Pori Jazz
Tekijät, paikat ja perintö
Turun ja Tampereen yliopistojen Porin yksikköjen kolmevuotinen hanke tarkastelee vuonna 1966 aloittanutta Pori Jazz -festivaalia sen kulttuuriperinnön, kansainvälisyyden ja paikallisuuden, lähiluonnon ja -ympäristön sekä teknologian soveltamisen näkökulmista.
Hanke vastaa seuraaviin kysymyksiin:
- Miten Pori Jazzin kulttuuriperintö näkyy paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti?
- Miten festivaalin ja kaupungin suhde on muuttunut historian saatossa?
- Millaisia ovat festivaalialueen luonto- ja ympäristöarvot? Miten ne koetaan järjestäjien, käyttäjien ja kaupungin näkökulmasta?
- Millaisena teknologian kulttuurinen muutos näyttäytyy Pori Jazzin näkökulmasta?
- Miten teknologialla luodaan festivaalille parempaa tiedolla johtamista, kehitetään tapahtuman turvallisuutta ja kävijäkokemusta, sekä tehostetaan markkinointia?
Tutkimusryhmä
Työryhmä toimii Porin yliopistokeskuksessa, Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelmassa (Turun yliopisto) sekä Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa (Tampereen yliopisto).
Hankkeen tavoitteet
Tutkimushankkeessa Pori Jazz avautuu historiansa, kansainvälisen kokoluokkansa ja paikallisen luonteensa vuoksi tarkasteltavaksi useista tieteellisistä näkökulmista. Hankkeen puitteissa tutkitaan festivaalin historiaa, ympäristökulttuuria ja kulttuuriperintöä sekä seurantateknologioiden käyttöä festivaalialueella.
Julkaisut
Ensimmäiset julkaisut ilmestyvät akateemisen WiderScreen-journaalin Pori Jazziin keskittyvässä erikoisnumerossa keväällä 2025. Tämän jälkeen artikkeleita tarjotaan sopiviin suomalaisiin ja kansainvälisiin akateemisiin julkaisusarjoihin. Hankkeen loppujulkaisuna ilmestyy Pori Jazzia käsittelevä, tutkimustyötä hyödyntävä tietoteos, jossa sekä hankkeen tutkijat että ulkopuoliset kirjoittajat (opiskelijat, toimittajat ja Pori Jazz -organisaation nykyiset ja entiset työntekijät) keskittyvät tarkastelemaan festivaalia omien tieteen- ja ammattialojensa näkökulmista.
Aineistot
Tutkimushankkeella on käytössään laaja hyödyntämätön lähdekokoelma, jonka selkärankana toimii Pori Jazz -säätiön vuonna 2023 päättynyt, Satakunnan Museolle luovutettu digitointiprojektin valokuva- ja filmiaineisto sekä festivaalin 50-vuotisjuhlaa varten kerätty haastatteluaineisto. Säätiö luovuttaa aineiston tutkijoiden käyttöön projektin ajaksi. Muu aineisto koostuu Porin kaupungin ja muiden julkisten tahojen asiakirjoista, erilaisista mediateksteistä sekä kävijä-, käyttöaste- ja havainnointitutkimuksista.
Aikataulu
Hankeen aineiston keräämistä toteutetaan keväällä ja kesällä 2024. Tutkimusartikkelien ja muut julkaisut ajoittuvat vuosille 2025-2026.
Rahoitus
Hankkeen toimintaa rahoittaa Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan Rahasto.
“Jazz is my religion, so this makes it a basic place for me.”
Ted Curson
Pori Jazzin vakioesiintyjä 1966-2012
Lue ja kommentoi
Liity tilaajan joukkoon
Pysy ajantasalla kaiken suhteen mikä sinun tulee tietää.