Rooman valtakunnan murros ja viikingit Välimerellä

Perjantaina 10.3. TUCEMEMS järjesti pienimuotoisen seminaarin, jossa puhujina olivat Suomessa vierailevat Professori Ian Woods ja FT Ann Christys Leedsin yliopistosta. Esitelmiä yhdisti kiinnittyminen ajallisesti varhaiskeskiaikaan ja maantieteellisesti Välimeren ympäristöön.

Ian Woods aloitti oman esitelmänsä yhdestä historian kiistellyimmästä kysymyksestä,

Ian Woods puhuu seminaarissa.

Rooman valtakunnan tuhosta. Hän käsitteli varhaiskeskiaikaa aikakautena, jolloin kirkko otti vähitellen keisarikunnan roolin julkisena laitoksena, joka muun muassa huolehti köyhistä ja työllisti virkamiehiä.

Ann Christys puolestaan puhui viikingeistä Välimerellä. Viikinkien vierailuista Iberian niemimaalle on hänen mukaansa paljon tarinoita, mutta ne on kirjoitettu ylös vasta pitkän ajan jälkeen siitä, kun viikingit ovat

Ann Christys pitää esitelmää.

hyökkäilleet alueelle. Lähteissä onkin välillä liioittelua ja vääristymiä, mutta ne kertovat siitä, että viikingit olivat tärkeä aihe sekä arabiaksi että latinaksi kirjoittaville historioitsijoille sydänlkeskiajalla, satoja vuosia viikinkien vierailujen jälkeen.

 

Miika Norro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *