutta yleisimmin se on 5 opintopistettä. Varsinkin lukukauden lopussa ja valmistumisen lähestyessä käännetään kaikki kivet ja kannot ja kilautetaan kaverilta neuvot, jotta puuttuvat nopat saataisiin kasaan ajallaan.
  • Notaari = Oikeustieteellisessä ohjeellisesti ensimmäisen kolmen vuoden aikana suoritettava tutkinto. Notaari on siis kandidaatin tutkintoa vastaava tutkinto oikeustieteellisessä.
  • Kandi = Tarkoittaa joko henkilöä, joka on saanut suoritettua kandidaatin tutkinnon, tai kandidaatin tutkielmaa, eli itse kirjoitustyötä.
  • Kandidaatti = Yliopistossa ohjeellisesti ensimmäisen kolmen vuoden aikana suoritettava tutkinto. Kandidaatiksi valmistunut on suorittanut vaaditut kurssit ja tehnyt kandidaatin tutkielman.
  • Maisteri = Tarkoittaa joko henkilöä, joka on saanut suoritettua maisterin tutkinnon ja siten siis valmistunut jo yliopistosta. Maisterin tutkintoon tehdään pro gradu -tutkielma.
  • Oppimispäiväkirja = Kursseilla voidaan osatehtävänä tai tentin sijasta käyttää suoritusmuotona esimerkiksi oppimispäiväkirjaa. Siinä tyypillisesti opiskelija kuvaa kurssin ja luentojen keskeisimmät asiat sekä pohtii sen valossa omaa oppimistaan. Tarkempia neuvoja oppimispäiväkirjan kirjoittamiseen voi kysyä kurssin opettajalta tai ohjeita löydät myös yliopiston Intrasta.
  • Peppi = Järjestelmä, josta löytyvät kurssitiedot. Osoitteesta opas.utu.fi löytyy kaikkien kurssien kuvaukset niin pääaine- kuin sivuainekurssienkin osalta. Opiskelijan omasta näkymästä löydät puolestaan HOPS:in ja voit ilmottautua kursseille.
  • Periodi = Jakso. Turun yliopistossa on viisi periodia lukuvuodessa: kaksi syksyllä ja kolme keväällä. Kurssit kestävät usein periodin, mutta voivat mennä myös periodien ylikin. Alasta (ja tuurista) riippuen periodin vaihdokseen saattaa sattua vähemmän luentoja tai jopa vapaa viikko. Tai sitten ei 🤷‍♀️
  • Poikkitieteellinen = Jotain mikä tapahtuu oppiaine- tai ainejärjestörajojen. Poikkitieteelliset tapahtumat ovat siis loistava tapa tutustua muihin kuin vain oman ainejärjestön opiskelijoihin!
  • Pubi = Publicum. Yhteiskuntatieteellisen rakennus kampusalueella.
  • Pääaine = Oma opiskelu ala, josta tutkintonsa suorittaa. Toisissa tutkinnoissa kaikki opiskelijat opiskelevat samaa pääainetta, kun taas esimerkiksi kauppatieteellisessä valitaan oman alan sisältä pääaine, muutamina esimerkkeinä markkinointi ja arvoketjujohtaminen tai laskentatoimi ja rahoitus.
  • Sillis = Akateeminen silliaamiainen = Vuosijuhlia seuraavana päivänä oleva tapahtuma, jossa tarkoitus on syödä ja viettää aikaa muiden vieraiden kanssa rennommissa merkeissä.
  • Sitsit = Akateemiset pöytäjuhlat = Opiskelijatapahtuma, jossa osallistujat istuvat pitkien pöytien ääressä ja laulavat sitsilauluja. Usein sitseillä on jokin teema, joka voi näkyä osallistujien pukeutumisessa ja illan ohjelmassa. Sitseillä on yleensä laulunjohtajat, joiden tehtävä on huolehtia yleisestä järjestyksestä, sitsaajien viihtymisestä sekä valita sitseillä laulettavat laulut. Sitsien yhteydessä kuulee puhuttavan sitsikulttuurista ja niiden eroista. Sitsikulttuuri ja -tavat vaihtelevat ainejärjestöistä riippuen ja voivat olla melko erilaisiakin esimerkiksi puheenvuorojen pyytämisen suhteen. Onkin hauska vertailla muiden alojen opiskelijoiden kanssa, millaisia eri tapoja muiden sitseillä on.
  • Sivuaine = Vapaavalinnaiset opinnot, jotka sisältyvät tutkintoon. Yleensä sivuaineen laajuus on 25 op, mutta tämä voi vaihdella. Ajoittain kuulee puhuttavan lyhyestä ja pitkästä sivuaineesta, joista ensimmäiseen on opiskeltu perusopinnot ja jälkimmäiseen perus- ja aineopinnot.
  • Tiedekunta = Yliopiston hallinnollinen osa, joka kokoaan alleen toisiaan lähellä olevia laitoksia. Saman tiedekunnan jäsenet on yleensä sijoitettu samoihin rakennuksiin tai ainakin melko lähekkäin toisiaan. Tiedekuntajaot voivat vaihdella yliopistosta riippuen, sillä esimerkiksi psykologia on Turun yliopistossa yhteiskuntatieteellisessä, mutta muualla se on sijoitettu esimerkiksi lääketieteellisen ja kasvatustieteellisen tiedekunnan alaisuuteen. Tiedekunnat voivat myös muuttua ajan saatossa jonkin verran, sillä esimerkiksi Turun yliopistossa vuoden 2021 alussa luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunta jakautui matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan ja teknilliseen tiedekuntaan. Turun yliopistossa on kahdeksan tiedekuntaa.
  • Tohtori = Tutkinto, joka suoritetaan maisterivaiheen jälkeen ja kestää yleensä neljä vuotta.
  • Tuutori = Ylemmän vuosikurssin opiskelija, joka opastaa ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita yliopistoelämän pariin. Blogikirjoituksessa ”Keitä opiskelijatuutorit ovat?” kerrotaan teemasta enemmän.
  • TYS = Turun ylioppilaskylän säätiö eli opiskelija-asuntoja tarjoava taho.
  • Vujut = Vuosijuhlat. Vuosijuhlat ovat arvokas juhla ainejärjestön vanhenemisen kunniaksi. Vuosijuhlilla on tyypillisesti ohjelmassa puheita, laulua ja hyvää ruokaa, ja järjestävä ainejärjestö määrittelee vuosijuhliin pukukoodin. Useimmiten opiskelijat käyvät oman ainejärjestönsä tai tiedekuntajärjestön vuosijuhlilla, mutta myös esimerkiksi harrastejärjestöt ja ylioppilaskunta voivat järjestää jäsenistölleen vuosijuhlat.
  • YTHS = Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Muistathan maksaa KELA:lle joka lukuvuosi YTHS:n maksun, jotta pääset käyttämään YTHS:n palveluita.

Kirjoittaja on vuoden 2022-2023 opiskelijalähettiläs, tutustu Saijaan!

Categories: muuta, opiskelu, opiskeluelämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *