Mistä Humalistonkatu on saanut nimensä?

Kirjoittanut Antti Wähälä

Humalistonkatu on yksi Turun vanhimmista kadunnimistä. Samanniminen katu on ollut olemassa kaupungin läntisellä puolella jo 1700-luvulla. Humalistonkadun lisäksi 1600–1700-luvulta asti on käytetty nykyäänkin tuntemiamme kadunnimiä Uudenmaankatu, Brahenkatu ja Linnankatu. Mutta mistä on peräisin nimi Humalistonkatu?

Kyltti, jossa lukee suomeksi Humalistonkatu ja ruotsiksi Humlegårdsgatan.
Humalistonkatu on ruotsiksi Humlegårdsgatan. Humala-nimiseen köynnöskasviin viittaava sana humle, muinaisruotsiksi humble, on tullut ruotsiin jo 1300-luvulla puolan kielen sanasta chmiel. Kuva: Antti Wähälä.

Humala (lat. Humulus Lupulus) on hamppukasveihin kuuluva, ruohovartinen ja monivuotinen köynnös. Humalaa on käytetty etenkin oluen maustamiseen, mutta sillä on ollut monia muitakin käyttötarkoituksia. Humalaa on muun muassa hyödynnetty ruuanlaitossa ja leivonnassa sekä lääkkeenä moneen vaivaan, ja onpa kuivatuilla humalilla täytetty myös patjoja ja tyynyjä.

Humalaa on viljelty Suomessa jo keskiajalla. Vuonna 1442 säädetyssä Kuningas Kristofferin maanlaissa määrättiin, että jokaisen talonpojan oli omistettava 40 seipään humalatarha tai oli maksettava sakkoa. Tällaista humalatarhaa sanottiin humalistoksi. Ruotsin valtakunnan laissa vuonna 1734 annetaan määräyksiä siitä, cuinga humalisto pitä istutettaman ja woimasa pidettämän.

Fraktuurakirjaimin kirjoitettua lakitekstiä 1700-luvulta. Teksti käsittelee humaliston istuttamista ja laiminlyöntejä.
1.§. JOca talolla pitä humalisto oleman, ja istuttacon talonpoica hywiä juuria neljällekymmenelle salwolle joca wuosi, sijhen asti että nijtä tule caxi sataa coco talolle. Jos ei se tapahdu; wetäkön sackoa joca wuodelda yhden talarin, ja istuttacon cuitengin cuin sanottu on, ellei se löydy, ettei humalistoa sijnä taida istutettaa, eli ylöspidettää. Kuva: Kansalliskirjasto.

Turun kaupungin läntisellä puolella oli lakisääteisiä humalatarhoja eli humalistoja 1600-luvulta alkaen. 1700-luvulla oli jo olemassa Humalistonkatu (ru. Hummelgårds Gatan, nyk. Humlegårdsgatan), mutta sen tarkka sijainti ei ole tiedossa. Puolalanmäen itärinteellä sijaitsi Turun kaupungin humalisto, mutta siitä huolimatta nykyinen Humalistonkatu rakentui Puolalanmäen toiselle puolelle Turun palon jälkeen.

Vuoden 1828 karttapiirros Turun keskustasta, jossa Hummelgårds Gatan nykyisellä paikallaan Puolalanmäen länsipuolella.
Hummelgårds Gatan nykyisellä paikallaan Puolalanmäen länsipuolella vuoden 1828 kartassa. Kuva: Kansalliskirjasto.

Lähteet