Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämäyhteyksien luominen

EU_EAKR_ESR_FI_vertical_20mm_rgb VipuvoimaaEU_2014_2020_rgb

Tulevaisuuspyörä –työskentely ja Kasvu Open 2015 Kasvunkarnevaali Jyväskylässä 22.-23.10.2015

AVOT -hankkeessa on keskeistä osaamistarpeiden kartoitus ja yhteistyö työelämän kanssa. Koulutuksen suunnitteluvaiheessa tulevaisuuden työelämän osaamistarpeiden kartoittamiseksi voidaan yhtenä työvälineenä käyttää Tulevaisuuspyörä -työskentelyä. Tätä työvälinettä kokeillaksemme hankkeen mallinnusryhmä järjesti Jyväskylässä 22.10.2015 Tulevaisuuspyörä -työskentelyn. (Lisätietoa tulevaisuuspyörätyöpajatoiminnasta löytyy mm. AMK-lehdestä Anne Hakalan ja Hanna Hopian artikkelista).

Työskentelyyn osallistui yhteensä 10 henkilöä eri piloteista ja mallinnusryhmästä. Työskentelyä ohjasi suunnittelija Anne Hakala Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Tarkoituksena oli tutustua tulevaisuuspyörä -työskentelyyn mallina, jota voitaisiin piloteissa soveltaa tulevaisuuden osaamistarpeiden kartoittamisessa ja tarjottavien sisältöjen ideoimisessa. Työskentelimme päivän aikana seuraavien kysymysten äärellä: 1) millainen on Suomi vuonna 2030, 2) millaista osaamista silloin tarvitaan ja 3) miten tällainen osaaminen hankitaan. Työskentelymuoto herätti osallistujissa innostuneisuutta. Tulevaisuuspyörä herätti hyvin pohtimaan lähitulevaisuutta monesta eri suunnasta ja ymmärtämään tulevaisuutta abstraktina asiana, jonka tarkasteluun tarvitaan konkreettista työkalua. Tulevaisuuspyörää voidaan menetelmänä hyödyntää ja soveltaa myös piloteissa. Yhteiseen työskentelyyn olisi kuitenkin hyvä saada mukaan työelämän edustajia.

Tulevaisuuspyörä -työskentelyn jälkeen osallistuttiin Jyväskylän Paviljongissa Kasvu Open 2015 Kasvun karnevaali –tapahtumaan. Kyseessä on bisnestapahtuma ja -seminaari, jonka keskiössä ovat kasvuyritykset. Kasvu Open -tapahtumaa oli yritysedustajien taholta suositeltu jo AVOT-hankkeen kick off –tapahtumassa syyskuussa. Kasvuhaluisilla yrityksillä on kiinnostusta kaikenlaiseen kehittämiseen, ja samalla näkemystä siitä, minkälaista osaamista sekä nykyisellä että rekrytoitavalla henkilöstöllä pitäisi olla nyt ja tulevaisuudessa.

Tapahtumassa olennaisessa roolissa on myös yritysverkostoituminen muun muassa yritystapaamisten kautta. Yritystapaamisissa kuka tahansa seminaariosallistuja pystyi varaamaan 15 minuutin keskusteluajan eri alojen edustajien kanssa. Osallistuimme tapaamisiin AVOT-hankkeen edustajina. Tapaamisten avulla pyrimme kartoittamaan, minkälaista henkilöstön osaamista kentällä arvostetaan. Keskustelujen myötä nousi esiin, että rekrytoinneissa painotetaan paljon työntekijän osaamispohjaa sekä niin sanottua henkilökemiaa. Monialaisuus, mutta toisaalta myös syvällinen substanssiosaaminen nousivat esiin useammassa keskustelussa. Työelämälähtöisen avoimen korkeakouluopetuksen kehittämisen osalta oli todettavissa, että juuri osaamiskokonaisuuksille voisi olla tilausta, eli aina ei tarvitse tehdä kokonaista tutkintoa parantaakseen uranäkymiään. Lisäksi toteama ”monialaisuus on tulevaisuutta” jäi kytemään – olisiko tästä jotain napattavissa pilottikokeiluihimme?

Yhteystiedot:

Jyväskylän yliopisto
Elina Ratalahti, elina.ratalahti@jyu.fi
Merja Karjalainen, merja.karjalainen@jyu.fi