Kirjoittaja: Emma Röntynen

Kokemuksia seksuaalikasvatuksesta

Millaista seksuaalikasvatusta sinä olet saanut? Muistat ehkä peruskoulusta kiusallisia animaatiovideoita, joita katsottiin biologian tai terveystiedon tunnilla, kondomin rullausta banaanin päälle, tai pelottelua seksitaudeilla ja ei-toivotulla raskaudella. Ehkä olet törmännyt myös kristillisiin kampanjoihin, jotka kehottavat odottamaan seksiä avioliittoon.

Kuva: Pixabay

Itse muistan koulun terveystiedon tuntien lisäksi evankelisluterilaisesta rippikoulusta parisuhdetta ja seksiä käsitteleviä oppitunteja, joissa toisaalta käsiteltiin seksiin liittyviä asioita avoimesti ja positiivisesti, mutta toisaalta myös muun muassa vähäteltiin samaa sukupuolta olevien välisiä parisuhteita. Yllätyin, kun luin vuosia myöhemmin rippikoulussa jaettua oppikirjaa, jossa muun muassa avoliittoon suhtauduttiin kriittisesti. Pääpiirteittäin voisi kuitenkin sanoa, että tämän päivän suomalainen valtakirkko suhtautuu seksuaalieettisiin kysymyksiin maltillisesti.

Samaa ei ehkä voi sanoa kaikista uskonnollisista yhteisöistä, sillä monet Suomessakin toimivat kristilliset yhteisöt korostavat konservatiivista, vahvasti Raamattuun pohjautuvaa seksuaalietiikkaa ja -kasvatusta, toki jokainen omilla yksilöllisillä painotuksillaan. Yksi tällainen yhteisö on Yhdysvalloista laajalle levinnyt kristillisperäinen yhteisö, Jehovan todistajat.

Jehovan todistajien konventtisali Varkaudessa. Kuva: Veljesseura.org

Kiinnostuin Jehovan todistajien seksuaalietiikasta, kun opintojeni alkupuolella ensimmäisen kerran päädyin surffailemaan yhteisön virallisilla internet-sivuilla. Huomasin hieman yllättäen, että etenkin nuorille suunnatut artikkelit sivustolla käsittelivät suurimmaksi osaksi seksuaalisuutta ja sen oikeaa ja väärää toteuttamista. Seksuaalisuuteen liittyvät säännöt ja odotukset vaikuttivat muodostavan hyvin merkittävän osan yhteisön arkielämään liittyvistä opeista. Kun kandivaiheen opinnoissa tuli ajankohtaiseksi valita aihetta tutkielmalle, halusin tutkia näitä nuorille suunnattuja materiaaleja juuri seksuaalisuuden näkökulmasta.

Seksuaalisuus Jehovan todistajien kirjallisuudessa

Kandissani tutkin siis nuorille suunnattua, Jehovan todistajien julkaisemaa kirjallisuutta. Sain selville, että Jehovan todistajat tuomitsevat ainakin virallisessa opissaan monenlaisen seksuaalisen käyttäytymisen, kuten homoseksuaalisuuden ja itsetyydyttämisen. Kiellettyä seksuaalista käyttäytymistä, eli haureutta, oli tekstien mukaan kaikki miehen ja naisen välisen avioliiton ulkopuolinen seksuaalinen toiminta.

Jehovan todistajien opin mukaan seksuaalisuus kuuluu vain miehen ja naisen väliseen avioliittoon. Kuva: Pixabay

Puhtauden ja epäpuhtauden käsitteet vilahtivat tekstissä usein. Epäpuhtautta saattoi kirjallisuuden mukaan olla vaikkapa vihjailevien viestien lähettäminen, tai toisen vartalon koskettelu vaatteiden päältä. Nämä eivät välttämättä olleet haureutta, mutta saattoivat johtaa siihen. Jos Jehovan todistajien jäsentä epäillään haureudesta, hän saattaa päätyä yhteisön oikeuskomitean eteen vastaamaan epäilyihin. Tämä taas voi johtaa yhteisöstä erottamiseen. Yhteisöstä eroaminen on monelle kova paikka, sillä Jehovan todistajat kehottavat välttämään kaikkea yhteydenpitoa yhteisöstä erotettuun, vaikka kyseessä olisi perheenjäsen.

Jehovan todistajien seksuaalikasvatus käytännössä

Koska tutkin kandissani Jehovan todistajien virallista oppia heidän julkaisemansa kirjallisuuden kautta, jäi minua kiinnostamaan se, miten seksuaalikasvatusta käytännössä toteutetaan, ja miten Jehovan todistajina kasvaneet ovat sen kokeneet. Virallinen oppi ja käytännön elämä eivät välttämättä vastaa toisiaan täydellisesti, ja ennen kaikkea yhteisön julkaiseman kirjallisuuden kautta on mahdoton selvittää sitä, miten yksittäiset jäsenet ovat kokeneet yhteisön opin seksuaalisuutta ja parisuhteita koskien.

Tähän kysymykseen toivon saavani vastauksia gradussani, kun pyydän entisiä Jehovan todistajia kertomaan kokemuksiaan siitä, miten yhteisössä on tuotu ilmi seksuaalisuuteen liittyviä sääntöjä ja odotuksia, ja miten ne ovat mahdollisesti vaikuttaneet vastaajien elämään. Toteutan aineiston keräämisen internetin kautta kirjoituspyynnöllä, jonka avulla vastaajat voivat anonyymisti ja vapaamuotoisesti kertoa kokemuksistaan ja ajatuksistaan.

Erityisesti minua kiinnostaa tietää, millaisia ajatuksia tai tunteita seksuaalisuuteen liittyvät säännöt tai odotukset ovat herättäneet, ja miten ne ovat vaikuttaneet elämään sekä ennen, että jälkeen yhteisöstä eroamisen. Toivon, että graduni avulla voin lisätä tietoa ja ymmärrystä konservatiivisten uskonyhteisöjen parissa kasvaneiden kokemuksista.